Η εμπειρία μου, στον Φυσιολογικό τοκετό μετά από καισαρική τομή. Είναι συνετή και ασφαλής επιλογή, σύμφωνα με τα διεθνή πρωτόκολλα

Το 2014, γέννησα με καισαρική τομή την κόρη μου!

Τότε δεν είχα ιδέα για το αν θα μπορούσε να γίνει κάτι διαφορετικά και ούτε και με ένοιαζε αν θα ήταν φυσιολογικός τοκετός ή καισαρική! Ίσως με βόλευε κιόλας που ήρθαν έτσι τα πράγματα… προγραμματισμένα!

Έπειτα μετά από 2 χρόνια, έμεινα ξανά έγκυος και θεωρούσα ότι όταν κάνεις μια φορά καισαρική, θα κάνεις για πάντα καισαρική!

Βέβαια κάπου είχα ακούσει ότι «κάποτε» μετά από κάποιο διάστημα μπορείς να κάνεις φυσιολογικό, αλλά ήταν τόσο μακρινό στο μυαλό μου, καθώς δεν ήξερα που και πώς γίνεται, που δεν το είχα σκεφτεί καν. Άλλωστε, αν μπορούσα κι αν γινότανε, θα μου το λέγανε, σκέφτηκα! Ήμουν σε δημόσιο νοσοκομείο.

Κάποια στιγμή, είχα ενστικτωδώς κάποιες αμφιβολίες για την κλινική που με παρακολουθούσε και ζήτησα συστάσεις για να πάρω μια δεύτερη γνώμη.

Η έρευνα μου, με οδήγησε σε έναν γιατρό, που κυκλοφορούσε η φήμη ότι έκανε φυτμακ, σε ένα άλλο δημόσιο νοσοκομείο της Αθήνας. Αφού μιλήσαμε και μου επιβεβαίωσε ότι καλά έκανα και αμφέβαλα, είπαμε και για ενδεχόμενο φυτμακ, αν όλα ήταν καλά μέχρι το τέλος! Χωρίς δηλαδή να γίνει φυτμακ με όποιο κόστος! Αν είναι όλα καλά μόνο!

Καθώς πλησίαζε ο καιρός, και εγώ ενημερωνόμουνα και για το φυτμακ από διάφορα άρθρα, αλλά και προσπαθώντας οι συνθήκες να είναι ιδανικές σύμφωνα με τον γιατρό μου, ήθελα όλο και πιο πολύ να τα καταφέρω. Έβλεπα όμως ότι ο γιατρός μου, μου έβαζε συνεχώς εμπόδια, τα οποία όμως τα ξεπερνούσα!

Είχα έλεγχο του ζαχάρου με διατροφή, γύρισα με ασκήσεις το μωρό από ισχιακό σε κεφαλικό, δεν μπορούσα όμως να γεννήσω πριν τις 39 εβδομάδες που μου είχε βάλει όριο! Στις 38 εβδομάδες, μου έθεσε τελεσίγραφο, πως αν δεν πάω την τάδε ημέρα να κάνω καισαρική, να βρω άλλο γιατρό, γιατί εκείνος είχε κάνει και το πρόγραμμα του για τον Αύγουστο. Ακόμα κι αν πήγαινα με το κεφάλι έξω, θα το έσπρωχνε μέσα, είπε και θα μου έκανε καισαρική! Ήταν αδύνατο να γεννήσω εγώ με φτ, καθώς είχα σκληρό τράχηλο (ω ναι, μου έκανε επικοπτεράκι στις 38).  Άλλα και ότι στο συγκεκριμένο νοσοκομείο δεν θα με αναλάμβανε κανείς! Τους είχε λέει ενημερώσει ο ίδιος.

Υπέγραψα ένα χαρτί χειρόγραφο που έλεγε ότι αναλαμβάνω την ευθύνη για ενδομήτριο θάνατο, ή δικό μου, ή ρήξη μήτρας και υστερεκτομή και έφυγα με την υπόσχεση ότι θα του τηλεφωνήσω σε λίγο για την απόφαση μου!

Πήγα πήρα και μια δεύτερη γνώμη σε ιδιώτη γιατρό, η οποία όμως δεν έκανε επιβεβαιωμένα φυτμακ, και μου είπε ότι πράγματι έχω σκληρό τράχηλο και πως αποκλείεται να γεννήσω σε αυτό το χρονοδιάγραμμα, αλλά ούτε και μέχρι τις 40 εβδομάδες, που θα μου έκανε εκείνη! Και επειδή με ήξερε από παιδί, με συμβούλεψε να μην ξοδέψω τα χρήματα μου, που δεν είχα, και να κάνω καισαρικές με τον γιατρό μου.

