Ακόμη μία απώλεια νεογνού-Δελτίο Τύπου Παρατηρητηρίου Μαιευτικής Βίας 29/9/2018

http://www.selfishmother.com/

Δελτίο τύπου Παρατηρητηρίου Μαιευτίκης Βίας 29/9/2018

Το Παρατηρητήριο Μαιευτική Βίας έλαβε την ιστορία απώλειας ακόμη ενός νεογνού.

Η μητέρα αναφέρει ότι οδηγήθηκε σε καισαρική, με την αιτιολογία *χαμηλών αμνιακών υγρών* στις 33 και 5 εβδομάδων κύησης, μη γνωρίζοντας ότι έχει ήδη αποφασιστεί να διενεργηθεί καισαρική. Πρωί  Δευτέρας, γέννησε το μωρό της και λόγο πρωορότητας μπήκε για παρακολούθηση στην μονάδα εντατικής παρακολούθησης νεογνών.

Το νεογνό κατέληξε λίγες ημέρες μετά…

Η αντιμετώπιση του περιστατικού, εγείρει σοβαρά ερωτήματα ιατρικής αμέλειας.

Αν θεωρείτε ότι έχει υποστεί μαιευτική βία, το Παρατηρητήριο Μαιευτικής Βίας Ελλάδας OVO Hellas, δέχεται τις μαρτυρίες σας στο ovohellas@gmail.com.

Επίσης, μπορείτε να στηρίξετε τις δράσεις του Παρατηρητηρίου με την εγγραφή σας ως μέλους του Σωματείου στέλνωντας μήνυμα στο ovohellas@gmail.com .

 

Ακολουθεί η μαρτυρία της γυναίκας

*Είμαι 24 χρονών. Ήμουν έγκυος σε ένα αγοράκι με φυσιολογική κύηση, με ΠΗΤ 27/05/2018.

Τον Μάρτιο 2018 γιατρός γυναικολογος μαιευτήρας και πρώην διευθυντής Δημόσιου Μαιευτηρίου της Αθήνας μου είπε ότι τα αμνιακά υγρά μου είναι ελάχιστα μειωμένα (στα κατώτερα φυσιολογικά, αλλά στα φυσιολογικά όρια) και ότι θα χρειαστεί να κάνω εισαγωγή στι Μαιευτήριο για παρακολούθηση.

Ανησύχησα και έτσι την επόμενη ημέρα πήγα στο Μαιευτήριο. Τον περίμενα και εκείνος μου είπε οτι θα με αναλάβει μια γυναικολόγος άλλη γιατί αυτος έχει συνταξιοδοτήθει.

Εγώ το δέχτηκα γιατί φοβόμουν για το μωρό.

Με οδήγησαν στα επείγοντα για εξετάσεις. Όλα φυσιολογικά. Ιδιαίτερη εντύπωση μου έκανε ότι με ρωτούσαν οι επαγγελματίες υγείας γιατί βρισκομαι εκεί ενώ όλα ειναι μια χαρά. Τους έλεγα “μου είπαν οτι εχω χαμηλά αμνιακά”. Και η απάντηση τους ήταν εμείς δεν βλέπουμε κάτι τέτοιο…

Με οδηγησαν σε θάλαμο με εντολή της γυναικολογου που μου σύστησε ο γιατρός.

Στο δωμάτιο ήρθαν αμέσως δυο μαίες και μου εκανα μια ένεση όταν ρώτησα γιατί μου κάνατε ένεση; και τί ενεση είναι; μου απάντησαν ειναι για το καλό του μωρού. Ήταν κορτιζόνη για την ωρίμανση των πνευμόνων του παιδιού.

Όταν ήρθε η γιατρός τη ρώτησα τι συμβαινει αν κάτι είναι ανησυχητικό και πότε θα επιστρέψω στο σπίτι μου; Εκείνη μου απάντησε ότι ίσως θα χρειαστεί να καθίσω 15 ημέρες. Αντίθετα, όμως, οι μαίες μου έλεγαν εσείς είστε που σας έσπασαν τα νερά(!!!) και θα κάνετε καισαρική τη Δευτέρα;

Να σημειώσω ότι εισαγωγή έγινε Παρασκευή και μου έλεγαν ότι σε 3 μερες θα έκανα καισαρικη.(ενώ εγώ δεν είχα καμία τέτοια πληροφορία )

