Η ακτινοβολία από wifi και κινητά τηλέφωνα υπεύθυνη για αύξηση 50% του κινδύνου για αποβολή

Γράφει η Κωνσταντίνα Νούσια, μαία MSc PhD (c), ιδρύτρια του ΕimaiMaia.gr

Το μαγνητικό πεδίο της μη-ιοντίζουσας ακτινοβολίας είναι μια μορφή ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που προέρχεται από τα κινητά τηλέφωνα και άλλες ασύρματες ηλεκτρονικές συσκευές. Οι συνέπειες αυτής της ακτινοβολίας στη δημόσια υγεία και ιδιαίτερα στην αύξηση του καρκίνου, έχουν εδώ και καιρό διατυπωθεί. Ωστόσο, νέα έρευνα που εκπονήθηκε από την επιστημονική ομάδα Kaiser Permanente Division of Research, διαπίστωσε μια ακόμη θλιβερή συνέπεια. Σύμφωνα με την έρευνα αυτή, η έκθεση μητέρας-εμβρύου στην ακτινοβολία των ασύρματων ηλεκτρονικών συσκευών είναι υπεύθυνη για την αύξηση του ποσοστού αποβολών κατά 50%. 

Στα πλαίσια της έρευνας, μελετήθηκαν δεδομένα από 913 γυναίκες στο Σαν Φρανσίσκο. Οι συμμετέχουσες βρίσκονταν σε διαφορετικά στάδια της εγκυμοσύνης τους και κάποιες από αυτές είχαν ιστορικο προηγούμενης αποβολής. Σε όλες τις γυναίκες δόθηκε μια ειδική συσκευή (EMDEX Lite) με την οποία μετρούσαν για ένα 24ωρο τα επίπεδα ακτινοβολίας μέσα στο σπίτι τους, ακολουθώντας την τυπική καθημερινότητά τους.

Οι γυναίκες που είχαν το μεγαλύτερο ποσοστό ακτινοβολίας διέτρεχαν ως και 48% περισσότερο κίνδυνο να αποβάλλουν σε σχέση με εκείνες που είχαν το χαμηλότερο ποσοστό. Ανάμεσα στις έγκυες που είχαν τα μεγαλύτερα ποσοστά ακτινοβολίας, το 24,4% απέβαλε, σε αντίθεση με τις έγκυες που είχαν τη χαμηλότερη έκθεση σε ακτινοβολία, οι οποίες είχαν αντίστοιχα 10,4% αποβολές. Το δε υψηλό ποσοστό αποβολών των εγκύων που εκτίθονταν σε υψηλά ποσοστά ακτινοβολίας ήταν ανεξάρτητο από την ύπαρξη ιστορικού προηγούμενων αποβολών.

Ο επικεφαλής της έρευνας, dr. De-Kun Li, δήλωσε ότι “Η επιθυμία μας είναι να αρχίσουν οι άνθρωποι να αναρωτιούνται αν η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία είναι πράγματι ασφαλής ή όχι. Περισσότερη επιστημονική έρευνα σχετικά είναι απαραίτητη, καθώς όλοι μας εκτιθόμαστε στην ακτινοβολία αυτή, ακόμη και τα έμβρυα. Το ερώτημα αν η ηλετρομαγνητική ακτινοβολία είναι ασφαλής ή ελεύθερη κινδύνων για την υγεία είναι σίγουρα κάτι που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε.”

Τρόποι για να ελαχιστοποιηθεί η έκθεση μητέρας-εμβρύου στην ακτινοβολία

  • Κλείστε το Wi-Fi όταν δεν το χρησιμοποιείτε, όπως κατά τη διάρκεια του ύπνου σας.
  • Αποφύγετε να κρατάτε το κινητό σας τηλέφωνο κοντά στην περιοχή της κοιλιάς ή στις τσέπες των ρούχων σας.
  • Βάλτε τα κινητά σας τηλέφωνα σε λειτουργία πτήσης όταν δεν τα χρησιμοποιείτε.
  • Κάνετε όσο λιγότερη χρήση των κινητών σας τηλεφώνων μπορείτε, προσπαθείστε να μιλάτε σε ανοιχτή ακρόαση.
  • Μειώστε τη χρήση συσκευών που απελευθερώνουν ακτινοβολία, ειδικά εκείνων που βρίσκονται στο χώρο του αυτοκινήτου.

Δείτε επίσης: Smartphone και παιδί: όχι και τόσο έξυπνο!, Κάπνισμα: Εγκυμοσύνη και θηλασμός