Η μητρική θνησιμότητα αυξάνει κατά πολύ σε γυναίκες που κάνουν καισαρική τομή.Το Υπουργείο Υγείας γνωρίζει!

Η καισαρική ως χειρουργείο

Το 1985 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διοργάνωσε ένα συνέδριο στη Βραζιλία με θέμα “Η κατάλληλη τεχνολογία για τον τοκετό”. Στο τέλος αυτού του συνεδρίου όλοι συμφώνησαν πως δεν υπάρχει βελτίωση στην υγεία της μαμάς και του μωρού όταν τα ποσοστά καισαρικών τομών ξεπερνούν το 10% των τοκετών.

Οι μαιευτήρες της Αμερικής φοβισμένοι δήλωσαν πως δεν μπορούν να επιστρέψουν στη χώρα τους με μια επίσημη πρόταση σαν και αυτή. Πρότειναν πως τουλάχιστον θα πρέπει να τροποποιηθεί αυτό το ποσοστό σε 10-15%. Υπήρξε όμως διαφωνία των υπολοίπων λέγοντας πως όλοι θα εστίαζαν στο 15% και όχι στο 10%. Εν τέλη ψηφίστηκε και συμφωνήθηκε η ακόλουθη δήλωση: Δεν υπάχει καμία δικαιολογία σε καμία γεωργαφική περιοχή το ποσοστό των καισαρικών τομών να ξεπερνά το 10-15% των τοκετών. Έτσι το ποσοστό 15% περέμεινε.

Ευτυχώς, το 2015 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τροποποίησε τη δήλωση που ανέφερε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία πως όταν το ποσοστό των καισαρικών τομών είναι πάνω από 15% δεν υπάρχει βελτίωση στο ποσοστά θνησιμότητας. Επίσης ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τόνισε ότι παρόλο που η καισαρική τομή σώζει ζωές, πολλές φορές γίνεται χωρίς ιατρική ένδειξη, βάζοντας τις γυναίκες και τα μωρά τους σε κίνδυνο με συνέπεια μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας.

Τα μεγάλα ποσοστά καισαρικών τομών είναι παράδειγμα ιατρικής κατάχρησης. Αν τα 2/3 των ανδρών είχε υποβληθεί σε αναίτιο μεγάλο κοιλιακό χειρουργείο (γιατί αυτό είναι η καισαρική τομή) θα υπήρχε εθνική κατακραυγή για αυτή την κατάχρηση, τους κινδύνους και τη σπατάλη χρημάτων. Είναι παγκόσμιος εξευτελισμός που τα ποσοστά των καισαρικών τομών είναι κοινώς αποδεκτά και σε πολλές χώρες ελάχιστα αμφισβητούμενα.

Μεταξύ 1990 και 2013 τα ποσοστά μητρικής θνησιμότητας στην Αμερική διπλασιάστηκαν στους 12 έως 28 μητρικούς θανάτους ανά 100.000 τοκετούς. Σχεδόν οι μισές θα μπορούσαν να είχαν προληφθεί(Agrawal 2015). Στην Ευρώπη, τα ποσοστά μητρικής θνησιμότητας μειώθηκαν σχεδόν στα μισά από το 2000 έως το 2015 στους 33 έως 16 μητρικούς θανάτους ανά 100.000 τοκετούς. Σε αυτό το νούμερο περιλαμβάνονται και και κάποιες χώρες που οι θάνατοι δεν δηλώνονται.

Μια Ολλανδική μελέτη έδειξε πως οι μητρικοί θάνατοι ήταν 23 στις 1.000 προγραμματισμένες καισαρικές, ενώ ήταν 6 στους 1.000 κολπικούς τοκετούς. Δηλαδή η μητρική θνησιμότητα αυξάνει κατά πολυ σε γυναίκες που κάνουν καισαρική(2010).

Μία ανάλυση 21 ερευνών παγκοσμίως, που περιλαμβάνει πάνω από 2 εκατομμύρια τοκετούς έδειξε πως η επαναλαμβανόμενη καισαρική τομή ρουτίνας προκαλεί αυξημένες πιθανότητες μετάγγισης αίματος, υστερεκτομής και χειρουργικού τραύματος.

Η Sarah Stock από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου αναφέρει πως οι γυναίκες που έκαναν καισαρική έχουν αυξημένη πιθανότητα να μην μπορούν να μείνουν έγκυες ξανά και να έχουν επιπλοκές σε επόμενη εγκυμοσύνη.

Τα μεγάλα ποσοστά χειρουργικών τοκετών κοστίζουν σε κάθε τομέα. Μία έρευνα με γυναίκες που είχαν 2 καισαρικές σε σχέση με εκείνες που γέννησαν κολπικά μετά από καισαρική έδειξε πως η προγραμματισμένη δεύτερη καισαρική κοστίζει περίπου 3.400€ περισσότερο από τον κολπικό τοκετό(2003).

 

Πήγη:www.birthpracticeandpolitics.org/