Νέκταρ τον μωρών το Μητρικό γάλα!

Τι κάνει το μητρικό γάλα τόσο ιδιαίτερο;

Γνωρίζουμε για τα οφέλη του θηλασμού, εδώ και χρόνια. Αλλά τι το καθιστά τόσο πολύ ξεχωριστό; Ποια είναι τα συστατικά του μητρικού γάλακτος και πώς αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου;

Τι γίνεται με την πρωτεΐνη;

Η πρωτεΐνη είναι το μακροθρεπτικό συστατικό που χρησιμοποιείται για την ανάπτυξη και επισκευή των κυττάρων.  Καταλαβαίνουμε ότι το πρόωρο βρέφος θα πρέπει να αναπτυχθεί και να ενεργοποιήσει πολλά κύτταρα, σωστά;

Γι αυτό  δεν είναι περίεργο το γεγονός ότι το γάλα της μητέρας του πρόωρου είναι υψηλότερο σε πρωτεΐνες σε σύγκριση με το γάλα μιας μητέρας που έφερε στον κόσμο ένα τελειόμηνο βρέφος. Είναι επίσης υψηλότερο σε δύο μικροστοιχεία: νάτριο και χλώριο.

Λάβετε, ωστόσο υπόψη ότι το ανθρώπινο γάλα είναι χαμηλότερο σε πρωτεΐνες από οποιοδήποτε άλλο είδος θηλαστικού.

Τι γίνεται με την ταυρίνη;

Η ταυρίνη είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό αμινοξύ (τα δομικά στοιχεία των πρωτεϊνών) λόγω της λειτουργίας της στον εγκέφαλο και στην ανάπτυξη του αμφιβληστροειδούς. Τα μάτια είναι ένα από τα τελευταία όργανα που αναπτύσσονται πλήρως στο βρέφος.

Είναι ενδιαφέρον ότι η ταυρίνη δεν προστέθηκε στα σκευάσματα γάλακτος μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’80.

Και για τα λίπη;

Αχ ναι. Λίπη. Τα λίπη είναι ένας από τους διάφορους τύπους λιπιδίων. Αλλά ας μιλήσουμε για αυτά.

Με απλά λόγια, τα λίπη είναι πολύ μεταβλητά. Η ποσότητα λίπους στο ανθρώπινο γάλα ποικίλλει από γυναίκα σε γυναίκα, από στήθος σε στήθος, από μέρα σε μέρα, από εβδομάδα σε εβδομάδα, από το πρωί μέχρι το βράδυ. Και πολλά άλλα!

Οι ερευνητές στη δυτική Αυστραλία έχουν διαπιστώσει ότι όσο πιο άδειο είναι το στήθος, τόσο πιο συμπυκνωμένο είναι το λίπος στο γάλα. Ωστόσο, η ποσότητα λίπους που καταναλώνει η μητέρα στη διατροφή της δεν επηρεάζει την ποσότητα λίπους στο γάλα της.

Το λίπος ποικίλλει ανάλογα με το χρόνο της γαλουχίας. Το λίπος στο πρωτόγαλα είναι πιο συμπυκνωμένο από το λίπος στο ώριμο γάλα. Αλλά ποσοστιαία, η αναλογία είναι μεγαλύτερη από τα άλλα μακροθρεπτικά συστατικά. (Και να θυμάστε, τα λίπη είναι πιο δύσκολο να αφομοιώθουν από τα άλλα μακροθρεπτικά συστατικά.) Η Aksit και οι συνεργάτες της διαπίστωσαν ότι 2-6 μήνες γαλακτοπαραγωγής αυξάνουν το λίπος του γάλακτος κατά 28%.

Ψευδάργυρος

Ο ψευδάργυρος είναι ένα μικροθρεπτικό συστατικό που είναι σημαντικό για πολλές βιολογικές λειτουργίες. Στο ανθρώπινο βρέφος, είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την ανάπτυξη του εγκεφάλου.

Ο Yalcin και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν ότι η ποσότητα ψευδαργύρου στο ανθρώπινο γάλα φαίνεται να μειώνεται με περισσότερους μήνες γαλουχίας και το αποτέλεσμα είναι πιο έντονο όταν τα αποθέματα σιδήρου είναι χαμηλά. Ωστόσο, η πρόσληψη ψευδαργύρου από τη μητέρα δεν φαίνεται να επηρεάζει την ποσότητα στο γάλα.

Ο ψευδάργυρος είναι παρών σε περίπου τις ίδιες ποσότητες στο πρόωρο ανθρώπινο γάλα και το ώριμο.

Λεπτίνη

Η λεπτίνη είναι μια ενδιαφέρουσα ορμόνη. Φαίνεται ότι η λεπτίνη παίζει ρόλο στην κορεσμό, αλλά ο μηχανισμός δεν είναι καλά κατανοητός.

Η λεπτίνη φαίνεται επίσης να έχει διαφορετική επίδραση στην αύξηση του βάρους των κοριτσιών παρά στα αγόρια.

Ασβέστιο

Γνωρίζετε ότι το ασβέστιο δημιουργεί ισχυρά οστά και δόντια. Οι μητέρες ανησυχούν ότι δεν έχουν αρκετό ασβέστιο εάν θηλάζουν ένα μωρό – ή δύο ή περισσότερα.

Αλλά να κάτι που μπορεί να μην ξέρετε. Τα επίπεδα ασβεστίου αυξάνονται στην πραγματικότητα αν η μητέρα θηλάζει το μικρότερο παιδί ενώ είναι έγκυος!

Λυσοζύμη

Η λυσοζύμη είναι ένα ένζυμο. Όπως όλα τα ένζυμα, βοηθάει στον κατακερματισμό συγκεκριμένων συστατικών, αλλά δεν καταναλώνεται ποτέ. Η λυσοζύμη αυξάνεται καθώς συνεχίζεται η γαλουχία.

Ανοσοσφαιρίνη Α

Η εκκριτική IgA είναι 10 φορές υψηλότερη την πρώτη ημέρα μετά τον τοκετό από οποιονδήποτε άλλο χρόνο κατά τη διάρκεια της γαλουχίας. Μειώνει την πάροδο του χρόνου, αλλά παραμένει μέχρι τον απογαλακτισμό.

Λακτόζη

Η λακτόζη, ο υδατάνθρακας στο ανθρώπινο γάλα, βοηθά στη διατροφή και την ανάπτυξη του εγκεφάλου. Η αύξηση της λακτόζης γύρω κατά 3η ημέρα μετά τον τοκετό προκαλεί τον όγκο που βλέπουμε όταν το γάλα παράγεται. Αλλά τα ποσοστά λακτόζης μειώνονται μετά το τελευταίο μισό του πρώτου έτους. Αλλά μην ανησυχείτε! Αυτός είναι ο χρόνος που το μωρό αρχίζει να τρώει στερεές τροφές.

Πηγή: marriebiancuzzo.com