Οι Μαίες βιώνουν Έντονο Εργασιακό Stress, σύμφωνα με έρευνες

 • Δευτερογενές τραυματικό Stress στις μαίες
 • 6 Ιανουαρίου 2020
 • Η κόπωση και η εξάντληση κάνουν συχνά την εμφανισή τους στους επαγγελματίες υγείας, αλλά συγκεκριμένα οι μαίες μπορεί να βιώσουν υψηλά ποσοστά δευτερογενούς τραυματικού στρες. Το συναισθηματικό κόστος της φροντίδας. Είναι αλήθεια πως όλοι οι επαγγελματίες υγείας, κάθε ειδικότητας, μπορεί να βιώσουν κόπωση και εξάντληση λόγω της συμπόνοιας και συγκεκριμένα στις μαίες που δημιουργούν υψηλό συναισθηματικό δέσιμο με τους γονείς. Το δευτερογενές τραυματικό stress είναι γνωστό ότι εκδηλώνεται στους επαγγελματίες υγείας μετά από την εκθεσή τους με τους ασθενείς τους. Οι μαίες είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες σε αυτό το είδος άγχους λόγω του στενού δεσμού που συχνά σχηματίζεται με τη μητέρα και των ισχυρών συναισθηματικών αντιδράσεων που προκύπτουν μετά από ένα τραύμα γέννησης, ειδικά αν το τραύμα σχετίζεται με τη φροντίδα. Σχεδόν το ένα πέμπτο των μαιών που ερωτήθηκαν πληρούσαν τα κριτήρια για πιθανή διαταραχή μετατραυματικού στρες(Leinweber et al. 2017) Ο Creedy et al. συμφωνούν ότι πρόκειται για ένα πρόβλημα που συχνά δεν αναγνωρίζεται και έχει υποτιμηθεί στο 20-59%. Ποσοστό που παρατηρείται τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και στην Αυστραλία. Και γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί οι μαίες ολόενα και ζητούνται από τις γυναίκες να βρίσκονται δίπλα τους στην φροντίδα τους και να μένουν παρούσες για μεγάλο χρονικό διάστημα στη ζωή τους. Παράγοντες κινδύνου
 • Οι σωματικές επιπτώσεις, η αδυναμία και ο φόβος είναι τα τρία βασικά χαρακτηριστικά που σχετίζονται με το τραυματικό στρες.Για τις μαίες αυτά τα στοιχεία είναι πολύ συχνά λόγω:1  Των πολλών βαρδιών με σχεδόν κανένα διάλλειμα που προκαλούν σωματικές βλάβες 2  Της έλλειψης προκαθορισμένου ωραρίου που είναι αγχωτικό 3  Της συνεχής ανησυχίας για κάποιο λάθος σχετικά μΕ τις διαδικασίες. Ας μην ξεχνάμε ότι δεν είναι όλοι ευαίσθητοι στους ίδιους παράγοντες πίεσης.Ο Welford(2018) σημειώνει ότι οι μαίες που βρίσκονται σε υψηλότερο κίνδυνο τείνουν να είναι:
 •  Κάτω των 40 ετών
 •  Εχουν λιγότερο από δέκα χρόνια εμπειρίας
 •  Εργάζονται με πλήρες ωράριο σε μεγάλες κλινικές
 •  Μένουν μόνες τους Το Βασιλικό Κολλέγιο Μαιών(2017) υποδεικνύει ότι οι ακόλουθοι παράγοντες μπορούν να συσχετιστούν με υψηλά επίπεδα επαγγελματικής εξάντλησης:
 •  Χαμηλό εισόδημα
 •  Χαμηλά επίπεδα υποστήριξης από ανώτερους
 •  Ελλειψη επαγγελματικής και ευκαιριών εξέλιξης
 • Ντροπή και ενοχή
