Οι μαίες παρεμβαίνουν λιγότερο στους τοκετούς από τους γυναικολόγους στο μαιευτήριο

Σε πρόσφατη έρευνα έγινε σύγκριση μαιών και γυναικολόγων, στη φροντίδα κατά την διενέργεια του τοκετού γυναικών χαμηλού κινδύνου που γεννούν σε μαιευτήριο.

Διεξήχθη μια αναδρομική στατιστική μελέτη τοκετών σε μονήρεις κυήσεις 37+0 έως 42+6 εβδομάδων κύησης σε 11 νοσοκομεία μεταξύ 1ης Ιανουαρίου 2014 έως 31ης Δεκεμβρίου 2018.

Δεν συμπεριλήφθηκαν οι τοκετοί από τις  μεταφορές από τοκετούς σε σπίτι, οι ενδομήτριοι θάνατοι, οι επίτοκες με προηγούμενες καισαρικές τομές.

Επίσης δεν συμπεριελήφθησαν άλλοι επαγγελματίες υγείας, παρά μόνο μαίες και γυναικολόγοι.

Εξετάστηκαν οι παρεμβάσεις όπως:

  • πρόκληση τοκετού,
  • η τεχνητή ρήξη θυλακίου,
  • η επισκληρίδιος
  • η  περινεοτομή
  •  ο τρόπος τοκετού, (αν έγινε φυσιολογικός τοκετός ή καισαρική τομή)
  • η έκβαση υγείας της μητέρας (ρήξη 3ου ή 4ου βαθμού, αιμορραγία μετά τον τοκετό, μετάγγιση αίματος και μητρική θνησιμότητα)
  • και η νεογνική έκβαση (δυστοκία ώμων, Apgar score 5 λεπτών κάτω από 7, τραύμα κατά την γέννα και μεταφορά σε μονάδα εντατική θεραπείας)

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ:

     Η μελέτη συμπεριλάμβανε 23,100 τοκετούς (3,816 από μαίες και 19,284 από γυναικολόγους). Συγκριτικά με τους γυναικολόγους, οι επίτοκες των μαιών είχαν εξαιρετικά χαμηλότερα ποσοστά παρέμβασης, 30% λιγότερο κίνδυνο για να οδηγηθούν σε καισαρική οι πρωτοτόκες και 40% λιγότερο κίνδυνο για καισαρική οι πολυτόκες.

Οι επεμβατικοί τοκετοί ήταν επίσης λιγότεροι στις πρωτοτόκες και στις πολυτόκες.

Η δυστοκία ώμων ήταν πιο συχνή σε πολυτόκες που λάμβαναν φροντίδα από μαίες.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ:

 Σε κυήσεις χαμηλού κινδύνου, η φροντίδα από  μαίες κατά τη διενέργεια του τοκετού έχει συσχετιστεί με μειωμένες παρεμβάσεις στη μητέρα, λιγότερες καισαρικές και επεμβατικούς τοκετούς.

Εν κατακλείδι, η ενσωμάτωση των μαιών στις αίθουσες τοκετού θα επιφέρει λιγότερες παρεμβάσεις, ακόμα και καισαρικές.

Στην Ελλάδα όπως έχει αναφέρει η Κωνσταντίνα Νούσια, μαία, η δημιουργία κέντρων φυσικού τοκετού (birth center) που θα γίνεται  μαιοκεντρική παρακολούθηση, αποτελεί πρωταρχική ανάγκη στην χώρα μας, διότι τα ποσοστά καισαρικής κατά μέσο όρο φτάνουν στο 67,5% , περινεοτομίας στο 95% των περιστατικών και οι αναίτιες παρεμβάσεις να ξεπερνούν το 60% (Kristeller κ.α)

Πηγή: https://insights.ovid.com/crossref?an=00006250-900000000-97572