Καθυστερημένη απολίνωση ομφάλιου λώρου. Περιμένοντας να σταματήσει ο παλμός!

Γράφει η Κωνσταντίνα Νούσια, μαία ΜSc/ ιδρύτρια του κέντρου μητρότητας EimaiMaia.gr

Όταν ένα μωρό γεννιέται, παραμένει συνδεδεμένο με την μητέρα του, μέσω του ομφάλιου λώρου. Η συνήθης πρακτική στην τελετουργία της γέννας ήταν πάντοτε, η άμεση απολίνωση ή αλλιώς το κόψιμο του ομφάλιου λώρου, αμέσως μόλις γεννηθεί ένα παιδί. Παλιότερα, πίστευαν ότι η απολίνωση πρέπει να γίνεται άμεσα, καθώς αν δεν γίνει, τότε το παιδί κινδυνεύει να πάρει πολλή ποσότητα αίματος από τον πλακούντα, περισσότερη από όση χρειάζεται, η οποία θα του προκαλέσει ίκτερο. Τα ακόμη παλιότερα χρόνια, η άμεση απολίνωση γινόταν γιατί υπήρχε η αντίληψη ότι το αίμα “παλινδρομεί” από το μωρό πίσω στον πλακούντα και έτσι το μωρό θα “χάσει” το αίμα του.

Η σύγχρονη έρευνα όχι μόνο έχει δείξει ότι η καθυστερημένη απολίνωση του ομφάλιου λώρου έχει μόνο θετικά, αλλά και ότι η άμεση απολίνωση, με το που γεννιέται ένα παιδί, το εκθέτει σε κινδύνους και συνιστά κακή πρακτική, στις περισσότερες των περιπτώσεων.

Ποια είναι τα θετικά της καθυστερημένης απολίνωσης του ομφάλιου λώρου;

  • Γεμίζουν οι αποθήκες σιδήρου στον οργανισμό του νεογνού για όλη τη νεογνική περίοδο – μειωμένη πιθανότητα για αναιμία κατά τη βρεφική ή νηπιακή ηλικία
  • Αυξημένη διάχυση αίματος στα όργανα με συνεπακόλουθη την ευκολότερη προσαρμογή του καρδιαγγειακού και του αναπνευστικού του συστήματος
  • Μειωμένη πιθανότητα για μετάγγιση, νεκρωτική εντεροκολίτιδα  και εγκεφαλική αιμορραγία (ιδιαίτερα σημαντικό αν το νεογνό είναι πρόωρο)
  • Ταχύτερη έναρξη και μεγαλύτερη διάρκεια του πρώτου θηλασμού
  • Μειωμένος κίνδυνος για μολύνσεις από τον ομφάλιο λώρο
  • Περισσότερα λευκά αιμοσφαίρια που συνεπάγονται πρόληψη σε λοιμώξεις
  • Καλύτερα νευροαναπτυξιακά αποτελέσματα για το παιδί και μικρότερη πιθανότητα μαθησιακών διαταραχών 

Τη στιγμή της γέννας 30% του αίματος του παιδιού βρίσκεται στον πλακούντα και όχι στο σώμα του!

Φωτογραφία του χρήστη Optimal Cord Clamping / #WaitforWhite.

Πότε πρέπει να γίνεται τελικά η απολίνωση του λώρου;

Η καθυστερημένη απολίνωση του ομφάλιου λώρου μπορεί να αποτελεί επιλογή στις περισσότερες περιπτώσεις, ακόμα και αν το μωρό γεννιέται με καισαρική, είναι πρόωρο ή υπάρχει αμφιβολία για την κατάσταση της υγείας του. Οι μοναδικές περιπτώσεις που η καθυστερημένη απολίνωση δεν είναι εφικτή, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Αριστείας (NICE) της Αγγλίας, αλλά και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, είναι όταν υπάρχει αμφιβολία για την ακεραιτότητα του πλακούντα ή του ομφαλίου λώρου ή αν το νεογνό έχει καρδιακό παλμό κάτω των 60 bpm, ο οποίος δεν βελτιώνεται. Οι περιπτώσεις αυτές είναι εξαιρετικά λίγες. Σε όλες τις υπόλοιπες, το να τηρηθεί στάση αναμονής για τουλάχιστον 1 λεπτό ή ιδανικά μέχρι να σταματήσει να πάλλεται ο ομφάλιος λώρος, μόνο θετικά αποτελέσματα έχουν για το παιδί σας. Αν το παιδί χρειάζεται ιατρική βοήθεια κατά τη γέννηση, είναι εφικτό τις πιο πολλές φορές αυτή να παρασχεθεί όσο αυτό βρίσκεται ακόμα συνδεδεμένο με τη μαμά του. Στην παραπάνω φωτογραφία φαίνεται η αλλαγή στο χρώμα του ομφάλιου λώρου, όσο περνούν τα λεπτά και αυτός βρίσκεται ακόμα συνδεδεμένος με τον πλακούντα. Το λευκό χρώμα που έχει 5 λεπτά μετά τη γέννηση, δείχνει ότι έχει πάρει όλο το αίμα που του ανήκει, από τον πλακούντα!

Συμπεριλάβετε στο πλάνο τοκετού σας και θυμηθείτε να συζητήσετε με τον επαγγελματία υγείας που έχετε επιλέξει, την επιθυμία σας για καθυστερημένη απολίνωση του ομφάλιου λώρου. Ρωτήστε ποια είναι η πρακτική που ακολουθεί και ποιες είναι οι εξαιρέσεις! Ζητήστε σε όλη τη διάρκεια που το μωρό είναι ακόμα συνδεδεμένο με τον ομφάλιο λώρο, να το έχετε αγκαλιά και να βρίσκεστε σε επαφή δέρμα με δέρμα (skin to skin)

Δείτε επίσης: Θετική εμπειρία τοκετού: Οι νέες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας,“Ο θαυματουργός μανδύας ή αλλιώς το σμήγμα της ζωής (vernix caseosa)”6 τρόποι να προλάβετε το “ψαλίδι” την ώρα του τοκετού

Θέλετε να μάθετε περισσότερα;

NICE Intrapartum care – Delayed Cord Clamping

WHO – Optimal timing of cord clamping for the prevention of iron deficiency anaemia in infants

#WaitForWhite