ΠΑΡΕΝΘΕΤΗ ΓΙΑΓΙΑ: 61ΧΡΟΝΗ ΓΕΝΝΗΣΕ ΤΗΝ ΚΟΡΗ ΤΟΥ ΓΙΟΥ ΤΗΣ

 

Πολλές γιαγιάδες είναι στην αίθουσα ή στο διάδρομο της αίθουσας τοκετών όταν το εγγόνι τους έρχεται στον κόσμο, περιμένοντας το μωράκι που θα κάνει το παιδάκι τους, γονέα.

Αλλά η 61χρονη Cecile Eledge, δεν ήταν απλά στην αίθουσα όταν η εγγονή της, Uma, γεννήθηκε στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας. Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του BuzzFeed News, η Cecile ήταν αυτή που γέννησε την μικρή Uma, δηλαδή την εγγονή της.

“Ξεκίνησε σαν αστείο. Η μητέρα μου λάτρεψε την προηγούμενη εγκυμοσύνη της και επίσης ήθελε πάρα πολύ εγγόνια-και αλήθεια προσπάθησε με όλες της τις δυνάμεις να επιτευχθεί αυτό.” αναφέρει ο γιος της Cecile, πατέρας της Uma, Matthew Eledge, σε συνέντευξή του στο Motherly.

Η Cecile κυοφόρισε ως παρένθετη για τον Matthew και τον σύζυγό του Elliot Dougherty. Ως παρένθετη μητέρα η Cecile δεν δώρισε ωάριο, αλλά φιλοξένησε την εγγονή της στη μήτρα της. Το ωάριο προήλθε από δωρεά της αδελφής του Elliot, Lea.

Όπως εξήγησε ο Matthew στο Motherly, η γέννηση της κόρης του ήταν ομαδική προσπάθεια, όπως θα είναι και η ανατροφή της.

¨Η μητέρα μου πιστεύω πως είναι ο ήρωας σε όλη την ιστορία, γιατί χρειάστηκε να υπομείνει τόσα πολλά, αλλά ταυτόχρονα η αδερφή του συντρόφου μου φάνηκε τόσο γενναιόδωρη δωρίζοντας ένα ωάριο της, πράγμα που δεν ήταν υποχρεωμένη να κάνει” λέει, τονίζοντας πως η Uma έχει δύο άντρες για γονείς, αλλά η οικογένεια της υποστηρίζεται από γυναίκες.

Ο Matthew συνεχίζει λέγοντας: “Υπάρχει κάτι αναντικατάστατο, θεραπευτικό και καταπληκτικό στις γυναίκες, οπότε ευχαριστούμε το Θεό που μας ευλόγησε με τόσες γύρω μας, αλλά και που η κόρη μας θα έχει τόσο καλά παραδείγματα να θαυμάζει και να εμπνευστεί.”

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΗΣ UMA

Όπως πολλά LGBTQ ζευγάρια, ο Matthew και ο Elliot, χρειάστηκε να βάλουν πολλή προσπάθεια στη σκέψη του πως θα γίνουν γονείς, περίπου δύο χρόνια προσπάθειας. Γνώριζαν πως εάν χρησιμοποιούσαν το σπέρμα του Matthew και το ωάριο της αδελφής του Elliot θα ήταν και οι δύο γεννετικά συγγενείς με το παιδί τους, αλλά ακόμη χρειάζονταν μία παρένθετη γυναίκα, έτσι η Cecile εξέπληξε τον γιο της κάνοντας την πρόταση να γίνει εκείνη η παρένθετη.

Ο Matthew λέει πως στην αρχή τον παραξένευσε η ιδέα καθώς η μητέρα του ήταν ήδη 10 χρόνια σε εμμηνόπαυση όταν έκανε την πρόταση. Το ανέφερε όμως στον ειδικό στην εξωσωματική γονιμοποίηση που συμβούλευε το ζευγάρι, και προς έκπληξή του, ο ιατρός δεν το θεώρησε τόσο απίθανη ιδέα.

Ο γιος της Cecile την περιγράφει ως “υπερβολική υγιή”, και όταν ο γιατρός του ζευγαριού Maud Doherty στο νοσοκομείο Methodist Women’s Hospital ξεκίνησε να εξετάζει την ικανότητα της Cecile να κυοφορίσει, ξακαθαρίστηκε ότι παρά την ηλικία της, ήταν απόλυτα ικανή υποψήφια για παρένθετη.

Το να έρθει η Uma στον κόσμο ήταν μια πράξη που έφερε πολύ κοντά τους δύο πατεράδες της, την θεία της και την γιαγιά της.

“Έχω μία κόρη που γεννήθηκε σε έναν κόσμο όπου η θεία της έδωσε ένα κομμάτι του εαυτού της για να αναπτυχθεί, η γιαγιά της της προσέφερε ένα ζεστό και φιλόξενο περιβάλλον μέχρι να γεννηθεί και έπειτα η καλύτερη μου φίλη Laurie δώρισε, βγάζοντας το με θήλαστρο και καταψύχοντας το, το μητρικό της γάλα, ώστε να θρέψει αυτο το κοριτσάκι.” εξηγεί ο Matthew.

