“Πόντιοι Πιλάτοι” το Υπ.Υγείας και ο Ιατρικός σύλλογος,προς την γυναίκα που ζητούσε να γεννήσει φυσιολογικά μετά απο καισαρική

Γράφει η Κωνσταντίνα Νούσια,

Το eimaimaia.gr πρόσφατα ανέδειξε την περιπέτεια της Α.Β, που αγωνιούσε να γεννήσει στο δημόσιο σύστημα υγείας φυσιολογικά, μιας και στην πρώτη της εγκυμοσύνη είχε καταλήξει σε αναίτια καισαρική τομή.

Το Παρατηρητήριο Μαιευτικής Βίας στήριξε την Α.Β και θα συνεχίσει να στηρίζει τις γυναίκες που αποκλείονται από το δικαίωμα τους να γεννούν τα παιδία τους, με την μέθοδο ΦυΤΜΑΚ στις δημόσιες δομές.

Ακολουθεί το Δελτίο Τύπου του Παρατηρητηρίου Μαιευτικής βίας Ελλάδας-OVO HELLAS.

“ΔΕΛΤΊΟ ΤΎΠΟΎ

ΑΘΗΝΑ 6/5/2018

Ως Πόντιοι Πιλάτοι, φέρονται οι αρμόδιοι του Υπ.Υγείας και ο Ιατρικός σύλλογος στην γυναίκα που αιτήθηκε να γεννήσει φυσιολογικά μετά από καισαρική- ΦυΤΜΑΚ.
Την πλήρη ασυδοσία που χαρακτηρίζει την ιατρική δεοντολογία στην Ελλάδα αποδεικνύει έγγραφο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (Π.Ι.Σ.), σε απάντηση προς εγκυμονούσα, σχετικά με το δικαίωμά της στον Φυσιολογικό Τοκετό μετά από Καισαρική (ΦυΤΜΑΚ) σε δημόσιο νοσοκομείο.

Η έγκυος απευθύνθηκε προ μηνών έγκαιρα στο Υπουργείο Υγείας μετά από άρνηση των δημόσιων δομών να διενεργήσουν ΦυΤΜΑΚ.

Ο Γενικός Γραμματέας Γεώργιος Γιαννόπουλος με απάντησή του, την παρέπεμψε στον Π.Ι.Σ., παρότι πλέον αρμόδιο όργανο για τα ζητήματα δημόσιας υγείας και λειτουργίας των δημόσιων δομών είναι το ίδιο Υπουργείο, και όχι το όργανο του επαγγελματικού κλάδου των ιατρών.

Ο Π.Ι.Σ. απάντησε στην έγκυο με μεγάλη καθυστέρηση, ώστε όταν η γυναίκα ενημερώθηκε, δεν είχε πλέον την επιλογή να προχωρήσει σε ΦυΤΜΑΚ σε δημοσιο νοσοκομείο, και επομένως θα εξαναγκαζόταν σε καισαρική τομή δια της πλαγίας οδού.

Στη δε απάντησή του ο Π.Ι.Σ. παραπέμπει την έγκυο εκ νέου στο Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας, ενώ ταυτόχρονα εκφέρει γνώμη.

Κατά τον Π.Ι.Σ., «κάθε γιατρός έχει δικαίωμα και ευθύνη να εφαρμόσει εκείνη την επιστημονική μέθοδο που ταιριάζει».

Επιπλέον,επικαλείται το λεγόμενο «θεραπευτικό προνόμιο», σύμφωνα με το οποίο η ενημέρωση ενός ασθενούς μπορεί να περιοριστεί ή παραλειφθεί όταν η πράξη της ενημέρωσης ενδέχεται να έχει επιδείνωση για την υγεία του, ιδιαίτερα για την ψυχολογική.
Θα θέλαμε να ενημερώσουμε πώς η επιστημονική μέθοδος που ταιριάζει στην συγκεκριμένη περίπτωση, σύμφωνα με τα διεθνή αλλά και τα ελληνικά πρωτόκολλα, και συγκεκριμένα της Ελληνικής Μαιευτικής Γυναικολογικής Εταιρείας (Κατευθυντήρια Οδηγία 25), υπό φυσιολογικές συνθήκες, θα υποχρέωναν τις δημόσιες δομές να διενεργήσουν προσπάθεια για ΦυΤΜΑΚ.

Οπως είναι προφανές, οι απαρχαιωμένες και συχνά επικίνδυνες μαιευτικές πρακτικές και τα άτυπα πρωτόκολλα των δημόσιων δομών υγείας, αλλά και η «αδιαμφισβήτητη» γνώμη του επαγγελματικού κλάδου των ιατρών, είναι τα μόνα κριτήρια που κατεύθυναν την συγκεκριμένη υπόθεση.

Το δε θεραπευτικό προνόμιο, το οποίο επικαλείται ο Π.Ι.Σ., ενεργοποιείται συνήθως σε περιπτώσεις που ο ασθενής πάσχει από ανίατη ασθένεια, για την οποία αν λάβει γνώση
ενδέχεται να επηρεαστεί η ψυχολογική του κατάσταση και θεραπεία του.

Αδυνατούμε να κατανοήσουμε ποια ακριβώς σχέση έχει μια καθόλα φυσιολογική εγκυμοσύνη με οποιαδήποτε ασθένεια.

Το μπαλάκι του «τένις» ανάμεσα στους διάφορους θεσμούς και υπηρεσίες που ρυθμίζουν την σημαντική διαδικασία της γέννας στην χώρα μας, έχει καταλήξει σήμερα στο Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας.

Η παρέμβαση του μπορεί να αποβεί βοηθητική για πληθώρα γυναικών που δικαιούνται να λαμβάνουν την αρμόζουσα φροντίδα υγείας στο δημόσιο σύστημα.

Για τη δε έγκυο που συνέταξε την εν λόγω επιστολή, η οποιαδήποτε τελική απάντηση από τους αρμόδιους φορείς είναι φανερό ότι είναι δευτερεύουσας σημασίας σε σχέση με την
δικαίωση της επιλογής της να γεννήσει το παιδί της φυσιολογικά, στο σπίτι.

Οι εκπρόσωποι του Παρατηρητηρίου Μαιευτικής Βίας Ελλάδας ”

Στοιχεία επικοινωνίας:
ovohellas@gmail.com

Κωνσταντίνα Νούσια Dnousia@yahoo.gr

Διαβάστε επίσης:

Σπίτι γέννησε η γυναίκα που ζητούσε να γεννήσει σε δημόσιο νοσοκομείο 

Aνεξέλεγκτες οι καισαρικές τομές. Συγκλονιστικά στοιχεία!

Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έστειλαν ερώτηση στον Υπουργό Υγείας