ΘΗΛΑΖΟΝΤΑΣ… ΤΟ ΜΙΚΡΟΒΙΩΜΑ

ΜΗΤΡΙΚΟ ΓΑΛΑ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΒΙΩΜΑ

 

Το Ινστιτούτο Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας αποτελείτε από ένα συγκρότημα κτηρίων που έχει ένα μεγάλο αμπελώνα και έναν κήπο γεμάτο με λαχανικά του καλοκαιριού. Ηγείται από έναν χημικό τον Bruce German, που έχει ανακαλύψει πολλές ποικιλίες γάλακτος. Το γάλα, αναφέρει, είναι η τέλεια πηγή θρέψης, είναι superfood.

Ο αριθμός των ερευνών για το γάλα είναι ελάχιστος, συγκριτικά με τις έρευνες που έχουν γίνει για άλλα σωματικά υγρά, όπως το αίμα, το σάλιο και τα ούρα. Η γαλακτοκομική βιομηχανία έχει ξοδέψει μια περιουσία παράγοντας όλο και περισσότερο γάλα από τις αγελάδες αλλά πολύ λίγα χρήματα για να καταλάβουν το γάλα και πως αυτό χρησιμεύει. Οι εταιρίες χρηματοδότησης το έχουν θεωρήσει μη απαραίτητο και οι διατροφολόγοι το έχουν δει ως ένα μείγμα από λιπαρά και σάκχαρα που μπορεί εύκολα να αντικατασταθεί. Αλλά ο Bruce German διαφωνεί απόλυτα.

Το γάλα παράγεται από τα θηλαστικά. Οι άνθρωποι και τα ζώα έχουν μεγάλη διαφορά στο γάλα που παράγουν. Το ανθρώπινο γάλα είναι ένα θαύμα. Το γάλα κάθε θηλαστικού παράγει έναν συνδυασμό σακχάρων που λέγονται ολιγοσακχαρίτες αλλά στο ανθρώπινο γάλα υπάρχει μια απίστευτη ποικιλία με πάνω από 200 είδη ολιγοσακχαριτών(H.M.O.s). Αποτελούν πηγή ενέργειας για το μωρό, αλλά ανακαλύφθηκε πως το μωρό δεν μπορεί να τα χωνέψει. Γιατί η μητέρα να ξοδεύει τόση ενέργεια για να φτιάξει αυτά τα συστατικά ενώ είναι άχρηστα για το μωρό; Το στοιχείο είναι το εξής: οι H.M.O.s περνάνε από το στομάχι, το λεπτο έντερο και καταλήγουν στο παχύ έντερο όπου ζουν τα βακτήρια. Και αν δεν είναι τροφή για το μωρό αλλά είναι για τα βακτήρια, δηλαδή τη φυσιολογικά χλωρίδα του εντέρου;

Αυτή η ιδέα στις αρχές του 20ου αιώνα, αναπτύχθηκε από παιδιάτρους που βρήκαν το βακτήριο Bifidobacteria  πιο συχνά στις κενώσεις των μωρών που θήλαζαν παρά στα μωρά που έπιναν ξένο γάλα. Έλεγαν πως το ανθρώπινο γάλα έχει μια ουσία που θρέφει τα βακτήρια, που αργότερα ονομάστηκε bifilus factor. Εντωμεταξύ οι χημικοί ανακάλυψαν ότι το ανθρώπινο γάλα περιέχει υδατάνθρακες που το αγελαδινό γάλα δεν έχει, ανακαλύπτοντας κιόλας ότι περιέχει και διάφορους ολιγοσακχαρίτες. Αργότερα επιβεβαίωσαν πως ο bifilus factor και οι ολιγοσακχαρίτες ήταν αυτοί που έθρεφαν τα βακτήρια του εντέρου.

