Παιδίατρος δηλώνει: Οι αναίτιες καισαρικές είναι ένα είδος μαιευτικής βίας.

Ως παιδίατρος θέλω να προσθέσω στην  Παγκόσμια ημέρα κατά της βίας των γυναικών και εκείνη την μορφή βίας που ασκείται στα νοσοκομεία και μάλιστα στα μαιευτήρια, εκεί όπου δηλαδή οι γυναίκες θα έπρεπε να είναι αποδέκτες φροντίδας και στήριξης.

Ο λόγος για τις Καισαρικές τομές στις οποίες υποβάλλονται στην Ελλάδα πάνω από το 55% των γυναικών (σε κάποια νοσοκομεία το ποσοστό φτάνει το 80%) και οι οποίες πλέον δεν αποτυπώνουν καμία ιατρική ένδειξη, αλλά μόνο την «ευκολία» και την ταχύτητα με την οποία μπορεί να επιτευχθεί ένας τοκετός, σε σχέση με τον φυσιολογικό. Αποτυπώνουν δυστυχώς και το μεγαλύτερο κέρδος των μαιευτήρων και όσων άλλων ειδικοτήτων συνεργάζονται (από αναισθησιολόγους και μαίες έως και παιδίατρους).

Στο βωμό του χρήματος θυσιάζεται η φυσιολογική γέννα, από τις πιο δημιουργικές και φυσικά ανθρώπινες στιγμές μιας γυναίκας. Θυσιάζεται όμως και η υγεία του νεογνού, αφού τα στατιστικά συσχετίζουν τις καισαρικές τομές με περισσότερα προβλήματα υγείας σε σχέση με το φυσιολογικό τοκετό.

Αυτό που δε θυσιάζεται δυστυχώς είναι το πρόγραμμα του μαιευτήρα, ο οποίος συχνά και με την ίδια ψευδή δικαιολογία πάντα (πχ εμβρυοπυελική δυσαναλογία, αδυναμία πλακούντα) μπορεί να θέσει σε  τοκετό μια γυναίκα πριν η ίδια η φύση το επιλέξει, προκειμένου να μπορέσει ο ίδιος να φύγει διακοπές. Αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι οι περισσότερες καισαρικές αφορούν σε νεογνά που μόλις «μπήκαν στον μήνα τους», με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την υγεία τους.  Ειδικά για νοσοκομεία αποκεντρωμένα αυτό σημαίνει και έξοδα διακομιδής (ασθενοφόρα, ελικόπτερα) . Δηλαδή ένα ολόκληρο σύστημα «φορτώνεται» το βάρος μιας κακής επιλογής.

Ως πότε όμως η πολιτεία θα κάνει πως δε γνωρίζει? Οι αναίτιες καισαρικές καταγράφονται ως καισαρικές και η πολιτεία αν θέλει μπορεί να ερευνήσει. Οι αναίτιες καισαρικές είναι ένα είδος μαιευτικής βίας, δηλαδή βία κατά των γυναικών και η πολιτεία οφείλει να τις προασπίσει.

Η επιστολή στάλθηκε στο Παρατηρητήριο Μαιευτικής Βίας