 • Οταν συμβαίνει ενα τραυματικό γεγονός κατά τη διάρκεια του τοκετού οι μαίες μπορεί να νιώσουν απροετοίμαστες, χωρίς υποστήριξη ή απλά συγκλονισμένες από αίσθημα αποτυχίας ή προσωπικού πένθους. Οπως υποδεικνύει ο PaSerson(2019), το μετατραυματικό στρες μπορεί να μειωθεί με τη πάροδο του χρόνου ή να οδηγήσει σε συναισθηματική εξάντληση και περισσότερο άγχος. Ισώς το χειρότερο που μπορεί να συμβεί σε μια μαία είναι να χάσει την εμπιστοσύνη της στην φυσική διαδικασία της γέννησης. Η μειωμένη αυτοπεποίθηση, ο φόβος και το άγχος μπορεί να οδηγήσουν σε υπερβολική διαχείρηση κινδύνου και αυξημένη ιατρική παρέμβαση. Πράγμα που θα έχει επίπτωση στο επίπεδο φροντίδας που προσφέρεται στη μητέρα. Επαναφορά ανθεκτικότητας Λέγεται πως η ανθεκτικότητα είναι μια μαθησιακή διαδικασία, η οποία διευκολύνεται από μια σειρά στρατηγικής αντιμετώπισης όπως η υποστήριξη και η βελτίωση της αυτογνωσίας. (Hunter and Warren 2014)
 • Η ανάγκη όλων των επαγγελματιών υγείας να αναλάβουν την ευθύνη για την αυτοφροντίδα και την ανάπτυξη της ανθεκτικότητας είναι ευρέως αποδεκτή. Ωστόσο όταν οι μαίες αντιμετωπίζουν τραυματικό στρες, εμποδίζοντας την παροχή υψηλών προτύπων φροντίδας λόγω πιέσεων, υπονόμευσης ή εκφοβισμού, τότε η ευθύνη για βελτίωση πρέπει να είναι συλλογική και όχι ατομική. Τα τελευταία χρόνια, η ψυχική υγεία των μαιών έχει εξεταστεί ολοένα και περισσότερο με μια έρευνα του Βασιλικού Κολλεγίου Μαιών να δείχνει ότι η συναισθηματική ευημερία διακυδεύεται σε τέτοιο βαθμό ώστα τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων σκέπτονται να εγκαταλείψουν το επάγγελμα.
 • Ως αποτέλεσμα αυτής της έρευνας συνιστώνται μερικά σημαντικά βήματα δράσης:1  Παρουσίαση παρεμβάσεων βάσει τεκμηριωμένων στοιχείων για την υποστήριξη της ευημερίας του εργατικού δυναμικού 2  Εξασφάλιση χρόνου για συμμετοχή σε εκδηλώσεις ευεξίας 3  Παροχή προστατευτικής υποστήριξης σε νεώτερες μαίες 4 Εγκατάστασης μιας καλής συνεργασίας με τους άλλους επαγγελαματίες υγείας.
 • Τα απλά βήματα δράσης έχουν το πλεονέκτημα όχι μόνο να διαχέουν τα συναισθήματα ανικανότητας αλλά μπορούν να αποτελούν πολύτιμη πηγή προσωπικής ανάπτυξης και ανάγκης για γνώση.Οπως ο Creedy et al.(2017) επισημαίνουν ότι, δεδομένου του ρόλου των μαιών για τη προώθηση της περιγεννητικής υγείας, η ευημερία του εργατικού δυναμικού των μαιών απαιτεί τακτικό έλεγχο.Είναι σαφές πως αν οι μαίες υποφέρουν από συναισθηματική εξάντληση είναι πιο πιθανό να αποσυρθούν συναισθηματικά, να εποικοινωνούν ανεπαρκώς με τους γονείς, τις οικογένειες και τους συναδέλφους τους, να απομακρύνονται από τις γυναίκες και τελικά να αποδίδουν φτωχά στο χώρο εργασίας τους.

Πηγη: https://www.ausmed.com/cpd/articles/secondary-traumatic-stress-in-midwives