Η παρακολούθηση της εγκυμοσύνης από μαίες, εξίσου ασφαλής, έρευνες τονίζουν

Νέα μελέτη αποκαλύπτει πως οι έγκυες γυναίκες αντιμετωπίζουν λιγότερες επιπλοκές όταν παρακολουθούνται από μαίες.

11 Δεκεμβρίου 2019

Μια νέα μελέτη δείχνει πως οι γυναίκες με κύηση χαμηλού κινδύνου που παρακολουθούνται από μια μαία όταν παίρνουν εξιτήριο από το μαιευτήριο έχουν λιγότερες επιπλοκές και παρεμβάσεις σχετικά με τις γυναίκες που παρακολουθούνται από έναν γυναικολόγο.

Πραγματοποιήθηκαν 30% λιγότερες καισαρικές τομές στις πρωτοκοτόκες και λιγότερο η επισκηρίδιος αναισθησία σε γυναίκες που γέννησαν με μαία. Επίσης είχαν μικρότερες πιθανότητες για περινεοτομή, εμβρυουλκία και πρόκληση τοκετού.

Τα δεδομένα προήλθαν από 11 μεγάλα νοσοκομεία στην Αμερική και 20.000 γυναίκες που γέννησανεκεί.

H McEachran έχει δύο γιούς, 3 ετών και 5 μηνών. Στο πρώτο της γιο επέλεξε να την παρακολουθήσει μια μαία. Στην αρχή ήταν αρκετά διστακτική και αναρωτιόταν αν θα ξέρει τι να κάνει. Αλλά πλέον παραδέχεται πως υπάρχουν αρκετές παρανοήσεις σχετικά με τις μαίες, όπως ότι ξεγεννούν μόνο στο σπίτι, απολύτως φυσικά, χωρίς φάρμακα και δεν έχουν σπουδάσει όσο οι γιατροί. Αλλά τίποτα από όλααυτά δεν είναι αλήθεια.

Όταν μια μαία παρακολουθεί μια γυναίκα δεν χρειάζεται ο γυναικολόγος, εκτός αν υπάρξει κάποια επιπλοκή.

Η επικεφαλής της μαιευτικής στο UK Μedicine Hospital της Αμερικής αναφέρει πως οι γυναίκες κατάτη διάρκεια της κύησης παρακολουθούνται εξίσου με τα ίδια τεστ και τους ίδιους υπερήχους είτε με μαία είτε με γυναικολόγο. Η μαία θα είναι μαζί της κατά την εισαγωγή στο μαιευτήριο αλλά και όταν παίρνει εξιτήριο. Όι μαίες υποστηρίζουν το θηλασμό και παρακολουθούν την υγεία του νεογέννητου, το οποίο συμβαίνει λίγο διαφορετικά με τους γυναικολόγους.

Η έρευνα δεν αποκαλύπτει γιατί οι μαίες έχουν τόσο θετικά αποτελέσματα αλλά η επικεφαλής της μαιευτικής εικάζει ότι συμβαίνει διότι οι μαίες περνούν πολύ χρόνο με τις επίτοκες από ότι οι γυναικολόγοι. Κατά τη διάρκεια του τοκετού η μαία εξηγεί περισσότερο τις διαδικασίες, ρωτάει για τα συναισθήματα της γυναίκας, τις ανησυχίες, τις απορίες και το ίδιο ενδιαφέρεται και για το σύζυγο. Ενώ ο γυναικολόγος είτε έρχεται όταν βγαίνει το μωρό είτε δίνει εντολή για κάποιο φάρμακο, όπως η ωκυτοκίνη και φεύγει.

Η McEachran, μητέρα δύο παιδιών, αναφέρει «Πολλές φορές χρειάζεσαι απλά κάποιον να σου πει πως όλα πάνε καλά και πως όσα συμβαίνουν είναι φυσιολογικά»

Τέλος, ένα από τα πιο σημαντικά ευρήματα της έρευνα είναι πως στην Αμερική το 10% των γυναικώνγεννούν με μαία. Στις ανεπτυγμένες χώρες όπως στην Αγγλία, τον Καναδά, την Αυστραλία και την Ευρώπη, οι περισσότερες έγκυες επιβλέπονται από μαίες.

Είναι απλά θέμα διαφορετικού πολιτισμού.

Πηγή:https://mynorthwest.com/1633803/midwife-childbirth-pregnancy-study/