Χημικοί, μικροβιολόγοι και επιστήμονες τροφίμων αναγνώρισαν πάρα πολλά είδη H.M.O.s. Ένα από αυτά τα είδη φάνηκε πιο ιδιαίτερο. Το B.infantis τρεφόταν από τους άλλους ολιγοσακχαρίτες, H.M.O.s. Κανένας άλλος H.M.O.s δεν είχε αυτή την ιδιότητα. Το B.infantis καθώς χωνεύει τους H.M.O.s απελευθερώνει ένα οξύ που τρέφει το έντερο του μωρού. Επίσης ο B.infantis κάνει τα κύτταρα του εντέρου να φτιάχνουν πρωτεΐνες που δεσμεύουν τα αέρια και δεν μεταφέρονται στην κυκλοφορία του αίματος. Επιπλέον δημιουργούν αντιφλεγμονώδη κύτταρα που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα του μωρού.

Ο B.infantis τρέφεται μόνο με τους H.M.O.s που βρίσκονται στο ανθρώπινο γάλα. Δηλαδή αν λάβει σάκχαρα από αυτά που έχει το ξένο γάλα δεν μπορεί να προσδεθεί με τα κύτταρα του εντέρου του μωρού.

Το ανθρώπινο γάλα έχει 5 φορές περισσότερους τύπους H.M.O.s από το αγελαδινό γάλα. Ακόμα και το γάλα του χιμπατζή είναι πολύ κατώτερο σε συστατικά από το ανθρώπινο γάλα. Υπάρχουν εξηγήσεις και γι’ αυτό όμως. Η μία περιλαμβάνει την ταχεία ανάπτυξη του ανθρώπινου εγκεφάλου στη διάρκεια του πρώτου χρόνου ζωής. Αυτή η ανάπτυξη εν μέρη οφείλεται και σε κάποια θρεπτικά στοιχεία που φαίνονται να είναι αυτά που απελευθερώνει ο B.infantis όταν τρέφεται από τους H.M.O.s. Είναι πιθανό πως τρέφοντας τα μωρά με μητρικό γάλα μπορεί να γίνουν εξυπνότερα. Επίσης εξηγεί και το γεγονός ότι οι πίθηκοι και οι μαϊμούδες έχουν μεγάλη έλλειψη H.M.O.s στο γάλα που παράγουν.

Μια διαφορετική άποψη περιλαμβάνει τις ασθένειες. Οι H.M.O.s δεσμεύουν το παθογόνο στοιχείο που εισέρχεται στο έντερο, εμποδίζοντας το να εμπλακεί νε τα κύτταρα του εντέρου του μωρού. Παθογόνα στοιχεία μπορεί να είναι ασθένειες όπως η σαλμονέλα, η χολέρα, είτε μικροοργανισμοί που δημιουργούν διάρροια ή δυσεντερία.

Τέλος, το Ινστιτούτο Υγείας της Καλιφόρνιας επέκτεινε τις έρευνες για τα πρόωρα μωρά. Συνεργάστηκαν με τον παιδίατρο της μονάδα προώρων μωρών σε κοντινό νοσοκομείο. Τα πρόωρα μωρά συνήθως γεννιούνται με καισαρική και λαμβάνουν ένα βαρύ σχήμα αντιβιοτικών με συνέπεια να δημιουργείτε ένα μικροβίωμα με σοβαρή έλλειψη B.infantis. Τα πρόωρα μωρά έχουν υψηλό κίνδυνο ασθένειας από κάποιο παθογόνο μικρόβιο στο έντερο και οι παιδίατροι προσπαθούν να το προλαμβάνουν χορηγώντας προβιοτικά. Χωρίς επιτυχία πολλές φορές. Το Ινστιτούτο Υγείας με επιτυχία σκέφτηκε τη χορήγηση B.infantis και μητρικού γάλακτος.

Αν η θεραπεία λειτουργεί σε πρόωρα μωρά, σκεφτείτε τι επιτυχία θα έχει σε τελειόμηνα μωρά και πόσο σημαντικό θα είναι για την υπόλοιπη ζωή τους.

Πηγή:www.newyorker.com

ΓΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