Στο Μαιευτηριο μου έκανε υπέρηχο ένας συγκεκριμένος γιατρός, ο ίδιος πάντα σε εμένα. Έφτασε Δευτέρα με πηγαν για υπερηχο 9 το πρωί και μετα πήγα στο δωμάτιο. Λίγο αργότερα μπήκε μια Μαια, μου εκανε κλύσμα, μου έβγαλαν τα ρούχα και με έβαλαν σε ένα φορείο και με οδήγησαν στο χειρουργείο, ενώ εγώ τους ρωτούσα αγωνιωδώς, που πάμε και γιατί. Με πήγαν στο χειρουργείο, μου έκαναν ραχιαία αναισθησία και η γιατρος τότε εμφανίστηκε από την Παρασκευή που είχε να ξαναέρθει. Μου ειπαν θα κανεις καισαρική γιατί έτσι πρέπει. Εγώ έκλαιγα, ούρλιαζα, ενώ αυτοί όλοι τους με κορόιδευαν γιατι έκανα σαν μωρό, έτσι έλεγαν…

Αφού με έκοψαν στη κοιλιά, έλεγε η γιατρος «αυτη εχει πολυ σκληρή μξτρα» και φώναξε κάτι άλλους άντρες και με πίεσαν πάρα παρα πολύ στην κοιλιά. τους έλεγα πονάω και μου έλεγαν να σταματησω να φωνάζω. Κοίταξα το monitor και είχα ανεβάσει πίεση 169/90 από τον πόνο… κάποια στιγμή είδα το μωρό μου έκλαιγε και έκλαιγα και εγώ.

Η νεογνολόγος μου είπε είναι φυσιολογικότατο παιδί 33 και 5 ημερών 48 εκ. και 2473 γρ. Είπε δεν χρειάζεται θερμοκοιτίδα, η γυναικολόγος, όμως έλεγε ότι είναι πρόωρο και θα μπει θερμοκοιτίδα. Η γιατρός εμφανίστηκε ξανά για να ζητήσει την αμοιβή της την επόμενη ημέρα.(υπερβολικά υψηλή για τις ημέρες μας).

Τελικά μπηκε θερμοκοιτίδα ο γιος μου ο οποίος κάθε μέρα ήταν και πιο καλά θα τον έπαιρνα σε 3 μέρες. Πήγαινα και τον θήλαζα καθε 3 με 4 ώρες. Ξαφνικα μια ημέρα πριν τον πάρω σπίτι μου είπαν οτι ανέβασε πυρετό, πηγα να τον δω και το σώμα του είχε γεμίσει κάτι περίεργα σκουρόχρωμα σημάδια. Είχα παρατηρήσει απεξω ότι αλλο ένα μωρό είχε τα ίδια πριν 2 ημέρες, το οποίο κατέληξε.

Ρώτησα τι είναι και μου ειπαν καποιο μικρόβιο θα το ξεπεράσει μου έλεγαν. Κάποιοι άλλοι μου έλεγαν ειναι βαριά και δεν θα αντέξει. Τελικά μετά από 8 μερες γεννημένο και 48 ώρες που βασανίστηκε να παλεύει ο ήρωας μου έγινε άγγελος. Με πήραν τηλέφωνο ξημερώματα 21 Μαρτίου 2018, ώρα 2:00 να μου πουν ότι το μωρό κατέληξε.

Όταν πήρα το γιατρό και τη γιατρό μου είπαν ότι το μωρό πέθανε «γιατι είχα λιγα αμνιακά»!!! Και όταν τους είπα και τα άλλα 11 που κατέληξαν στην ίδια μονάδα νεογνών από τι κατέληξαν μου είπαν από «γριπη».
Είχαν τον θράσσος να με πάρουν τηλεφωνο και να μου λένε ότι να κάνω αλλο μωρό και να το ξεχάσω αυτό.

Πήρα τη λίγη δύναμη να πάρω τα χαρτιά από το μαιευτήριο τα οποία έγραφαν ότι βρέθηκε στις καλλιέργειες του νεογνού ενδονοσοκομειακό μικρόβιο.

Παρακαλώ να δημοσιευθεί η ιστορία μου και να βρεθούν οι άλλες 11 μητέρες που βίωσαν μαζί με μένα το Μάρτιο του 2018 το θάνατο των παιδιών τους.*