Από τον Ευριπίδη Μαντούδη FRCOG, μαιευτήρα – γυναικολόγο αναπαραγωγής
Yπεύθυνο θεραπειών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής ΜΙΥΑ ‘Γέννημα IVF’
Δυστυχώς η εξωσωματική δεν ήταν επιτυχής παρόλη την προσπάθεια, την αγωνία, τα χρήματα ή την αισιοδοξία. Η απογοήτευση δεδομένη… Όμως κάθε ζευγάρι αντιδρά διαφορετικά ανάλογα με το πόσο χρόνο χρειάζεται για να αποδεχτεί τα γεγονότα και πώς θα αποφασίσει να προχωρήσει μπροστά.
Ρεαλιστικές προσδοκίες
.
Σε αυτή τη φάση σημαντικό ρόλο παίζουν και οι προσδοκίες που είχαν αναπτυχθεί κατά τη διάρκεια της θεραπείας είτε από το ζευγάρι είτε από το γιατρό. Η υπερβολική αισιοδοξία μπορεί να είναι καταστροφική για την ψυχολογία ενός ζευγαριού, αν τελικά η θεραπεία δεν είναι επιτυχής. Έχει σημασία το ζευγάρι να έχει ρεαλιστικές προσδοκίες, ανάλογα με τις ιδιαίτερες συνθήκες τους και την πορεία της θεραπείας (ηλικία της γυναίκας, απόκριση στη διέγερση των ωοθηκών, ποιότητα δείγματος σπέρματος, αριθμός και ποιότητα των εμβρύων κλπ).
Όταν οι ασθενείς είναι ενημερωμένοι για το δικό τους εξατομικευμένο αναμενόμενο ποσοστό επιτυχίας και ξέρουν τι να περιμένουν, τότε είναι πιο εύκολο να αποδεχτούν μια αποτυχία.
Νέο πλάνο
.
Μετά από μια αποτυχημένη θεραπεία, είναι απαραίτητο να ακολουθήσει μια συζήτηση του ζευγαριού με το γιατρό. Σε αυτή τη συζήτηση γίνεται μια αξιολόγηση του κύκλου και φυσικά χαράσσεται η στρατηγική για την επόμενη κίνηση: τι δεν πήγε καλά; Τι θα μπορούσαμε να βελτιώσουμε; Πότε είναι σωστό να γίνει η επόμενη προσπάθεια; Χρειάζονται συμπληρωματικές εξετάσεις ή κάποια προετοιμασία; Θα γίνει αλλαγή στα φάρμακα;
Σε μια τέτοια συνάντηση είναι καλό το ζευγάρι να εκφράσει στο γιατρό όλες τις απορίες και ερωτήσεις του και να ζητήσει απαντήσεις, διευκρινήσεις και οδηγίες. Η καλή επικοινωνία ανάμεσα στο ζευγάρι και στο γιατρό είναι ακρογωνιαίος λίθος στην προσπάθεια για το θετικό αποτέλεσμα. Η αμοιβαία εμπιστοσύνη και η ξεκάθαρη πληροφόρηση θα βοηθήσουν το ζευγάρι να ξεπεράσει την απογοήτευση της αποτυχίας και να αποφασίσουν με ψυχραιμία ποια θα πρέπει να είναι η επόμενη κίνησή τους.
Οδηγός συναισθηματικής ‘επιβίωσης’
.