Η δυνατότητα της επιλογής φυσιολογικού τοκετού έπειτα από καισαρική είναι μια υπαρκτή επιλογή πλέον και στην Ελλάδα, όπου μαίες κατάλληλα εκπαιδευμένες στον φυσικό τοκετό αναλαμβάνουν να εξελίξουν με ασφάλεια έναν κολπικό τοκετό έπειτα από καισαρική
Πολλές είναι οι γυναίκες που γεννούν με καισαρική -και ο ιατρικός κανόνας μέχρι πρότινος ήταν να συνεχίζουν με καισαρική και στις επόμενες γέννες. Ωστόσο, οι περισσότερες εξ αυτών πιθανόν να επέλεγαν να γεννήσουν φυσιολογικά την επόμενη φορά, εάν τους παρεχόταν αυτή η δυνατότητα μαζί με τη διαβεβαίωση φυσικά ότι θα πρόκειται για μια καθόλα ασφαλή και σίγουρη διαδικασία που θα οδηγήσει στη μητρότητα. Η δυνατότητα της επιλογής φυσιολογικού τοκετού έπειτα από καισαρική είναι μια υπαρκτή επιλογή πλέον και στην Ελλάδα, όπου μαίες κατάλληλα εκπαιδευμένες στον φυσικό τοκετό αναλαμβάνουν σε κατάλληλο υποστηρικτικό περιβάλλον μαιευτηρίου και με υποστήριξη γιατρού να εξελίξουν με ασφάλεια έναν κολπικό τοκετό έπειτα από καισαρική.
«Τον τελευταίο χρόνο έχει γίνει έντονη συζήτηση για την αυτοδιάθεση της εγκύου και τις επιλογές που έχει στην Ελλάδα να γεννήσει με φυσικό -κολπικό τρόπο το μωρό της μετά από καισαρική τομή VBAC (Vaginal Birth After Caesarean )» διαπιστώνει, μιλώντας στο protothema.gr η κυρία Κωνσταντίνα Νούσια, Μαία ΜSc, υπεύθυνη στο κέντρο μητρότητας EimaiMaia.gr.
Σύμφωνα με την ίδια, το 60% των παιδιών γεννιούνται πλέον με καισαρική τομή -κι αυτό χαρακτηρίζεται βαριά «επιπλοκή» των γεννήσεων στη χώρα μας. «Ως μαία που αναλαμβάνω την παρακολούθηση της εγκυμοσύνης και υποστήριξη ζευγαριών που επιθυμούν να φέρουν το παιδί τους με φυσικό-κολπικό τοκετό μετά από καισαρική τομή, αφουγκράζομαι τις ανησυχίες τους καθημερινά για την προσπάθεια τουΦυΤΜΑΚ- TOLAC (Trial of Labor after Caesarean )» λέει η ειδικός, και παραθέτει έξι…μύθους που συνοδεύουν τον φυσιολογικό τοκετό μετά την καισαρική.
1oς Μύθος: Ο φυσικός τοκετός έπειτα από καισαρική έχει 70 % με 80% πιθανότητες για ρήξη μήτρας
Αλήθεια: Ο κίνδυνος ρήξης της μήτρας έπειτα από καισαρική με τομή χαμηλή εγκάρσια (bikini) σε μια εγκυμοσύνη χαμηλού ρίσκου είναι μόλις 0,2% με 0,7% .
2ος Μύθος: Υπάρχει κίνδυνος περίπου 27% να πεθάνει το μωρό είτε η μητέρα κατά την διάρκεια του VBAC.
Αλήθεια: Ο κίνδυνος μητρικής θνησιμότητας στην επίτοκο που επιλέγει να επιχειρήσει TOLAC είναι 0,0038% ενώ στην επαναληπτική καισαρική τομή είναι μεγαλύτερος και αγγίζει το 0,0134 %. Η εμβρυϊκή θνησιμότητα είναι μεγαλύτερη όταν συμβεί ρήξη μήτρας και αγγίζει το 2,8% με 6,2%.