Έπειτα έκανα αναζήτηση στους επιστήμονες που έκαναν επιβεβαιωμένα φυτμακ, «ταίριαξαν οι χημείες μας» με την μαία (που επέλεξα τελικά η οποία συνεργαζόταν με έναν γιατρό σε ένα ιδιωτικό μαιευτήριο.) Άλλαξα δηλαδή ομάδα στις 38+!

Ο μπαμπάς μου έγινε έξαλλος με αυτή μου την επιλογή, με τρομοκράτησε ενώ δεν είναι γνώστης του αντικειμένου, αλλά από κουβέντες του καφενείου,  και με την πρόφαση ότι ανησύχησε, δεν έχει καμία σχέση μαζί μας ακόμα και σήμερα! Αυτή ήταν και η μεγαλύτερη τρομοκρατία που είχα σε αυτή την εγκυμοσύνη!

Στις 40+5, είδαμε πιθανή διπλή περιτύλιξη λώρου, δεν αγχώθηκε κανείς πλην της μητρός μου, αλλά όλα λύθηκαν  με τον διάλογο τελικά!

Γέννησα 41 ακριβώς με έναν αβίαστο, αναίμακτο, φυσικό τοκετό, μέσα σε ένα περιβάλλον ασφάλειας, σεβασμού και αγάπης! Ο τράχηλος μαλάκωσε όταν ήρθε η ώρα, ο λώρος ξετυλίχθηκε στην πορεία των 19 ωρών που είχα σπασμένα νερά και ο μπέμπης μου γεννήθηκε Αύγουστο, όταν άλλοι ήταν στα νησιά και τις παραλίες, χωρίς ούτε περινεοτομή! Θήλασα αμέσως, πρώτου κόψει τον λώρο ο άντρας μου! Τον οποίο αφήσαμε να αδειάσει το αίμα του πριν τον κόψουμε! Επέλεξα να μην έχω μαζί μου το μωρό στην ανάνηψη, αλλά αν ήθελα θα μπορούσα να το έχω! Ζήτησα απλά να μου τον φέρουν αν ξυπνήσει!

Έπειτα στο δωμάτιο  σηκώθηκα αμέσως, έκανα μπάνιο, εξυπηρετούμουν ΜΟΝΗ μου! Μπορούσα να φροντίζω το μωράκι μου, να απολαύσω τις επισκέψεις μου, και έπειτα στο σπίτι ήμουν αρτιμελής και ικανή να φροντίζω και τα δύο μου παιδάκια!

Ο φυσιολογικός τοκετός είναι πολύ πιο εύκολος από μια κτ! Είχα την τύχη να γευθώ και τις δύο εμπειρίες  και είμαι σε θέση να τις συγκρίνω! Βεβαίως η κτ έχει εφευρεθεί για να είναι σωτήρια όπου χρειάζεται! Και αν χρειαζόταν, θα έκανα ότι ήταν απαραίτητο! Δεν θα έκανα όμως μια αναίτια κτ για τις διακοπές του γιατρού μου… όχι τέτοια θυσία!

Μελλοντικές μανούλες, μην φοβάστε τον φυσιολογικό τοκετό!

Μανούλες με μια η δύο ή και τρείς καισαρικές, μην φοβάστε τον ΦυΤΜΑΚ- VBAC (Φυσιολογικός Τοκετός μετά από Καισαρική)! Υπάρχουν επιστήμονες που γνωρίζουν πολύ καλά τον φυτμακ! Σε οποιαδήποτε επιπλοκή, είναι έμπειροι να την διαγνώσουν άμεσα και το χειρουργείο θα είναι δίπλα!

Ο φυσιολογικός τοκετός δεν είναι αυτοσκοπός, ο σεβασμός όμως είναι!

 Μέσα στην έλλειψη σεβασμού, εμπεριέχεται και το ψέμα! Και οι αναίτιες παρεμβάσεις για να «επισπεύσουμε»!  Και το άνευ λόγου σοβαρότατο κοιλιακό χειρουργείο!

Χρειαζόμαστε ένα θετικό περιβάλλον για να γεννήσουμε!

Μην εμπιστεύεστε τυφλά! Να παίρνετε δεύτερη γνώμη έστω και την τελευταία στιγμή! Να εμπιστεύεστε το ένστικτο σας!

Με το καλό!

Για δωρεάν πληροφορίες για τον Φυσιολογικό Τοκετό μετά από Καισαρικη ή για να επιτύχετε Φυσικο Τοκετό(νερό κ.α) καλέστε στο 6945995222