ΜΕΛΕΤΗ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΗΣ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗΣ:

Τα βρέφη είναι συχνά αντικείμενα πολλών και διαφορετικών νοσοκομειακών διαδικασιών/επεμβάσεων κατά τη διάρκεια των οποίων οι ενήλικες θα λάμβαναν κάποιου είδους αναισθησία. Όμως σε εκείνα δεν δίνεται αναλγητική αγωγή επειδή υπάρχει ένα αρχαίο “πιστεύω” πως τα βρέφη δεν αντιλαμβάνονται τον πόνο. Αυτή η μελέτη πιθανόν να σημάνει το τέλος αυτής της εποχής.

Μπορεί να φανεί ακραίο, αλλά μέχρι πολύ πρόσφατα οι περισσότεροι γιατροί στην εκπαίδευση τους μάθαιναν πως τα βρέφη δεν αισθάνονται πόνο-ή τουλάχιστον στον ίδιο βαθμό με τους ενήλικες-εκλογικεύοντας το με το γεγονός ότι το νευρικό τους σύστημα δεν είναι πλήρως ανεπτυγμένο.

Με το σκεπτικό αυτό λοιπόν, έχουν γίνει σε βρέφη διάφορες τραυματικά επίπονες επεμβάσεις και χειρουργεία χωρίς κανενός είδους αναισθησία ή αναλγητική αγωγή, μέχρι και το τέλος της δεκαετίας του 1980.

Το 1987, η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής αποφάσισε ότι πλέον δεν αποτελεί πράξη σύμφωνη με την ηθική η επέμβαση/χειρουργείο σε πρόωρα νεογνά χωρίς αναισθητικά, όμως μέχρι και σήμερα πρόωρα και τελειόμηνα νεογνά υπομένουν έναν τρομακτικά μεγάλο αριθμό επεμβάσεων χωρίς καμία μέθοδο ανακούφισης από τον πόνο.

Επιτέλους όμως, μια καθοριστική μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης απέδειξε ότι τα βρέφη όχι απλά έχουν πλήρη αίσθηση του πόνου, αλλά ακόμη και μεγαλύτερη από εκείνη των ενηλίκων.

Στην πρωτοποριακή αυτή μελέτη χρησιμοποιήθηκε μέθοδος Απεικόνισης Μαγνητικού Συντονισμού (MRI), και διαπιστώθηκε ότι οι εγκέφαλοι των βρεφών αντιδρούν και “φωτίζουν” (τα σημεία του εγκεφάλου που λειτουργούν κατά τη διάρκεια του ερεθίσματος απεικονίζονται με πιο έντονο χρωμα στην μαγνητική απεικόνιση)  με πολύ παρόμοιο τρόπο με εκείνο των ενηλίκων όταν εκτείθενται στο ίδιο επίπονο ερέθισμα.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν πως 18 από τα 20 “κέντρα πόνου” που είναι ενεργά στους ενήλικες είναι επίσης ενεργά και στους εγκεφάλους των νεογνών, και μερικές φορές των νεογνών φαίνονται 4 φορές πιο ευαίσθητοι στα επίπονα ερεθίσματα από ότι των ενηλίκων.

Δέκα νεογνά, μεταξύ μίας και 6 ημερών, ενώ κοιμόντουσαν, τοποθετήθηκαν μέσα σε μαγνητικούς τομογράφους πάνω σε στρωματάκια. Έπειτα τα σκούντηξαν με μία ειδική ράβδο επαναφοράς στα πέλματα.

Οι ερευνητές αναφέρουν πως αυτό τους δημιουργούσε την αίσθηση σαν να τα τρυπούν πολύ απαλά με ένα μολύβι, αρκετά απαλά ώστε να μην ξυπνήσουν.

Οι MRI απεικονίσεις τους συγκρίθηκαν με 10 ενηλίκων που εκτέθηκαν ακριβώς στο ίδιο ερέθισμα.

Ακαλύφθηκε λοιπόν πως τα βρέφη είχαν την ίδια αντίδραση στον πόνο με ενήλικες που εκτεθήκαν σε τετραπλάσιο σε ένταση ερέθισμα.

“Τα ευρήματα υποδεικνύουν πως τα βρέφη όχι μόνο βιώνουν τον πόνο όπως οι ενήλικες αλλά έχουν και πολύ μικρότερο κατώφλι ουδούς” δημοσίευσε το πανεπιστήμιο σε ένα δελτίο τύπου.

“Προφανώς τα βρέφη δεν μπορούν να μας πουν για την επίπονη εμπειρία τους και είναι δύσκολο να συμπαιράνουμε το επίπεδο του πόνου από την παρατήρηση ρων φυσικών αντιδράσεων τους.” είπε η Δρ. Rebeccah Slater απο το τμήμα Παιδιατρικής του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, επικεφαλής συγγραφέας της αναφοράς της έρευνας.

“Επίσης κάποιοι υποστήριζουν πως οι εγκέφαλοι των βρεφών δεν είναι αρκετά ανεπτυγμένοι ώστε να νιώσουν πραγματικά πόνο, αλλά οι αντιδράσεις τους είναι στην πραγματικότητα απλά αντανακλαστικά. Η έρευνα μας δίνει τις πρώτες σαφείς αποδείξεις ότι αυτό δεν ισχύει”

Μέχρι προσφάτως πίστευαν πως δεν είναι δυνατόν να γίνει έρευνα σε νεογνά με MRI γιατί δεν θα μπορούσαν να μείνουν ακίνητα κατά την διαδικασία, σημειώσε η Slater.

“Όμως, επειδή τα νεογνά μικρότερα της μίας εβδομάδας είναι πιο υπάκουα από μεγαλύτερα σε ηλικία βρέφη, ήταν πιο εύκολο για τους γονείς να τα κοιμήσουν μέσα στον τομογράφο.”

Μία έρευνα του 2014 αναφέρει πως τα νεογέννητα υπομένουν κατά μέσο όρο 11 επίπονες επεμβάσεις/διαδικασίες, και στο 60% αυτών δεν χορηγείται κάποιου είδους αναλγητικό.

“Πρέπει να σκεφτόμαστε ότι αν θα δίναμε σε ένα μεγαλύτερο παιδί αναλγητικά για μία επέμβαση, τότε πρέπει να σκεφτούμε να δώσουμε και σε ένα βρέφος για μια παρόμοια.” είπε η Slader.

“Σήμερα μία από τις πιο ανυπόφορες επεμβάσεις που γίνονται σε βρέφη είναι η περιτομή.

Φυσικά υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι στην χορήγηση αναισθησίας στα νεογνά, αλλά αν πρόκειται για μία επέμβαση την οποία δεν θα εκτελούσαμε σε ένα παιδί ή έναν ενήλικα χωρίς αναισθησία, αυτή η έρευνα υποστηρίζει πως σίγουρα δεν θα πρέπει να εκετελείται σε ένα, ακόμη πιο ευαίσθητο στον πόνο, νεογνό. Ή ακόμη καλύτερα, μην εκετελείτε περιτομή στο παιδί σας χωρίς σοβαρό ιατρικό λόγο.”

 

Πηγή: returntonow.net