Όλες αυτές οι γυναίκες προσέφεραν στο ζευγάρι από ένα αναντικατάστατο δώρο κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας. Ο Matthew αναφέρει πως πραγματικά χρειάζεται ομαδική δουλειά για κάτι τέτοιο, αλλιώς δεν θα ήταν εφικτό.

Ο Matthew και ο Elliot, μαζί με την Lea, την Cecile και την Laurie λειτούργησαν ως ομάδα για να φέρουν στον κόσμο την Uma, και ενώ ο Matthew ένιωθε ευάλωτος γενικά και δεν στηριζόταν σε άλλους, τώρα εύχεται όλο και περισσότεροι γονείς, γκέι ή στρέιτ, να μπορούσαν να αγκαλιάσουν την ανασφάλεια τους και νά έχουν την ίδια υποστήριξη που εκείνος και ο σύζυγός του είχαν από την ομάδα τους.

“Έχουμε μπεί σε ένα σκεπτικό όπου, οι μητέρες κυρίως, βιώνουν πίεση όπως ποτέ άλλοτε. Είνει υποχρεωμένες να κάνουν τα πάντα και επιπλέον δεν έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν βοήθεια. Προσωπικά το θεωρώ μεγάλο κρίμα. Είναι κρίμα για τις μητέρες, είναι κρίμα για τους μπαμπάδες, είναι κρίμα για τα παιδιά.” λέει στην συνέντευξή του.

Για τον Matthew το να έχει ανθρώπους δίπλα του στην ανατροφή της κόρης του, είναι εξίσου σημαντικό με την βοήθεια που είχε στην σύληψη και γέννηση της. Μαθαίνοντας από όλες τις δυνατές γυναίκες που βρίσκονται γύρω του, του δόθηκε μια αυτοπεποίθηση που δεν ήταν σίγουρος εάν θα έβρισκε μόνος του ως πατέρας.

“Μπήκα σε αυτή τη διαδικασία, να χτίσω μια οικογένεια, με πολλούς φόβους, πιστεύοντας πως ποτέ δεν θα μπορέσω να αγγίξω τη “μαγεία της μητρότητας”. Μέσα όμως από αυτή τη διαδικασία με την βοήθεια που εχω, τα καταφέρνω άψογα.”

ΤΟ ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΔΩΡΟ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ

Ο Matthew είναι μερικές μέρες πατέρας και ακόμη δεν μπορεί να πιστέψει ότι η μητέρα του, του έκανε αυτό το δώρο.

“Η διαδικασία αυτή είναι εξουθενωτική σωματικά, συναισθηματικά και πνευματικά, και το γεγονός ότι εκείνη λέει ότι δεν την κούρασε, δείχνει τόσα πολλά για τον χαρακτήρα της, το να κάνει μία τόσο μεγάλη θυσία, μία τόσο ανιδιοτελή πράξη για το παιδί της ακόμη και τώρα που έχει μεγαλώσει…πιστεύω ότι είναι απλά απίστευτο.” εξηγεί.

Είναι τόσο δυναμικό και σπάνιο. Ελάχιστες γυναίκες πάνω από τα 60 έχουν κυοφορίσει τα εγγόνια τους ως παρένθετες, και ενώ η Cecile είχε άριστη υγεία, το ότι πέτυχε με την πρώτη η εμφύτευση ήταν εντελώς αναπάντεχο.

Η ιατρική τεχνολογία και η ομάδα του ζευγαριού έκαναν όσο το δυνατόν ευκολότερη τη διαδικασία, αλλά δυστυχώς δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο για τους νόμους της Νεμπράσκα. Όπως εξηγεί ο Matthew δυστυχώς στο πιστοποιητικό γέννησης της Uma, ως γονείς αναγράφονται εκέινος και η μητέρα του (ενώ η Cecile δεν είναι η βιολογική μητέρα της κόρης του) και ο Elliot δεν αναγνωρίζεται ως γονέας.

Σε κάποιες πολιτείες, οι μελλοντικοί γονείς του παιδιού αναγνωρίζονται στο πιστοποιητικό γέννησης και η παρένθετη όχι, αλλά αυτό δεν ισχύει στη Νεμπράσκα, οπότε ο Elliot θα χρειαστεί να υιοθετήσει την Uma ώστε να αναγνωριστεί ως νόμιμος πατέρας της.

Παρά τη νομοθετική δυσκολία ο Elliot είναι γονέας της Uma όσο και ο Matthew. Όπως εξηγεί και ο Elliot σε μία δημοσίευση του στο Instagram, ο ύπνος τους έχει πλήρως διαταραχθεί (κάτι που όλοι οι γονείς καταλαβαίνουν)

“Είμαι σίγουρος ότι το έχουμε” γράφει ο Elliot. “Ο Matthew είναι εκπληκτικός πατέρας. Δεν πίστευα ότι μπορούσα να τον αγαπήσω πιο βαθιά από ότι έκανα ήδη, αλλα το να τον βλέπω με την μικρή μας είναι απλά πανέμορφο.”

Και αυτή λοιπόν είναι η ιστορία της γέννησης της, και το απίστευτο δώρο της μητέρας του Matthew και της αδερφής του Elliot σε αυτούς τους στοργικούς μπαμπάδες.

Πηγή:mother.ly

άρθρο από την Heather Marcoux, 29/3/2019