Καινοτομική ενέσιμη θεραπεία για αναγέννηση του δέρματος

Οι θεραπείες για την αναγέννηση του δέρματος παρέχουν μια υπόσχεση σε πολλούς ασθενείς, παγκοσμίως, που πάσχουν από χρόνιες πληγές ή άλλες δερματικές παθολογίες. Επίσης, στον τομέα της γήρανσης η ανάπλαση του δέρματος παραμένει ο απώτερος στόχος πολλών θεραπειών, τόσο σε τοπική όσο και σε ενέσιμη μορφή.

Το HYPPP (συντομογραφία στα Αγγλικά: HypoxiaPreconditionedPlasma και στα Ελληνικά: προκατασκευασμένο πλάσμα υποξίας) είναι η τελευταία καινοτομία για την αναγέννηση του δέρματος και τη θεραπεία των σημείων γήρανσης του προσώπου. Πρόκειται για προϊόν, που προέρχεται από αίμα και αποτελείται από αναγεννητικούς παράγοντες. Το HYPPP παράγεται μέσω της διαδικασίας «εξωσωματική προσομοίωση τραύματος», η οποία έχει αναπτυχθεί από τον κυπριακής καταγωγής Πλαστικό Χειρουργό δρα Έκτορα Χατζηπαναγή και την επιστημονική του ομάδα στο Λονδίνο (Πανεπιστήμιο UCL) και στο Μόναχο (Πανεπιστήμιο TUM), ύστερα από μια και πλέον δεκαετή συστηματική έρευνα.

Η τεχνολογία, η οποία μπορεί επίσης να εφαρμοστεί για τη θεραπεία τραυμάτων, αλλά και σε διαβητικά έλκη και εγκαύματα, έχει κερδίσει πολλά διεθνή βραβεία, συμπεριλαμβανομένου του γερμανικού βραβείου για την καινοτομία στη βιοτεχνολογία το 2013 (EmaCureTherapy). Ο δρ Έκτορας Χατζηπαναγής και οι συνεργάτες του περιέγραψαν λεπτομερώς τη διαδικασία παραγωγής του HYPPP σε μια πρόσφατη νέα δημοσίευση:

ExtracorporealWoundSimulationasaFoundationforTissueRepairundRegenerationTherapies.IntJTransplant&PlasticSurg, 2018. 2(2): p. 1-10.)

Το HYPPP διαφέρει από τις πιο γνωστές θεραπείες που βασίζονται στο αίμα, όπως η PRP (ευρέως γνωστή στα Μέσα Ενημέρωσης και ως VampireLifting) στη μοριακή του σύνθεση. Σε αντίθεση με τον χρόνο προετοιμασίας μόνο των 30 λεπτών, που συνήθως απαιτεί το PRP, το HYPPP χρειάζεται 2-4 ημέρες προετοιμασίας, αναλόγως με την προβλεπόμενη χρήση (αυτό αποφασίζεται από τον γιατρό σας). Το HYPPP στην πραγματικότητα παράγεται μέσω μιας διαδικασίας που προσομοιώνει ένα τραύμα έξω από το σώμα και συνεπώς περιέχει όλους τους αναγεννητικούς παράγοντες, που παράγονται κανονικά κατά τη διάρκεια της επούλωσης ενός τραύματος. Αυτό το καθιστά ιδανικό ως εξατομικευμένη θεραπεία, καθώς κάθε άτομο είναι διαφορετικό.

Μια ενέσιμη θεραπεία με HYPPP συμβάλλει αποτελεσματικά στην αποκατάσταση του βαθέος χόριου και οδηγεί σε βελτίωση των βιοχημικών ιδιοτήτων του δέρματος, όπως η ελαστικότητα και η στεγανότητα. Κατά τη διάρκεια μιας ενέσιμης θεραπείας, το HYPPP συνδυάζεται με μια φυσική ουσία, που επενεργεί στον σχηματισμό ενός πλέγματος γέλης στην περιοχή της ένεσης. Αυτό δεσμεύει τους αυξητικούς παράγοντες του HYPPP, διασφαλίζοντας τη διαδικασία της σταδιακής και συνεχούς απελευθέρωσής τους στη γύρω περιοχή. Ταυτόχρονα, υποστηρίζει τη μετανάστευση κυττάρων και την παραγωγή νέων αιμοφόρων αγγείων, τα οποία βοηθούν στην παραγωγή κολλαγόνου και τον σχηματισμό νέου ιστού. Το αποτέλεσμα είναι η εις βάθος αναζωογόνηση του δέρματος και η ενίσχυση του περιγράμματος του προσώπου, ενώ η ανακλαστικότητα του δέρματος βελτιώνεται σημαντικά. Προαιρετικά, μπορεί να προστεθεί, επιπλέον, ινωδογόνο στο HYPPP, σύμφωνα με το επιθυμητό αποτέλεσμα αύξησης του μαλακού ιστού. Το HYPPP μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως «filler» (υλικό πλήρωσης) για τη βελτίωση της εμφάνισης ρυτίδων και επιφανειακών ανωμαλιών, σημείων και σημείων ακμής.

Ως διαδικασία ιατρείου, το HYPPP εγχέεται στην κατάλληλη περιοχή με παρόμοιο τρόπο, όπως και άλλα υλικά πλήρωσης. Το HYPPP μπορεί να εγχυθεί στο μέτωπο (ρυτίδες σύσπασης, ρυτίδες μεσόφρυου), στο μέσον του προσώπου (στα μάγουλα, στις ρινοπαρειακές ρυτίδες, στις γραμμές χαμόγελου) και το κάτω πρόσωπο (γραμμές άνω χείλους, αύξηση/αναδιαμόρφωση πηγουνιού). Η θεραπεία με HYPPP έχει μακροχρόνια αποτελέσματα, καθότι το πλέγμα γέλης ενσωματώνεται στον κανονικό ιστό και αναμορφώνεται σε φυσικό κολλαγόνο. Επίσης σημαντικό, καθώς η θεραπεία είναι αυτόλογη, είναι πλήρως ασφαλής, γρήγορη και απλή, και μπορεί να παρασχεθεί με τοπική αναισθησία.

Εκτορας Χατζηπαναγής

 * Πλαστικός Χειρουργός.

πηγή:philenews