Τοκετός στο μαιευτήριο, θηλάζοντας το μικρότερο γιο!

Γράφει η Κωνσταντίνα Νούσια, Μαία

Η Χρύσα είναι αγαπημένη γυναίκα και μαμά!

Ήμουν σε σημαντικές στιγμές δίπλα της και την αγαπώ για το γέλιο της, την ευαισθησία, την όμορφη ψυχή και φυσικά τη θεωρώ σπουδαία μητέρα. Πρόσφατα γέννησε στο μαιευτήριο Χ…, το τρίτο της παιδί . Μας απάντησε σε κάποιες ερωτήσεις για την εμπειρία της

Ερώτηση: Πρόσφατα γεννήσατε  το τρίτο σας παιδί στο μαιευτήριο. Τι συναισθήματα είχατε αρχικά αφήνοντας τα άλλα δύο μικρά σας παιδιά, πίσω στο σπίτι;

-Όταν μια μανούλα πρόκειται να γεννήσει είτε το δεύτερο είτε το τρίτο μωρό της,αναγκαστικά πρέπει να αφήσει το ή τα « μεγαλύτερα»στο σπίτι.Τα συναισθήματα είναι ίδια :αγχος και αγωνία!Αυτα εντείνονται όταν ειδικά το ένα παιδί θηλάζει και η μητέρα είναι το σημείο αναφοράς του για την ηρεμια του και τη βραδινή του ησυχία.

 Ερώτηση: Θηλάζετε ακόμη τι δεύτερο παιδί σας; 

 -Με την σωστή καθοδήγηση της μαίας, ενημέρωση από βιβλία και sites,προσωπικής επιμονής για την επίτευξη του στόχου μου ,πραγματοποίησα μακροχρόνιους θηλασμούς!

Ο πρώτος μου γιος θήλασε έως και 10 μέρες πριν τον 5ο χρόνο με φυσικό αποθηλασμό και ο δεύτερος θηλάζει ακόμη,όντας 3,5 χρονών…

 Με την έλευση του κάθε φορά μικρότερου μωρού στο σπίτι,επιδίωξα το tantem και θεωρώ πως ήταν από τις καλύτερες αποφάσεις που πήρα,γιατί ήταν πιο ομαλή η αποδοχή του μωρού από το μεγαλύτερο παιδί και από την άλλη το μεγαλύτερο παιδί δεν ένιωσε να παραμερίζεται από τη μαμά.Το δέσιμο που δημιουργείται μεταξύ των αδερφιών την ώρα που θηλάζουν και κοιτάζονται,είναι ανεκτίμητης αξίας!!

Ερώτηση:Πώς ήταν η εμπειρία να έρθουν στο μαιευτήριο κ να μπορέσουν να σας δουν στην κατά τη διάρκεια του τοκετού στο μαιευτήρια Χ…?

 -Όταν άκουσα πως ήρθαν τα παιδάκια μου να με δουν και η επαγγελματία υγείας, κατάφερε να τα βάλει σε έναν ιδιαίτερο χώρο, μια άλλη ψυχολογία υπήρξε μέσα μου.Το μυαλό μου ξεχάστηκε από την αναμονή μόνο της έναρξης του τοκετού και ηρέμησα με την θέαση τους. Ήταν πάρα πολύ όμορφο που τους είδα και συνεχίσαμε τις αγκαλιές…

 Ερώτηση: Θηλάσατε το μεγαλύτερο παιδί σας την ώρα του τοκετού. Πώς θα περιγράφεται αυτή σας την εμπειρία? 

-Στον τοκετό του μεσαίου μου γιου,αλλά και στον τοκετό του τρίτου μου γιου,βίωσα τον θηλασμό του μεγαλύτερου κάθε φορά παιδιού.Από μόνη της σαν στιγμή είναι πολύ έντονη και όμορφη.

Ειδικά με το πρώτο μου παιδί,επειδή έζησα τους πόνους στο σπίτι,ήταν κι εκείνος παρών στην όλη διαδικασία.Θήλασε,χάιδεψε την κοιλίτσα και τον αδερφό του που ερχόταν κοντά μας και μου μετέδωσε πολλή ενέργεια και αγάπη!Μια εικόνα που θα μείνει για πάντα στο μυαλό μου,όπως και η εικόνα των δυο μου παιδιών στον πρόσφατο τοκετό που με ανυπομονησία περίμεναν να με δουν και να με αγκαλιάσουν…και ο μεσαίος «έπεσε» κατευθείαν,τελείως ενστικτωδώς στο γάλα του ως παρηγοριά και των δυο μας.

