Εκδήλωση για τον τοκετό, στη Λάρισα- Δελτίο τύπου

 

Δελτίο Τύπου

 

Η Μαιευτική-Γυναικολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο Επιστημονικός Σύλλογος Μαιών Λάρισας, το Παρατηρητήριο Μαιευτικής βίας και η Εταιρεία Φροντίδας Υγείας της Γυναίκας Ελλάδος, διοργανώνουν ενημερωτική εκδήλωση υπό την αιγίδα της Περιφέρειας θεσσαλίας , του Δήμου Λαρισαίων και του Ιατρικού  συλλόγου Λάρισας,στις 13 Φεβρουαρίου και ώρα 19.00 στο Χατζηγιάννειο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο με θέμα:

«Μύθοι Αλήθειες Τεκμηριωμένη Ιατρική Γνώση για Φυσιολογικό τοκετό και Καισαρική τομή»

H εγκυμοσύνη και ο τοκετός αποτελούν για τη ζωή ενός ζευγαριού, πολύ σημαντικά φυσικά, βιολογικά αλλά και συναισθηματικά γεγονότα και πρέπει να τυγχάνουν των καλύτερων συνθηκών διαχείρισης από όλους τους αρμόδιους επαγγελματίες υγείας.

Η τελική έκβαση μιας φυσιολογικής κύησης είναι ο φυσιολογικός τοκετός και μόνο όπου κρίνεται απαραίτητο  πρέπει να επιλέγεται η καισαρική τομή. Παρ’ ‘όλα αυτά η επιστημονική κοινότητα προβληματίζεται για τον ιδιαίτερα αυξημένο αριθμό καισαρικών τομών στην Ελλάδα.

Συνεπώς , χρειάζεται συστηματική προσπάθεια  τεκμηριωμένης ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των εγκύων γυναικών και της κοινωνίας γενικότερα εκ μέρους της επιστημονικής κοινότητας,   ώστε ο τοκετός να αποτελεί μία φυσική διαδικασία  που  θα πρέπει να γίνεται  με γνώμονα την ασφάλεια της μητέρας και του παιδιού.

Στα πλαίσια της εκδήλωσης θα παρουσιαστούν  οι εισηγήσεις:

  • «Η Αξία του Φυσιολογικού Τοκετού και η Προαγωγή του»

Θεόνη-Ιωάννα Τρουβά Μαία ΚΥΠ, Πρόεδρος Συλλόγου Μαιών-των Λάρισας

  • «Καισαρική τομήΜύθοιΑλήθειεςΤεκμηριωμένη Ιατρική Γνώση »

Αλέξανδρος Δαπόντε, Καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας Τμήματος Ιατρικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Δ/ντής Μαιευτικής & Γυναικολογικής Κλινικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

  • «Φυσικός τοκετός μετά από καισαρική-(ΦυΤΜΑΚ)! Μύθοι και αλήθειες

Κωνσταντίνα Νούσια, Μαία, MSc, PhD, Πρόεδρος Παρατηρητηρίου  Μαιευτικής Βίας, Αντιπρόεδρος Συλλόγου Μαιών/των Πάτρας, Μέλος Εθνικής Επιτροπής για τον Θηλασμό

  • «Μαιευτική Βία. Ποιος, που, πότε ασκείται»

Ουρανία Νικολοπούλου, Μαία, Τομεάρχης Αρεταίειο Νοσοκομείο