Ισχιακή προβολή εμβρύων. Υπάρχει πιθανότητα για φυσιολογικό τοκετό?

Εξωτερικός μετασχηματισμός
Γράφει Κωνσταντίνα Νούσια Μαία , Msc , stPhD

Στην αρχή του τρίτου τριμήνου περίπου το ένα τρίτο των εμβρύων είναι σε ισχιακή προβολή. Ωστόσο, στις 37 εβδομάδες το 94-96% των εμβρύων έχουν αποκτήσει κεφαλική προβολή ως αποτέλεσμα της βαρύτητας.

Σε αυτή τη φάση δεν υπάρχει αρκετός χώρος στη μήτρα και το μωρό πιθανότατα θα παραμείνει σε αυτή τη θέση μέχρι να γεννηθεί, εκτός από κάποιες εξαιρέτικες περιπτώσεις στις οποίες οι σύνδεσμοι της μήτρας είναι χαλαρότεροι από το φυσιολογικό.

Σε περίτπωση λοιπόν που το μωρό παραμείνει σε αυτή τη θέση οι επιλογές της γυναίκας σύμφωνα με το Βασιλικό Κολέγιο Μαιευτήρων Γυναικολόγων στην Αγγλία είναι η προσπάθεια εξωτερικού μετασχηματισμού της ισχιακής προβολής σε κεφαλική, ο φυσιολογικός τοκετός επί ισχιακής προβολής, και η καισαρική τομή. Στην περίπτωση των γυναικών που θα ήθελαν να επιχειρήσουν φυσιολογικό τοκετό, εκείνες θα πρέπει να πληρούν κάποιες προϋποθέσεις, οι οποίες θα πρέπει να συζητούνται με τη μαία ή το γιατρό που παρακολουθεί την εγκυμοσύνη.

Τι είναι ο εξωτερικός μετασχηματισμός;

Είναι ο μαιευτικός χειρισμός που αλλάζει την προβολή του εμβρύου από ισχιακή σε κεφαλική, δηλαδή το μωρό στρέφεται με το κεφάλι προς τα κάτω, πιέζοντας τα κοιλιακά τοιχώματα εξωτερικά. Ο σκόπος του χειρισμού αυτού είναι να μειωθεί το ποσοστό των καισαρικών τομών που είναι αυξημένο σε περίπτωση ισχιακών εμβρύων.

Το ποσοστό επιτυχίας του εξωτερικού μετασχηματισμού ποικίλλει από 30 μέχρι 80% και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως είναι η ποσότητα του αμνιακού υγρού, τον αριθμό των κυήσεων, τον τόνο της μήτρας κ.α. Η γυναίκα, θα πρέπει να γνωρίζει πως σε επιτυχία του εξωτερικού μετασχηματισμού υπάρχει μια πιθανότητα περίπου 5% να γίνει και πάλι αυτόματος μετασχηματισμός και το μωρό να γυρίσει και πάλι με το κεφάλι προς τα πάνω. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να γίνει και μια δεύτερη προσπάθεια εξωτερικού μετασχηματισμού.

Ο εξωτερικός μετασχηματισμός συστήνεται να γίνεται στις 36 εβδομάδες για τις πρωτοτόκες και στις 37 εβδομάδες για τις πολυτόκες. Η δεύτερη προσπάθεια θα πρέπει να απέχει τουλάχιστον μια έβδομάδα. Δεν υπάρχει όριο στην εβδομάδα κύησης κατά την οποία θα πραγματοποιηθεί ο εξωτερικός μετασχηματισμός. Έχουν παρατηρηθεί επιτυχίες ακόμα και στις 42 εβδομάδες.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί πως ο εξωτερικός μετασχηματισμός, όταν πραγματοποιείται από εξειδικευμένους επαγγελματίες υγείας δεν προκαλεί σοβαρές επιπλοκές, παρά μόνον την περίπτωση ρήξης των μεμβρανών και πιθανώς την έναρξη του τοκετού.

Υπάρχουν αντενδείξεις;

Υπάρχουν πολυ λίγες αντενδείξεις για τον εξωτερικό μετασχηματισμό και αυτες είναι:
1) Στις περιπτώσεις, στις οποίες αντενδείκνυται ο κολπικός τοκετός.
2) Κολπική αιμορραγία τις τελευταίες 7 μέρες.
3) Μη φυσιολογικό καρδιοτοκογράφημα.
4) Σε περίπτωση ύπαρξης ανωμαλιών στη μήτρα.
5) Σε πιθανή ρήξη των μεμβρανών (σπάσιμο των νερών).
6) Σε πολύδυμη εγκυμοσύνη.

Το Βασιλικό Κολέγιο των Μαιευτληρων Γυναικολόγων καταλήγει στην σύσταση πως σε όλες τις γυναίκες με έμβρυα σε ισχιακή προβολή θα πρέπει να δίνεται η επιλογή και η δυνατότητα του εξωτερικού μετασχηματισμού. Επίσης, πως όλες οι μαίες και οι γιατροί θα πρέπει να είναι σε θέση να λύσουν τις απορίες του ζευγαριού σχετικά με τη διαδικασία.