3ος Μύθος: Στο VBAC δεν μπορεί να γίνει επισκληρίδιος αναισθησία.
Αλήθεια :Σύμφωνα με το Αμερικάνικο Κολέγιο Μαιευτήρων (ACOG) μπορεί να χρησιμοποιηθεί επισκληρίδιος αναισθησία γιατί δεν επικαλύπτει το υπογάστριο άλγος που θα εκδηλωνόταν σε μια πιθανή ρήξη της μήτρας. Δεν επηρεάζει την διάγνωση ρήξης μήτρας διότι ο ειδικός βασίζεται σε άλλες ενδείξεις όπως η γενική κλινική εικόνα της επίτοκου και η μη δυσφορία του εμβρύου.
4ος Μύθος: Δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε oxytocin, ορμόνη που συσπά το μυομήτριο.
Αλήθεια: Πολλές φορές όταν έχουμε έναν εργώδη τοκετό και οι συσπάσεις της μήτρας πέσουν σε ένταση και ρυθμό είναι η στιγμή που πρέπει να αποφασίσουμε μεταξύ της χορήγησης oxytocin ή επαναληπτικής καισαρικής. Η χορήγηση της oxytocin αυξάνει έως και 3 φορές τον κίνδυνο ρήξης της μήτρας αλλά σύμφωνα με την ACOG η χορήγηση θα πρέπει να είναι 20mu/min oxytocin για να ελαχιστοποιήσουμε τον κίνδυνο αυτό.
5ος Μύθος: Η επίτοκος θα πρέπει να είναι ακινητοποιημένη καθόλη τη διάρκεια του τοκετού.
Αλήθεια: Αντιθέτως για να εξελίξουμε τοκετό πρέπει η επίτοκος να είναι σε πλήρη ελευθερία κινήσεων και η μαία να την ενθαρρύνει σε ειδικές στάσεις τοκετού.
6ος Μύθος: Δεν μπορεί να επιχειρηθεί τοκετός φυσιολογικός έπειτα από 2η και 3η καισαρική.
Αλήθεια: Έρευνες έχουν δείξει ότι γυναίκες με δυο ή και τρεις καισαρικές τομές μπορούν να γεννήσουν με φυσικό τοκετό με το ίδιο χαμηλό ρίσκο για ρήξη μήτρας.
Πρωτότυπο άρθρο Μπορεί μια γυναίκα να γεννήσει φυσιολογικά έπειτα από καισαρική;
Κωνσταντίνα Νούσια
Εξι μύθοι: Μπορεί μια γυναίκα να γεννήσει φυσιολογικά έπειτα απο καισαρική;
- ,
- , Vbac
Share this post
Διαβάστε επίσης
Κατεβάστε δωρεάν με την εγγραφή σας το e-bοοκ "Οι Επιπλοκές της Επαναληπτικής Καισαρικής"
Λίγα λόγια για εμένα
Κωνσταντίνα Νούσια
Μαία, MSc, PhD ( c )
Ειδικευμένη στον Φυσιολογικό Τοκετό Μετά Από Καισαρική (ΦυΤΜΑΚ-VBAC)
Η Κωνσταντίνα Νούσια είναι Μαία, με πολυετή εμπειρία τόσο στον φυσιολογικό τοκετό, όσο και στον φυσιολογικό τοκετό μετά από καισαρική (ΦυΤΜΑΚ/VBAC).
Υποψήφια Διδάκτωρ στο Ε.Κ.Π.Α. του τμήματος Ιατρικής, με ερευνητικό θέμα στο Ανθρώπινο Μικροβίωμα. Κάτοχος δύο μεταπτυχιακών τίτλων, ο ένας στο πρόγραμμα σπουδών “Έρευνα στη Γυναικεία Αναπαραγωγή”, της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και ο άλλος στο τμήμα Ιατρικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, με τίτλο “Προγεννητικός έλεγχος-Αντισύλληψη-Τοκετός”. Πτυχιούχος του τμήματος Μαιευτικής του Ανώτερου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Θεσσαλονίκης. Επίσης έχει παρακολουθήσει υπερηχογραφία, κοντά στον Κύπρο Νικολαίδη, στο King’s College Hospital – NHS Foundation.
