Έγκυες γυναίκες, τα πιο συχνά θύματα ενδοοικογενειακής βίας. Νέα έρευνα!

Γράφει η Άννα Μιχαλάκη

Η ενδοικογενειακή βία μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικιακή, κοινωνική ή πολιτισμική ομάδα, όπως και σε κάθε στάδιο της κοινής ζωής μιας οικογένειας. Ωστόσο, αντί να μειώνεται κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης, αντίθετα αυτή αποτελεί τον βασικό παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση ή την κλιμάκωση της ενδοοικογενειακής βίας.

Σύμφωνα με νέα έρευνα, το 4,3% των γυναικών που γέννησαν στο Δυτικό Σίδνεϋ της Αυστραλίας, ανέφεραν ενδοοικογενειακή βία όταν ερωτήθηκαν γι’ αυτό από τη μαία κατά την πρώτη επίσκεψή τους στο νοσοκομείο. Η έρευνα μελέτησε περισσότερες από 33.000 πολιτισμικά διαφορετικές γυναίκες, οι οποίες γέννησαν κατά τη δεκαετία 2006-2016 και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι αναφορές ενδοοικογενειακής βίας υπήρχαν σε κάθε πολιτισμική ομάδα.

Η ενδοοικογενειακή βία κατά την εγκυμοσύνη όχι μόνο προκαλεί στρες και τραύμα στη μητέρα και στο μωρό, αλλά αυξάνει τον κίνδυνο να υπάρχει αιμορραγία, το μωρό να έχει χαμηλό βάρος γέννησης ή να γεννηθεί πρόωρα (πριν τη 37η εβδομάδα), κάτι που με τη σειρά του αυξάνει τον κίνδυνο για ίκτερο, αναιμία και αναπνευστική ανεπάρκεια στη νηπιακή ηλικία, αλλά και το διαβήτη και καρδιοπάθειες στη μετέπειτα ζωή του παιδιού ως ενήλικας.

Ο ρόλος των μαιών στην διαπίστωση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας

Συχνά στα νοσοκομεία της Αυστραλίας, οι έγκυες γυναίκες λαμβάνουν μια πρώτη ψυχοκοινωνική εκτίμηση, από μαίες κατά την πρώτη επίσκεψή τους σε κάθε δημόσιο νοσοκομείο. Η εκτίμηση αυτή περιλαμβάνει τεστ για κατάθλιψη, αγχώδη διαταραχή, κακοποίηση κατά την παιδική ηλικία, ενδοοικογενειακή βία, ύπαρξη υποστηρικτικού πλαισίου και άγχους.

Με βάση αυτά τα τεστ, έγινε φανερό ότι το 4,3% των γυναικών ανέφεραν περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας. Οι περισσότερες από αυτές τις γυναίκες δεν ήταν έγκυες στο πρώτο τους παιδί, αλλά σε κάποιο επόμενο. Οι ερευνήτριες δε, θεωρούν ότι ο λόγος που αυτό συμβαίνει είναι είτε γιατί μετά το πρώτο παιδί η βία στην οικογένεια κλιμακώθηκε, είτε γιατί οι γυναίκες απέκτησαν οικειότητα με τις δομές υγείας, είτε γιατί με το πέρασμα του χρόνου καταλαβαίνουν τον αντίκτυπο που έχει η ενδοοικογενειακή βία στα παιδιά τους.

Αν υπάρχει βία στο σπίτι, τα παιδιά παίρνουν την εκόνα

Ισχυρή συσχέτιση μεταξύ ενδοοικογενειακής βίας και κακοποίησης κατά την παιδική ηλικία

24% των γυναικών που ανέφεραν ότι είναι θύματα ενδοοικογενειακής βίας, ήταν επίσης θύματα κακοποίησης και κατά την παιδική τους ηλικία. Αυτό δεν σημαίνει ότι το ένα προκάλεσε το άλλο, αλλά ότι οι γυναίκες που υπέστησαν κακοποίηση κατά την παιδική ηλικία είναι σε ευάλωτη θέση να επαναθυματοποιηθούν. Ενδεχομένως, σύμφωνα με τις ερευνήτριες αισθάνονται ότι δεν αξίζουν ως άτομα και ότι έλκουν άντρες που τις κακοποιούν. Παράλληλα, το 34% των γυναικών αυτών, αναφέρουν ιστορικό κατάθλιψης ή αγχώδους διαταραχής, καθώς και σκέψεων να κάνουν κακό στον εαυτό τους.

Ο ρόλος της μαίας, περιλαμβάνει εκτός των άλλων την ολιστική φροντίδα και την κάλυψη των αναγκών των γυναικών σε κύηση. Η μαία είναι ο κατάλληλος επαγγελματίας να ανιχνεύσει τέτοιου είδους ζητήματα και να παραπέμψει, ώστε να λάβει η γυναίκα την υποστήριξη που της αρμόζει. Ιδιαίτερα σε ένα σύστημα δομημένο γύρω από το Μοντέλο της  Συνεχόμενης Φροντίδας από Μαίες (Continuity of Midwifery Care) είναι πολύ πιο εύκολο για τη γυναίκα να οικοδομήσει μια σχέση εμπιστοσύνης με μια άλλη γυναικεία φιγούρα, εκείνη της μαίας, να αναφέρει τη βία και εντέλει να ζητήσει βοήθεια.

Δείτε επίσης: Εκμαιεύοντας τη δύναμη της φύσης…Δεκάλογος κατά της σωματικής τιμωρίας στα παιδιά