Αρχική » Μαιες ανωδυνος τοκετος » Ομιλία στη Βουλή των Ελλήνων για την Μαιευτική Βία

Ομιλία στη Βουλή των Ελλήνων για την Μαιευτική Βία

Αξιότιμη κυρία Πρόεδρε, κύριε υπουργέ, κυρίες-κύριοι βουλευτές, κυρίες και κύριοι.

Η ανάγκη για νομοθετικές ρυθμίσεις που να καλύπτουν κενά και παθογένειες σε σχέση με την περιγεννητική υγεία είναι κάτι παραπάνω από επιτακτική στην χώρα μας.

Όπως ακούσαμε δια στόματος του υπουργού υγείας , η Ελλάδα κατέχει την ευρωπαϊκή και ίσως την παγκόσμια θλιβερή πρωτιά στις αναίτιες καισαρικές.
Με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία του ελληνικού πληθυσμού μακροχρόνια και για τα δημόσια ταμεία, στην Ελλάδα της κρίσης.
Αιτούμαστε από το βήμα της αξιότιμης αυτής επιτροπής την προώθηση θεσμικών αλλαγών για την προστασία των οικογενειών και του συστήματος εν συνόλω.
Όπως έχει συμβεί σε άλλες χώρες, έτσι και στην Ελλάδα θα πρέπει άμεσα να κατοχυρωθούν τα δικαιώματα των γυναικών που ίσως έχουν πέσει θύματα μαιευτικής βίας ή σεξουαλικής παρενόχλησης κατά τη γυναικολογική εξέταση. 
Αιτούμαστε τη θέσπιση νόμου για την μαιευτική βία, ο οποίος θα προστατεύει μητέρες και βρέφη από τη χρήση ή την απειλή χρήσης αναίτιων παρεμβάσεων και αναχρονιστικών πρακτικών.
Η πολιτεία οφείλει να βάλει φρένο άμεσα, ει δυνατόν χθες, στις αναίτιες καισαρικές και στις ανώριμες προκλήσεις τοκετού, εφαρμόζοντας τα πρωτοκολλά φυσιολογικού τοκετού
Ενδεικτικά, αναφέρω ότι κύηση χαμηλού κινδύνου, θα πρέπει να παρακολουθείται για 42 εβδομάδες ενώ κάθε γυναίκα σε κύηση χαμηλού κινδύνου, θα πρέπει να έχει πρόσβαση σε μαιοκεντρική παρακολούθηση, σε πρωτοβάθμιες και σε τριτοβάθμιες δομές υγείας.
Επίσης, άμεσα θα πρέπει να γίνει εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας στον φυσιολογικό τοκετό μετά από καισαρική –ΦΥΤΜΑΚ, καθώς και εφαρμογή του πρωτοκόλλου της Ελληνικής Μαιευτικής Γυναικολογικής Εταιρίας για τον φυσιολογικό τοκετό μετά από καισαρική.
Και αυτό τόσο σε δημόσιες όσο και σε ιδιωτικές δομές υγείας, προκειμένου να μειωθεί ο αριθμός των καισαρικών τομών που οφείλονται σε προηγηθείσα καισαρική.
Ένα σημαντικό βήμα για την κατοχύρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη γέννα είναι η προώθηση της δημιουργίας κέντρων φυσικού τοκετού-BIRTH CENTER.
Η Ελλάδα είναι η μοναδική ευρωπαική χώρα στην οποία δεν υφίσταται κανονιστικό πλαίσιο για την δημιουργία κέντρων φυσικού τοκετού, για τις γυναίκες που διανύουν κυήσεις χαμηλού κινδύνου και ανέρχονται στο 45% των εγκυων .
Η αναγκαιότητα δημιουργίας τέτοιων χώρων προκύπτει από διεθνείς μελέτες σχετικά με την αξιολόγηση της ποιότητας των παρεχομένων περιγεννητικών υπηρεσιών.
Σύμφωνα με τις μελέτες αυτές, τα κέντρα φυσικού τοκετού ευνοούν τη μείωση αναίτιων παρεμβάσεων, αλλά έχουν και χαμηλό οικονομικό κόστος σαν δομές υγείας.
Θα ήθελα να ολοκληρώσω λέγοντας, ότι αν θέλουμε έναν καλύτερο κόσμο , τότε σίγουρα πρέπει να δυναμώσουμε την*Μάνα* και αυτό θα το πέτυχουμε ευκολότερα εάν εξασφαλίσουμε στις γυναίκες τις συνθήκες να γεννούν τα παιδιά τους με υπομονή και σεβασμό!
Σας ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας.
Κωνσταντίνα Νούσια
Εκπρόσωπος Παρατηρητηρίου Μαιευτικής Βίας- OVO_HELLAS

 

Share this post

Διαβάστε επίσης

Κατεβάστε δωρεάν με την εγγραφή σας το e-bοοκ "Οι Επιπλοκές της Επαναληπτικής Καισαρικής"

Λίγα λόγια για εμένα

0
    0
    Το καλάθι σας
    Το καλάθι σας είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα
    Scroll to Top

    Σημαντική

    ενημέρωση

    Το περιεχόμενο του παρόντος ιστότοπου είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας.