Μηνιγγίτιδα. 10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε.

Σήμερα, 24 Απριλίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Μηνιγγίτιδας και για αυτό τον λόγο, γονείς και παιδίατροι πρέπει να συνεργαστούν και να δράσουν με κοινό στόχο την πρόληψη. Ο μόνος τρόπος  για την καταπολέμηση αυτής της δυνητικά θανατηφόρας ασθένειας είναι η ενημέρωση και η πληροφόρηση.  Παρότι η Μηνιγγίτιδα  είναι μια τόσο σοβαρή νόσος, υπάρχουν πολλά πράγματα που ο κόσμος δεν γνωρίζει για αυτήν.  Παρακάτω οι παιδίατροι παραθέτουν δέκα σημαντικές για τη Μηνιγγίτιδα πληροφορίες που οι γονείς θα πρέπει να γνωρίζουν.

  1. Η μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος εκδηλώνεται συνήθως ως σηψαιμία ή μηνιγγίτιδα, που μπορεί να συνυπάρχουν στον ίδιο ασθενή.
  2. Κάθε 1 λεπτό γίνεται διάγνωση ενός νέου περιστατικού της μηνιγγιτιδικοκκικής νόσου στον κόσμο και κάθε 10 λεπτά ένας άνθρωπος χάνει τη ζωή του από αυτήν.
  3. Είναι βίαιη ασθένεια, χτυπάει άμεσα και μπορεί να προκαλέσει θάνατο μέσα λίγες μόνο ώρες. Ένα στα 10 περιστατικά καταλήγει στο θάνατο, ενώ 2 στους 10 προσβεβλημένους ασθενείς, πάσχουν από μόνιμη αναπηρία, όπως εγκεφαλική βλάβη, κώφωση, νεφρική ανεπάρκεια ή ακρωτηριασμό άκρων.
  4. Όλες οι ηλικιακές ομάδες μπορούν να προσβληθούν από τη μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο, αλλά βρέφη, νήπια, έφηβοι και νεαροί ενήλικες αποτελούν τους πιο ευάλωτους πληθυσμούς. Η μετάδοση μπορεί να γίνει με τον βήχα, το φτέρνισμα και την άμεση σωματική επαφή, όπως το φιλί. Η διασπορά των μικροβίων μπορεί να γίνει και με την κοινή χρήση διαφόρων σκευών ή αντικειμένων.
  5. Ακόμα και άτομα στα οποία η νόσος δεν εκδηλώνεται, ενδεχομένως να φέρουν το εν λόγω βακτήριο στη μύτη και στον φάρυγγα και να το μεταδώσουν σε άλλους ανθρώπους, να λειτουργήσουν δηλαδή ως φορείς…www.childrencare.gr

Συνεχίστε για να διαβάσετε περισσότερα στο www.childrencare.gr