Μητρικό γάλα: το πιο εξελιγμένο αντιβιοτικό!

Γράφει η Κωνσταντίνα Νούσια, μαία ΜSc, ιδρύτρια του EimaiMaia.gr

Το ιδανικό αντιβιοτικό είναι εκείνο που μπορεί να μειώσει ή να σκοτώσει τους παθογόνους μικροοργανισμούς, χωρίς παράλληλα να σκοτώνει τους απαραίτητους για τον ανθρώπινο οργανισμό. Δυστυχώς, μέχρι στιγμής, η επιστήμη δεν έχει καταφέρει να βρει κάτι τέτοιο, ενώ η αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών, έχει φέρει αρνητικά αποτελέσματα στην υγεία του ανθρώπου. Τι σχέση μπορεί να έχουν αυτά όμως με το μητρικό γάλα;

Τα έμβρυα, για όσο ζουν στη μήτρα της μητέρας τους, προστατεύονται από τον έξω κόσμο και έχουν ελάχιστη έκθεση σε βακτήρια και ιούς. Αμέσως μετά τη γέννηση, το έντερο του νεογνού αποικίζεται από το μικροβίωμα, δηλαδή από διάφορους μικροοργανισμούς (παθογόνους ή μη). Ο αποικισμός αυτός επηρεάζεται από μια ποικιλία παραγόντων, όπως ο τρόπος γέννησης (καισαρική ή φυσιολογικός τοκετός), χρήση αντιβιοτικών ή ο τόπος γέννησης (μαιευτήριο, κέντρο φυσικού τοκετού, σπίτι). Μετά τον πρώτο αυτό αποικισμό, συνεχίζεται η εισαγωγή μικροοργανισμών στον οργανισμό του παιδιού, μέσω του μητρικού γάλακτος, το οποίο μπορεί να περιέχει μέχρι και 700 διαφορετικά είδη μικροοργανισμών.

Εκτός από την αθρόα αυτή εισαγωγή μικροοργανισμών και τη δημιουργία του μικροβιώματος του παιδιού, το μητρικό γάλα έχει την ιδιότητα να ρυθμίζει την ισορροπία μεταξύ των απαραίτητων και των παθογόνων μικροβίων. Πώς γίνεται αυτό; Το μητρικό γάλα έχει, εκτός των άλλων, την μοναδική ιδιότητα να περιέχει κάποια σύνθετα σάκχαρα, τους ολιγοσακχαρίτες. Οι ολιγοσακχαρίτες αποτελούν την τροφή των απαραίτητων ή αλλιώς των καλών μικροβίων. Με τον τρόπο αυτό οι αποικίες των καλών μικροβίων αναπτύσσονται, ενώ αντίθετα οι αποικίες των παθογόνων μικροβίων περιορίζονται. Η φύση, δηλαδή, ρυθμίζει από μόνη της, αυτό που τα αντιβιοτικά σκευάσματα δεν μπορούν να πετύχουν. Αυξάνει τα “καλά” και μειώνει τα “κακά” μικρόβια, χτίζοντας γερό οργανισμό για το παιδί.

Το μητρικό γάλα, πέραν του ότι προσφέρει όλες τις θρεπτικές ουσίες εκείνες που είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη του παιδιού μέχρι τους 6 μήνες (γι’ αυτό άλλωστε και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προτείνει αποκλειστικό μητρικό θηλασμό μέχρι τους 6 μήνες και συνέχισή του μέχρι τα 2 χρόνια με την παράλληλη εισαγωγή στερεών τροφών), το προστατεύει και από διάφορες λοιμώξεις που είναι συχνές στην παιδική ηλικία όπως η διάρροια, η πνευμονία, η ουρολοίμωξη, η ωτίτιδα, η νεκρωτική εντεροκολίτιδα κ.α. σε σχέση με τη σίτιση με υποκατάστατο μητρικού γάλακτος. Επίσης, τα αντισώματα που περιέχονται στο μητρικό γάλα βοηθούν το παιδί να αναρρώνει πιο γρήγορα όταν αρρωσταίνει.

Το στοιχείο, το οποίο μελετάται πλέον όλο και περισσότερο είναι οι ολιγοσακχαρίτες. Οι ολιγοσακχαρίτες του μητρικού γάλακτος δεν περιέχονται σε άλλο τύπο γάλακτος (αγελαδινό, κατσικίσιο κλπ). Επίσης, οι ολιγοσακχαρίτες δεν προορίζονται για τη θρέψη του ίδιου του παιδιού μιας και δεν διασπώνται κατά την πέψη. Ωστόσο, προορίζονται για τη θρέψη των απαραίτητων βακτηρίων, όπως είναι προβιοτικά! Με τον τρόπο αυτό, το παιδί αρρωσταίνει λιγότερο και ενισχύεται με φυσικό τρόπο η άμυνα του οργανισμού του, γεγονός που θα το συντροφεύει σε ολόκληρη τη ζωή του. 

Δείτε επίσης: Τα οφέλη του μητρικού θηλασμού… ή οι κίνδυνοι από τη χορήγηση ξένου γάλακτοςΣύγκριση των συστατικών του μητρικού γάλακτος και του βρεφικού γάλακτος εμπορίου