 Ερώτηση: Τι γνώμη έχετε για την δημιουργία Μαιευτηρίων φιλικών προς τη μητέρα?

 -Όταν ένα ζευγάρι αποφασίζει να τεκνοποιήσει,είναι απαραίτητο κάθε φορέας που θα ασχοληθεί με αυτό το γεγονός,να τους σεβαστεί απόλυτα.Ποιος είναι αυτός;

Φυσικά ο γυναικολόγος,η μαία και στο τέλος το μαιευτήριο.

 Δυστυχώς στην Ελλάδα υπάρχει η πολιτική της οικονομικής απομύζησης κι όχι τόσο το αληθινό ενδιαφέρον προς τη γυναίκα που ζει απίστευτες μεταβολές στον οργανισμό της,κυρίως σωματικές και ψυχολογικές.

 Όμως δεν είναι μόνο το ζευγάρι που πρέπει να δείχνεται σεβασμός,αλλά και το μωράκι που πρόκειται να βιώσει κι αυτό τον προσωπικό του τοκετό,στο δικό του χρόνο αλλά και ρυθμό γέννησης!

Η μητέρα είναι σημαντικό να νιώθει άνετα με το προσωπικό και τον χώρο στον οποίο θα γεννήσει,δηλαδή ένα κρύο και στείρο δωμάτιο,δεν δίνει την οικειότητα και τη ζεστασιά ενός όμορφου χώρου.

Δεν θα ξεχάσω το πόσο έχουμε «διασκεδάσει» και γελάσει με την επαγγελματία υγείας που είχα.

Ο τρόπος της όμως αυτός και η προσέγγιση της στη μοναδική στιγμή του κάθε τοκετού, ήταν εκείνα που με βοήθησαν να ηρεμήσω,να νιώσω άνετα και να «αφεθώ» στην εμπειρία και τις γνώσεις της.

 Η ομορφότερη στιγμή ήταν όταν άφησαν να δω τα παιδιά μου μετά από πολλές ώρες απουσίας από κοντά τους.Ο θηλασμός του γιου μου πυροδότησε την ορμόνη της αγάπης,την ωκυτοκίνη η οποία εκτός από τη βοήθεια στις συσπάσεις,έδωσε και μια χαλαρότητα στο κορμί μου και την ψυχολογία μου.

 Ήταν μια ανάσα αναζωογόνησης και συλλογής νέας ενέργειας για να καταφέρουρουμε τον στόχο μας,τον τοκετό. Καταλήγω στο γεγονός ότι είναι μείζονος σημασίας να δημιουργηθούν μαιευτήρια φιλικά προς τη μητέρα!

 Ερώτηση:Η παρουσία του πατέρα και των παιδιών ήταν καθοριστική στο να έχετε θετικη ψυχολογία την ώρα του τοκετού του τρίτου σας παιδιού?

-Η εμπειρία του τοκετού είναι καθαρά προσωπική επιλογή του κάθε ζευγαριού. Εγώ δεν θα άντεχα από διάφορες απόψεις να μη το ζήσω με τον αγαπημένο μου σύζυγο.Το κάθε μωράκι μας είναι κύτταρο από την αγάπη μας.

 Η στήριξης του είναι υψίστης σημασίας την στιγμή των ωδινών. Το κράτημα του χεριού και το χάδι στο μέτωπο.Το χαμόγελό του και το δάκρυ χαράς όταν πρωτοείδε τις φατσούλες των μωρών.Η επιβεβαίωση προς τη γυναίκα του ότι τα κατάφερε και έφερε στον κόσμο το μονάκριβο δώρο του Θεού…Όχι μόνο η παρουσία του πατέρα,αλλά και των παιδιών δημιουργεί συναισθήματα ηρεμίας και ασφαλείας προς τη γυναίκα.

 Κλείνοντας θα ήθελα να παραθέσω τα όμορφα λόγια που διάβασα πρόσφατα και περιγράφουν με τον καλύτερο τρόπο ο,τι βίωσα τις στιγμές των τοκετών: