• Μία νέα έρευνα στο Canadia Medical Associa*on Journal ανακάλυψε ότι υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος θανάτου της μητέρας μετά από καισαρική τομή -σχεδόν πέντε φορέςμεγαλύτερος- σε σύγκριση μετά από κολπικό τοκετό.
  • Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τα στοιχεία από γεννήσεις στον Καναδά το έτος 2003 έως 2015 και διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος αυτό ήταν μεγαλύτερος στις γυναίκες ηλικίας 35 και άνω.
  • Από τη μελέτη επίσης ανακάλυψαν ότι οι γυναίκες που είχαν υποβληθεί σε επείγουσα καισαρική τομή (που πραγματοποιήθηκε για καταστάσεις που έσωσαν την ζωή της μητέρα και όχι κατεπιλογή) είχαν καλύτερη μητρική και νεογνική έκβαση σε σχέση με τις μητέρες που υποβλήθηκαν σε προγραμματισμένη καισαρική τομή.
  • Η αλήθεια για την καισαρική τομή Αυτά τα συμπεράσματα έγιναν ακόμα πιο εμφανή όταν εξέτασαν την κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη, τα κενά στους πόρους για την μαιευτική και τις ικανότητες των μαιευτήρων για τη διαχείριση της καισαρικής τομής. Σύμφωνα με μία πρόσφατη δημοσίευση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που εξέτασαν 12 εκατομμύρια εγκυμοσύνες από το 1990 έως το 2017, οι μητρικοί θάνατοι μετά από την καισαρική τομή σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος είναι 100 φορές υψηλότεροι από ότι σε χώρες με υψηλό εισόδημα. Ακόμα και οι νεογνικοί θάνατοι μετά από καισαρική τομή είναι πολύ υψηλότεροι, αναφέρει η δημοσίευση, με το ένα τρίτο των μωρών να πεθαίνει.
  • Η δημοσίευση αναφέρει ότι το ένα τέταρτο όλων των γυναικών που πέθαναν κατά τη γέννηση σε χώρες μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος είχαν υποβληθεί σε καισαρική τομή. Ο πρώτος συγγραφέας της δημοσίευσης, Δρ. Soha Sobhy, του Πανεπιστημίου της Queen Mary του Λονδίνου, αναφέρει: ‘Στην Αφρική, νότια της Σαχάρα, 1 στις 100 γυναίκες που υποβάλλονται σε καισαρική τομή θα πεθάνει. Η έκβαση για τα μωρά είναι ακόμα χειρότερη, με το 8% των μωρών να μην επιβιώνει περισσότερο από μια εβδομάδα.’
  • Εξετάζοντας τις αιτίες θανάτων μετά από καισαρική τομή, η δημοσίευση του ΠαγκόσμιουΟργανισμού Υγείας, διατυπώνει ότι το ένα τρίτο των μητρικών θανάτων οφείλεται σε αιμορραγία μετά τον τοκετό(32%), το 19% σε προεκλαμψία, το 22% σε σηψαιμία και το 14% σε αιτίες που σχετίζονται με την αναισθησία. Ταυτίζεται με τον μεγάλο αριθμό ερευνών που δείχνουν ότι η καισαρική τομή είναι η κύρια αιτία αιμορραγίας μετά τον τοκετό.
  • Η αύξηση των καισαρικών τομών είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Σύμφωνα με μία δημοσίευση στο Lancet, σε τουλάχιστον 15 χώρες το 40% των τοκετών πραγματοποιείται με καισαρική τομή. Στην ελλαδα υπερβαίνει το 60% Τα ποσοστά της καισαρική τομής στην Ινδία έχουν διπλασιαστεί τα τελευταία δέκα χρόνια από το 8.5% στο 17.2%, που είναι ένα ποσοστό διπλάσιο από το παγκόσμιο μέσο όρο και πολύ υψηλότερο από το 10-15% που θέτει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
  • Στις κατευθυντήριες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αναφέρετε ότι για ένα μεγάλο ποσοστό γυναικών και νεογνών οι καισαρικές τομές είναι σωτήριες, όπως σε περιπτώσεις αιμορραγίας, εμβρυϊκής δυσχέρειας, υπερτασικής νόσου κλπ. Ωστόσο δεδομένου των αυξημένων καισαρικών τομών -που δεν υπάρχει ιατρικός λόγος- υπάρχει μεγάλη ανάγκη να κατανοηθούν οι επιπτώσεις στην υγεία και παγκοσμίως να καταρτιστούνμε τις γνώσεις και τις δεξιότητες για την αντιμετώπιση των συνεπειών μετά από μια καισαρική τομή

Πηγη: