Ένα μεγάλο επίτευγμα απο τον dr. Έκτορα Χατζηπαναγή

Ένα μεγάλο επίτευγμα έφερε πρόσφατα στο φως της δημοσιότητας ο έλληνας πλαστικός χειρούργος και η επιστημονική του ομάδα στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου (TUM). Σύμφωνα με νέα δημοσίευση στις 13 Μαΐου στο γνωστό επιστημονικό περιοδικό Journal of Functional Biomaterials , με τίτλο ‘’In Vitro Characterization of Hypoxia Preconditioned Serum (HPS)—Fibrin Hydrogels: Basis for an Injectable Biomimetic Tissue Regeneration Therapy’’, οι επιστήμονες έχουν αναπτύξει ένα νέο βιολογικό υλικό που προέρχεται από περιφερικό αίμα, το οποίο έχει την ικανότητα να αναγεννά το δέρμα, καθώς και άλλους ιστούς, όταν χορηγείται τοπικά μέσω ένεσης.

Πρόκειται για μια πρωτοποριακή ανακάλυψη, η οποία χρειάστηκε πάνω από 5 χρόνια για να ολοκληρωθεί, ενώ πάνω από 15 επιστήμονες, με επικεφαλής το Δρ. Έκτορα Χατζηπαναγή, έχουν εργαστεί έντονα  σε αυτό το έργο. Η έρευνα βασίζεται σε μια προηγούμενη επιστημονική καινοτομία του Δρ. Χατζηπαναγή και της ομάδα του, αφού είχαν πρώτα δείξει ότι είναι δυνατό να απομονοθούν αναγεννητικοί παράγοντες από το περιφερικό αίμα με τη διεξαγωγή μιας νέας διαδικασίας που ονομάζεται ’’Εξωσωματική Προσομοίωση Τραυμάτων’’ (Extracorporeal Wound Simulation).

Με την εργασία αυτή ο διακεκριμένος γιατρός είχε κερδίσει το γερμανικό βραβείο βιοτεχνολογίας το 2013, ενώ η ομάδα του έλαβε χορηγία 1 εκατομμυρίων ευρώ από τη γερμανική κυβέρνηση για κλινική ανάπτυξη της θεραπείας.

Οι επιστήμονες τώρα ελπίζουν να αναπτύξουν περαιτέρω την προσέγγισή τους σε κλινική θεραπεία για να βοηθήσουν την επούλωση χρόνιων  πληγών και την αναγέννηση ιστών, όπως το δέρμα, την καρδιά και το μυϊκό ιστό.

Η θεραπευτική προσέγγιση θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει τις έγκυες γυναίκες, στο εγγύς μέλλον, καθώς θα μπορεί να βελτιώσει τις ουλές μετά από καισαρική τομή. Ο διακεκριμένος πλαστικός χειρουργός εφαρμόζει ήδη αυτή την προσέγγιση και στην Ελλάδα, για την ανάπλαση και αναζωογόνηση του προσώπου μέσω του επαναστατικού υγρού λίφτινγκ ΧΙΠ-ΛΙΦΤ (HYPPP-LIFT), το οποίο προσφέρει αποκλειστικά στην κλινική του Perfect-Blue. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε www.perfect-blue.com και www.hyppplift.gr .

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: O Δρ. Έκτορας Χατζηπαναγής με τον Καθηγητή A.F. Schilling, λαμβάνοντας το γερμανικό βραβείο καινοτομίας στη βιοτεχνολογία το 2013 για τη θεραπεία EmaCure.