Για μεγάλο χρονικό διάστημα, υπήρξε εξωτερική εργαστηριακή συνεργάτιδα και εκπαιδεύτρια, στο τμήμα Μαιευτικής του Ανώτερου Τεχνολογικού Ιδρύματος Αθήνας και στο τμήμα Νοσηλευτικής, του Τεχνολογικού Ιδρύματος Λαμίας.
Στην επαγγελματική της πορεία, έχει συνεργαστεί με μεγάλα μαιευτήρια και έχει συντροφεύσει με σεβασμό και αγάπη, χιλιάδες γυναίκες στους τοκετούς τους. Έχει πολυετή πείρα στους φυσιολογικούς τοκετούς μετά από καισαρικές τομές ΦυτΜαΚ/Vbac, αλλά και σε τοκετούς πρωτοτόκων με τη μέθοδο τοκετού στο νερό, καθώς και τοκετού στο σπίτι.
Στην ερευνητική και συγγραφική της δραστηριότητα, συμπεριλαμβάνονται επιστημονικά άρθρα, σχετικά με τον φυσιολογικό τοκετό μετά από καισαρική (ΦυΤΜΑΚ/VBAC), την αντισύλληψη και την σεξουαλική υγεία. Έχει κάνει δημοσιεύσεις σε μεγάλα επιστημονικά περιοδικά και ομιλίες σε πανελλήνια και διεθνή συνέδρια. Οι τρέχουσες ακαδημαϊκές έρευνες στις οποίες συμμετέχει, αφορούν την υπερηχογραφία στο ΦυΤΜΑΚ/VBAC και στην αίθουσα τοκετών, το ανθρώπινο μικροβίωμα και την αισθητηριακή ανάπτυξη του εμβρύου. Συγχρόνως, αρθρογραφεί σε εφημερίδες και σε κάποια από τα μεγαλύτερα ενημερωτικά blogs και blogs υγείας και παρουσιάζει σε τηλεοπτικές εκπομπές, θέματα για εγκύους και βρέφη. Επίσης έχει συμμετάσχει σε επιτροπές στη Βουλή των Ελλήνων, για θέματα που αφορούν την γυναικεία υγεία.
Οργανώνει και παρουσιάζει σεμινάρια, για γονείς και επαγγελματίες, για επιστημονικά θέματα που αφορούν τον φυσιολογικό τοκετό, τον φυσιολογικό τοκετό μετά από καισαρικές τομές (ΦυΤΜΑΚ/VBAC), το ανθρώπινο μικροβίωμα, τη θετική εμπειρία τοκετού, το προγεννητικό συμβόλαιο γονεϊκότητας, το birth trauma του τοκετού κ.α.
Επίσης, έχει λάβει πιστοποιήσεις για την αντιμετώπιση επείγοντος στη μαιευτική ALSO (Advanced Life Support in Obstetrics), για την ανάνηψη νεογνού (Υποστήριξη της Ζωής του Νεογνού –Neonatal Life Support (NLS), για το πρόγραμμα “Πυελικό Έδαφος και Περίνεο κατά τον Τοκετό, για το Baby Massage από το International Association of Infant Massage (ΙΑΙΜ) κ.α.
Από τον Φεβρουάριο του 2018, έχει ιδρύσει την ιστοσελίδα Μητρότητας και Γυναικείας Υγείας, «Εimaimaia.gr». Ακόμα έχει δημιουργήσει μια βιολογική -bio- σειρά προϊόντων με την επωνυμία «BIO-BIRTH», για τη φροντίδα της νέας μαμάς και των βρεφών, θέματα για τα οποία έχει πολύ καλή γνώση και πολυετή εμπειρία.
Όλα τα άρθρα