Πρωτοβουλία του Συλλόγου Μαιών Πάτρας για τη μείωση των καισαρικών

Γράφει η Κωνσταντίνα Νούσια, μαία ΜSc / ιδρύτρια του EimaiMaia.gr

Την ανησυχία του δήλωσε πρόσφατα, ο Σύλλογος Επιστημόνων Μαιών-τών Πάτρας, για τα ιδιαίτερα αυξημένα ποσοστά που παρατηρούνται στην περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας, αλλά και στη γενικότερη ελληνική επικράτεια. Σε δελτίο τύπου του ΣΕΜΜΠ, οι εκπρόσωποί του εξέφρασαν τον προβληματισμό τους και παράλληλα την ανάληψη της πρωτοβουλίας για μια εκ νέου συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας προκειμένου να συζητηθεί η ατζέντα για τη δημιουργία ενός εθνικού σχεδίου με στόχο τη μείωση των καισαρικών τομών. Στην πρωτοβουλία αυτή ακολούθησε η πλειοψηφία των Συλλόγων Επιστημόνων Μαιών-τών της Ελλάδας.
Ακολουθεί η επιστολή που απεστάλη στον Υπουργό Υγείας, ενώ αναμένεται με ενδιαφέρον η απάντησή του.
Πάτρα, 29/05/2018

Προς τον Υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό,

Κύριε Υπουργέ,

Ο Σύλλογος Επιστημόνων Μαιών-τών Πάτρας λαμβάνει την πρωτοβουλία με τη σύμφωνη γνώμη των Συλλόγων Επιστημόνων Μαιών-τών Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Κομοτηνής, Κρήτης, Λάρισας και Ναυπλίου να αιτηθεί συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας. 

Η χώρα μας αντιμετωπίζεται ως παράδειγμα προς αποφυγήν από τους παγκόσμιους φορείς υγείας, όσον αφορά τις καισαρικές τομές τόσο στα δημόσια όσο και στα ιδιωτικά μαιευτήρια.

Στο σημείο αυτό να σημειωθεί ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) θεωρεί επιτρεπτό ποσοστό καισαρικών το 15%.

Παράλληλα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Παρατηρητηρίου Μαιευτικής Βίας
Ελλάδας, υπάρχουν δομές υγείας στις οποίες οι καισαρικές τομές αγγίζουν το 83%, όπως στο νοσοκομείο του Αγρινίου, το 74,8% σε κλινική των Χανίων, το 69% στο νοσοκομείο της Σύρου και το 67,4% στο νοσοκομείο της Πάτρας.

Τα ιδιαίτερα αυξημένα ποσοστά καισαρικών τομών που καταγράφονται στην περιφέρειά της Δυτικής Ελλάδας, τα οποία είναι τα μεγαλύτερα στην Ελλάδα και ενδεχομένως και στην Ευρώπη είναι η αφορμή που καθιστά επιτακτική την αναβάθμιση του ρόλου της μαίας στο φυσιολογικό τοκετό τόσο στην περιφέρειά μας όσο και στις άλλες περιφέρειες της χώρας, καθώς και τη συμμετοχή του κλάδου στην οργάνωση και την εφαρμογή ενός εθνικού πλαισίου δράσεων με στόχο τη μείωση των γεννήσεων με καισαρική τομή. 

Σαφέστατα, χρειάζεται ένα Εθνικό Σχέδιο μείωσης των καισαρικών τομών. Η  δημιουργία Κέντρων Φυσικού Τοκετού, η δημιουργία επίσημης βάσης δεδομένων με στοιχεία τοκετών, η σύσταση δικτύων μαιών-μαιευτών θα μπορούσαν να αποτελέσουν κάποια βήματα για τη μείωση των καισαρικών στη χώρα μας.

Ζητούμε συνάντηση μαζί σας για την παρουσίαση των θέσεών μας, που αφορούν στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Θεωρούμε βέβαιη την άμεση ανταπόκρισή σας καθώς και την αγαστή συνεργασία. 

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Επιστημόνων Μαιών Μαιευτών Πάτρας