Εργαζόμενες έγκυες στον τομέα υγείας- Συστάσεις για το covid-19

  • Γράφει η Κωνσταντίνα Νούσια, Μαία, MSc, PhD ( e ) Αντιπρόεδρος Συλλόγου Μαιών Πάτρας
  • Οι μέρες που διανύουμε δημιουργούν ιδιαίτερες ανησυχίες και προβληματισμό στις έγκυες που εργάζονται στο χώρο της υγείας, διότι σύμφωνα με το Chief Medical officer στις 16 Μαρτίου χαρακτηρίστηκαν ως ευπαθή ομάδα, καθώς και από τον ΕΟΔΥ. Παρακάτω θα ενημερωθούμε τι αναφέρουν οι οδηγίες προστασίας από το covid-19
  • Οι αναθεωρημένες οδηγίες υπογραμμίζουν ότι οι έγκυες γυναίκες σε οποιασδήποτε εβδομάδα κύησης πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν αν θα εργαστούν σε θέσεις που έρχονται σε επαφή με ανθρώπους και ειδικά οι επαγγελματίες υγείας που αντιμετωπίζουν ασθενείς. Οι έγκυες που είναι κάτω από την 28η εβδομάδα κύησης θα πρέπει να διατηρούν την απαραίτητη απόσταση ασφαλείας, αν επιλέξουν να συνεχίσουν να εργάζονται, λαμβάνοντας τις απαραίτητες προφυλάξεις. Οι έγκυες που είναι πάνω από 28η εβδομάδα κύησης ή έχουν κάποιο πρόβλημα υγείας πρέπει να αποφεύγουν την άμεση επαφή και συνιστάται να μένουν στο σπίτι. Οι επιλογές των εγκύων γυναικών θα πρέπει να γίνονται σεβαστές και να υποστηρίζονται από τους εργοδότες τους, σύμφωνα με την εθνική καθοδήγηση του Βασιλικού Κολλεγίου Μαιευτήρων και Γυναικολόγων και του Βασιλικού Κολλεγίου Μαιών.
  • Η μόλυνση από το COVID-19 ενέχει κίνδυνο για όλα τα μέλη του πληθυσμού, ιδιαίτερα για τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα. Οι ομάδες που φαίνεται να έχουν το χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών ασθενειών είναι τα παιδιά και οι υγιείς ενήλικες.
  • Είναι καθησυχαστικό ότι δεν υπάρχουν ακόμα ισχυρές ενδείξεις ότι οι έγκυες γυναίκες είναι πιο πιθανό να μολυνθούν από άλλους υγιείς ενήλικες. Η οδηγία που δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στις 21 Μαρτίου 2020, βασίζεται σε στοιχεία από άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος, όπως η γρίπη και το SARS, οπου τονίζει ότι η έγκυος γυναίκα που νοσεί από λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος στο τρίτο τρίμηνο είναι πιο πιθανό νοσήσει πιο βαριά. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρη γέννηση του μωρού για να επιτρέψει στη μητέρα να ανακάμψει βελτιώνοντας την αποτελεσματικότητα της αναπνοής της.
  • Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι ο COVID-19 προκαλεί προβλήματα στην ανάπτυξη του μωρού ή ότι προκαλεί αποβολή. Δεν υπάρχει επίσης καμία ένδειξη ότι ο COVID-19 μπορεί να περάσει από τη μητέρα στο έμβρυο και κανένας προηγούμενος κορονοϊός δεν έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί εμβρυϊκές ανωμαλίες.
  • Η Jenny Harries, Αναπληρώτρια Διευθύντρια της Ιατρικής, δήλωσε: “Η κυβέρνηση έχει υιοθετήσει μια προληπτική προσέγγιση και καθιστά όλες τις έγκυες γυναίκες ως ευάλωτη ομάδα. Ετσι θα δοθεί στις έγκυες εργαζόμενες η δυνατότητα να κάνουν μια ενημερωμένη επιλογή για το πώς μπορούν να συνεχίσουν να συμβάλλουν ενεργά και πολύτιμα στην τεράστια πρόκληση που αντιμετωπίζουμε, είτε από το σπίτι είτε στο χώρο εργασίας.
  • Ο Gill Walton, Διευθύνων Σύμβουλος του Βασιλικού Κολλεγίου Μαιών, δήλωσε: «Γνωρίζω ότι πολλές έγκυες μαίες εργάζονται σκληρά για να στηρίξουν τις έγκυες γυναίκες, ενώ φυσικά πρέπει να φροντίσουν και για τον εαυτό τους. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι κάνουμε ότι μπορούμε για να έχουμε τις σωστές πληροφορίες για εσάς. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, υπάρχει ήδη σημαντική νομική προστασία για τις έγκυες εργαζόμενες στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και πρέπει να τηρηθεί κατά τη διάρκεια της επιδημίας του COVID-19.

Σημαντικό είναι να ενημερωθούν έγκυρα οι έγκυες. Στα πλαίσια της κοινωνικής ευθύνης και κατανοώντας τη δύσκολη κατάσταση που επικρατεί λόγω του κορονοιου Το portal υγείας EimaiMaia.gr και η ομάδα των μαιών που το απαρτίζουν, θα παρέχουν καθημερινά δωρεάν εικοσάλεπτη ενημέρωση σε όποια έγκυο το επιθυμεί, στη προσπάθεια να λυθούν απορίες, με επιστημονική και τεκμηριωμένη γνώση για το πως μπορούν να προστατευτούν από τον covid-19

Παρακαλούμε στείλτε μήνυμα στο dnousia@yahoo.gr ή Skype Konstantina -Nousia

#μείνετε_σπιτι

για να οριστεί η δωρεάν συνεδρία