5η ΜΑΙΟΥ, ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΜΑΙΩΝ/ΜΑΙΕΥΤΩΝ.

Γράφει η Κωνσταντίνα Νούσια, Μαία, MSc, PhD ( e )

Η 5η ΜΑΙΟΥ,  ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ  ΜΑΙΩΝ/ΜΑΙΕΥΤΩΝ.

Το 2020, ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΤΟΣ ΜΑΙΩΝ/ΜΑΙΕΥΤΩΝ ΚΑΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΡΙΩΝ.

Ανά τους αιώνες, οι Μαίες ήταν αξιοσέβαστα πρόσωπα μέσα στην κοινότητα.  Η μητρική υγεία και η περίθαλψη του νεογνού, ήταν στα χέρια τους. Αφουγκράζονταν πάντα με αγάπη, τις αγωνίες των γυναικών για την απόκτηση ενός παιδιού και βρίσκονταν ακούραστα δίπλα στις επίτοκες, όσες ώρες ή ημέρες χρειαζόταν, για να ολοκληρωθεί ο τοκετός.

Έως και το 1.600 μ.χ. , οι Μαίες είχαν τον τοκετό αποκλειστικά στα χέρια τους. Στην Ελλάδα, μέχρι και το έτος 1957, το 67% των τοκετών, διενεργούνταν κατ’ οίκον από τις Μαίες.

Σήμερα, οι Μαίες είναι οι κατεξοχήν αρμόδιοι επαγγελματίες υγείας, για την παρακολούθηση της εγκυμοσύνης χαμηλού ρίσκου, την διενέργεια του τοκετού στο μαιευτήριο ή στο σπίτι, καθώς και για την φροντίδα του νεογνού και της θηλάζουσας ή μη μητέρας. Έργο επίσης της μαίας, είναι η πρόληψη και η συμβουλευτική, σε θέματα γυναικείας υγείας όπως:αντισύλληψη, υγιεινή της ευαίσθητης γεννητικής περιοχής, pap-test, ψηλάφηση μαστών κ.α.

Αντιλαμβανομένη η διεθνής επιστημονική κοινότητα το πολύτιμο ρόλο της  Μαίας και προς τιμήν της 200ης επετείου από τη γέννηση της Florence Nightingale η Εκτελεστική Επιτροπή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ( WHO ) ανακήρυξε το έτος 2020 ως Παγκόσμιο Έτος Μαίας και Νοσηλεύτριας. Ιδιαίτερα στις δύσκολες ημέρες που διανύουμε η μαία είναι  δίπλα  στη νέα οικογένεια, στην πρώτη γραμμή, φροντίζοντας με προσήλωση την έγκυο και τα νεογέννητα

Οι ρόλοι της  καθηλωτικοί…

Είναι η γυναίκα που θα αφήσει την δική της οικογένεια για να τρέξει κοντά σας.

Είναι η γυναίκα που θα σκύψει σαν μητέρα να σας φροντίσει όταν γεννάτε το παιδί σας.

Είναι η γυναίκα που θα πρωτο-αγγίξει το μωρό σας και θα το βάλει στο στήθος για θηλασμό.

Είναι αυτή η γυναίκα που θα αναζητήσετε μέσα στην νύχτα και δεν θα διστάσετε λεπτό να την καλέσετε όταν είστε έγκυος ή λεχωίδα, για να σας καθοδηγήσει και να δώσει λύση στο πρόβλημα σας.

Είναι η γυναίκα, που θα έρθει όποτε της το αιτηθείτε στο σπίτι, να σας ενισχύσει στο θηλασμό και φροντίδα του μωρό σας.

Είναι η γυναίκα που θα γίνει *οικογένεια* σας!

Εν κατακλείδι, η μαία/της είναι ο επαγγελματίας υγείας που θα φροντίσει όλες τις γυναίκες να έχουν τόσο σωματική, αλλά και ψυχική υγεία, ως θεμέλιο λίθο της κοινωνίας.

Χρόνια πολλά σε όλες τις Μαίες/ Μαιευτές!!!

Πηγή: www.juniorsclub.gr