Ο καθηγητής Γιώργος Χρούσος ασχολείται χρόνια με την οδό του στρες (Fight or Fly).

Συγκαταλέγεται δε, στους γνωστότερους Έλληνες  επιστήμονες στον κόσμο για τις πρωτότυπες έρευνες του. Πολλές φορές έχει αναφερθεί στη σπουδαιότητα της περιόδου της εγκυμοσύνης, στο μελλοντικό άνθρωπο.

Πρόσφατα σε ομιλία του τόνισε ότι το στρες, κατά την εγκυμοσύνη επηρεάζει τόσο πολύ το έμβρυο, που ως παιδί και έφηβος μπορεί να εκδηλώσει είτε μελαγχολική είτε άτυπη κατάθλιψη.

Η συνέντευξη που ακολουθεί δόθηκε στην Κωνσταντίνα Νούσια για το site EimaiMaia.gr

Ερώτηση: Κύριε Καθηγητά έχετε αναφερθεί πολλές φορές στη σπουδαιότητα της περιόδου, που λαμβάνει χώρα η εγκυμοσύνη, για τον νέο άνθρωπο. Πείτε μας πως μπορεί να επηρεάσει αργότερα την ψυχολογική κατάσταση παιδιού και εφήβου;

Απάντηση: Στην εγκυμοσύνη τα επίπεδα της κορτιζόλης (ορμόνη του στρες) ανεβαίνουν κατά το δεύτερο και τρίτο μήνα της εγκυμοσύνης και αυτό θεωρείται φυσιολογικό. Αν όμως η μητέρα βιώνει καθημερινά  έντονο στρες και παρατεταμένο, τότε μπορεί να επηρεάσει το έμβρυο και να το κάνει ευάλωτο σε ψυχικές και σωματικές νόσους στην μετέπειτα ζωή του, όπως πχ άγχος, κατάθλιψη, παχυσαρκία.

Ερώτηση: Ασχολείστε χρόνια με το άγχος και τις επιπτώσεις του στην υγεία και έχετε κάνει έρευνες πάνω στο στρες. Για τις γυναίκες σε εγκυμοσύνη και στην περίοδο της λοχεία σε σχέση με το στρες, τι έχετε να μας πείτε;

Απάντηση:Η κορτιζόλη ξεκινάει να πέφτει  από τη στιγμή που βγει ο πλακούντας μέχρι τους πρώτους δυο με τρεις μήνες από τον τοκετό.Αμέσως μετά τον τοκετό ένα 40% των γυναικών θα παρουσιάσει ελαφράς μορφής κατάθλιψη (Blues) και ενα 10% θα αναπτύξει κανονική επιλόχεια κατάθλιψη. Το παρατεταμένο στρες στην εγκυμοσύνη θεωρείτε κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη εγκυμοσύνης.

Ερώτηση:Η περίοδος της κυοφορίας μπορεί να προκαλέσει προδιάθεση στο άτομο που θα γεννηθεί για κατάθλιψη; Τι θα λέγατε να συμβουλέψουμε, οι μαίες, τις γυναίκες σε εγκυμοσύνη;

Απάντηση: Έχει φανεί από έρευνες ότι τα παιδιά και οι έφηβοι είναι πιο πιθανόν να αναπτύξουν κατάθλιψη όταν η μητέρα τους είχε έντονο και συνεχές στρες στην εγκυμοσύνη και στα πέντε πρώτα χρόνια της ζωής τους! Ενημερώστε τις μητέρες για τη σωστή διαχείριση του στρες, ίσως ακόμη και πριν την εγκυμοσύνη, καλή διατροφή και περπάτημα στη φύση.

Ερώτηση:Τι εύχεστε στις μητέρες;

Απάντηση: Ευδαιμονία!

 

ΚΕΝΤΡΟ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ EIMAIMAIA.GR.