Ελαχιστοποίηση των παρεμβάσεων στον τοκετό είναι ο σωστότερος τρόπος, αναφέρουν οι γιατροί του Αμερικάνικου Κολλεγίου Μαιευτήρων και Γυναικολόγων(ACOG)

Ελαχιστοποίηση των παρεμβάσεων στον τοκετό είναι ο σωστότερος τρόπος, αναφέρουν οι γιατροί του Αμερικάνικου Κολλεγίου Μαιευτήρων και Γυναικολόγων(ACOG)

«Η επιθυμία να αποφεύγονται οι μη απαραίτητες παρεμβάσεις στον τοκετό εκφράστηκε από τους επαγγελματίες υγείας και τις εγκυμονούσες. Οι μαιευτήρες-γυναικολόγοι σε συνεργασία με μαίες, νοσηλεύτριες ,ασθενείς και όσους συνεργάζονται για τον τοκετό, μπορούν να βοηθήσουν τις γυναίκες να εκπληρώσουν τους στόχους που έχουν για τον τοκετό τους, χρησιμοποιώντας τεχνικές που απαιτούν ελάχιστες παρεμβάσεις και επιτυγχάνουν υψηλά ποσοστά ικανοποίησης των γυναικών.»

Σε μια πρόσφατη επικαιροποίηση(Φεβρουάριος 2019) της έρευνας ‘Προσεγγίσεις για την ελαχιστοποίηση των παρεμβάσεων στον τοκετό’, το ACOG συνιστά ότι οι επαγγελματίες υγείας θα πρέπει να εξοικειωθούν με το να κάνουν ελάχιστες παρεμβάσεις σε έγκυες χαμηλού κινδύνου κατά τη διάρκεια του τοκετού. Οι κοινές πρακτικές οφελούν ελάχιστα τις έγκυες χαμηλού κινδύνου.

Οι παρεμβάσεις θα πρέπει να ελαχιστοποιηθούν σε έγκυες χαμηλού κινδύνου που έχουν ένα έμβρυο με κεφαλική προβολή, που ο τοκετός ξεκινάει στις 37 έως 41 εβδομάδες και δεν είχαν κάποια επιπλοκή στην κύηση.

Οι πρακτικές που σχετίζονται με την ελαχιστοποίηση των παρεμβάσεων στον τοκετό είναι οι ακόλουθες:

  • Τεχνητή ρήξη των υμένων (αμνιοτομή)

Κάθε επίτοκος θα πρέπει να ενημερώνεται για τα θετικά και τους κινδύνους της τεχνητής ρήξης υμένων. Πολλοί επαγγελματίες υγείας εφαρμόζουν την τεχνητή ρήξη υμένων γιατί η επίτοκος μπαίνει σε τοκετό μέσα σε 12 έως 24 ώρες. Έρευνες δείχνουν όμως πως αύτη η πρακτική δεν κάνει κάποια διαφορά ούτε μειώνει τον κίνδυνο καισαρικής τομής.

  • Εισαγωγή στο μαιευτήριο

Η εισαγωγή στο μαιευτήριο μπορεί να καθυστερήσει αν η έγκυος έχει σταθερά ζωτικά σημεία και το έμβρυο έχει παρακολουθηθεί. Οι επίτοκες που έμειναν για περισσότερο χρόνο στην αίθουσα τοκετών είναι λιγότερο ικανοποιημένες από τον τοκετό τους. Για αυτό στην εγκυμοσύνη θα πρέπει να έχει ενημερωθεί για το πλάνο τοκετού, για τις τεχνικές ανακούφισης του πόνου και όλες τις τεχνικές που θα την βοηθήσουν για να μην κάνει πρόωρη εισαγωγή στο μαιευτήριο. Αλλά ακόμα και να γεννήσει στο σπίτι με τους κατάλληλους επαγγελματίες υγείας.

  • Πρακτικές ‘ρουτίνας’

Χωρίς ιατρική ένδειξη, η επίτοκος δεν χρειάζεται συνεχόμενη καρδιοτοκογραφία ούτε συνεχόμενη έγχυση ορού. Οι επαγγελματίες υγείας θα πρέπει να εξοικειωθούν με τη διακοπτόμενη καρδιοτοκογραφία, καθώς η συνεχόμενη καρδιοτοκογραφία δεν προλαμβάνει την περιγεννητική θνησιμότητα ούτε την εγκεφαλική παράλυση σε έγκυες χαμηλού κινδύνου αλλά αυξάνει την πιθανότητα για καισαρική και τοκετό με εμβρυουλκό, σε σχέση με τη διακοπτόμενη καρδιοτοκογραφία.

  • Μη φαρμακευτικοί τρόποι αντιμετώπισης του πόνου

Οι επίτοκες θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να πίνουν νερό, να τους κάνουν μασάζ, να χρησιμοποιούν τεχνικές χαλάρωσης, τεχνικές αναπνοής, αρωματοθεραπεία και άλλες τεχνικές αντιμετώπισης του πόνου στων συστολών.

  • Αλλαγές θέσεων και στάσεων

Η επίτοκος θα πρέπει να ενθαρρύνεται να αλλάζει θέσεις και στάσεις κατά τη διάρκεια του τοκετού. Να περπατάει, να κάθεται, να γονατίζει. Συγκρίνοντας το με το να είναι ξαπλωμένη, αλλάζοντας θέσεις μειώνει τον κίνδυνο υπότασης και ανησυχητικού καρδιακού παλμού του εμβρύου. Χρησιμοποιώντας την κατάλληλη θέση και στάση έχει πιο σύντομο τοκετό, λιγότερο πόνο και μειώνει τις πιθανότητες για καισαρική.

  • Εξώθηση στο δεύτερο στάδιο τοκετού

Η επίτοκος πρέπει να αρχίσει να ‘σπρώχνει’ όταν εκείνη νιώσει, με το δικό της τρόπο και όπως λειτουργεί καλύτερα για εκείνη.

  • Υποστήριξη στον τοκετό

Όταν η επίτοκος έχει έναν επαγγελματία υγείας που μπορεί να την στηρίξει συναισθηματικά και σωματικά στον τοκετό, είναι πιο ικανοποιημένη με το τοκετό της. Επίσης βιώνει λιγότερες παρεμβάσεις, χρησιμοποιούνται λιγότερα φάρμακα, έχει λιγότερες πιθανότητες για καισαρική, το νεογέννητο έχει καλύτερο Apgar score και ο θηλασμός εγκαθίσταται πιο επιτυχημένα.

  • Τοκετός με επίκεντρο την οικογένεια

Η επίτοκος χρειάζεται και την υποστήριξη των μελών της οικογένειας της. Στα μαιευτήρια πρέπει να ενθαρρύνονται οι πρακτικές που βοηθούν στην ενδυνάμωση της οικογένειας, όπως να χαμηλώνουν τα φώτα, να ελαχιστοποιούν τους θορύβους, να βάζουν χαμηλή μουσική και να ενθαρρύνουν την επαφή δέρμα με δέρμα μητέρας και μωρού.

 

Αξίζει να σημειωθεί πως μειώνοντας τις παρεμβάσεις στον τοκετό, οι γυναίκες ενθαρρύνονται να έχουν ελευθερία στις επιλογές τους κατά τη διάρκεια του τοκετού και εν τέλη να έχουν έναν τοκετό όπως εκείνες επιθυμούν με μεγάλο βαθμό ικανοποίησης.

Για περισσότερες πληροφορίες κλείστε μια ατομική συνεδρία στέλνοντας email: dnousia@yahoo.gr