Ο διευθυντής του ΓΝ Σύρου απαντά στο EimaiMaia.gr για τα μεγάλα ποσοστά καισαρικών

Τη Δευτέρα 15 Απριλίου, σε δημοσίευση του EimaiMaia.gr, παρουσιάστηκαν κάποια αποτελέσματα από την έρευνα της Κωνσταντίνας Νούσια στις δημόσιες και ιδιωτικές κλινικές δομές στην Ελλάδα (δείτε τη δημοσίευση: Aνεξέλεγκτες οι καισαρικές τομές. Συγκλονιστικά στοιχεία!). Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν από το EimaiMaia.gr, το Γενικό Νοσοκομείο της Σύρου είχε ποσοστό καισαρικών τομών 69%!
Ο Διευθυντής του Μαιευτικού-Γυναικολογικού Τμήματος Γενικού Νοσοκομείου Σύρου κύριος Άγγελος Κούτρας, σε απάντησή του στο EimaiMaia.gr, αναφέρει ότι οι βασικές αιτίες του αυξημένου ποσοστού καισαρικών τομών είναι η προηγηθείσα καισαρική τομή, οι παθολογίες των γυναικών είτε λόγω αυξημένης (35 και άνω) είτε λόγω μικρής ηλικίας, αλλά και οι “πολύτιμες κυήσεις” από εξωσωματική γονιμοποίηση. Γυναίκες από τα γύρω νησιά, αλλοδαπές, άγαμες ή εν διαστάσει έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να καταλήξουν σε καισαρική τομή.
 Ακολουθεί η απάντηση του κύριου Κούτρα
“Συνοπτική απάντηση στο δημοσίευμά σας:
15/4/2018 «Ανεξέλεγκτες οι καισαρικές τομές. Συγκλονιστικά στοιχεία.”

 

Το πραγματικό ποσοστό των καισαρικών τομών στο γενικό νοσοκομείο Σύρου.
Αναφέρετε σε δημοσίευσή σας το ποσοστό των καισαρικών τομών στο ΓΝ Σύρου χωρίς να αναλύετε την πραγματική 
διάσταση του ποσοστού, το οποίο δόθηκε στην διοίκηση του Νοσοκομείου.
Το 69% των καισαρικών τομών συμπεριλαμβάνει το ποσοστό των προηγηθεισών καισαρικών τομών το οποίο ανέρχεται σε 31% και το ποσοστό των συναινέσεων 2%. Το πραγματικό ποσοστό καισαρικών τομών, το οποίο αφορά πρωτοτόκες γυναίκες ανέρχεται σε 37% με ποσοστό φυσιολογικών τοκετών 40%. Το ΓΝ Σύρου δέχεται γυναίκες διαφόρων εθνικοτήτων από όλο το νησιωτικό σύμπλεγμα των Κυκλάδων. Ενδεικτικά την περίοδο 2013-2015 έγιναν 376 γεννήσεις. 201 γυναίκες προέρχονταν από νησιά ποσοστό 54% εκ των οποίων οι 165 ήταν αλλοδαπές ποσοστό 82%. Οι προηγηθείσες καισαρικές τομές στις τελευταίες μετρήσεις μας που αναφέρεστε ήταν το 31 %. Η ανομοιογένεια και η απανταχού προέλευσή αυτών των γυναικών, χωρίς σαφές ιστορικό γέννησης του πρώτου παιδιού, η ανυπαρξία μονάδας αυξημένης φροντίδας στο Νοσοκομείο μας, όπως και η έλλειψη προσωπικού, δεν βοηθά στην αντιμετώπιση των προηγηθεισών καισαρικών μέσω της διαδικασίας (VBAC) δηλαδή φυσιολογικό κολπικό τοκετό μετά από καισαρική τομή. Αποκαλυπτικό των περισσοτέρων άγνωστων γυναικών, οι οποίες ήλθαν να γεννήσουν με καισαρική τομή λόγω προηγηθείσης, ήταν η διαπίστωση διεγχειρητικά, η λέπτυνση και η διάσταση της παλαιάς τομής, η οποία σε περίπτωση VBAC διαδικασίας θα υπήρξε ρήξη μήτρας με αυξημένη νοσηρότητα της επιτόκου και του εμβρύου.
Το πραγματικό ποσοστό 37% των καισαρικών τομών σε πρωτοτόκες γυναίκες αφορούσε γυναίκες υπερήλικες άνω των 35 ετών, ανήλικες κάτω των 19 ετών , πολύτιμες κυήσεις (IVF), παχυσαρκία με σακχαρώδη διαβήτη, μεγάλο ποσοστό θρομβοφιλίας με παθολογικά καρδιοτοκογραφήματα, και ομάδες γυναικών με κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα, όπως άγαμες, εν διαστάσει, με ψυχικά νοσήματα.
Ως Δ/ντής του Μ-Γυναικολογικού τμήματος του ΓΝ Σύρου επιθυμώ να συμβάλλω στον φυσιολογικό τρόπο διαδικασίας του τοκετού εφ’ όσον θα είναι ασφαλής για την γυναίκα και το παιδί. Το ποσοστό νοσηρότητας στο Μαιευτικό-Γυναικολογικό Τμήμα μας είναι (0%). Έχω διαπιστώσει από την μακροχρόνια εμπειρία μου, ότι ο σύγχρονος τρόπος ζωής, οι προτεραιότητες, η τεχνολογία, η φυγοπονία των γυναικών, οδηγούν σε αυτή την τάξη πραγμάτων. Πρότασή μου, είναι η επιστροφή των γυναικών στον φυσικό και φυσιολογικό τρόπο ζωής των προγενέστερών μας. Το Μαιευτικό-Γυναικολογικό τμήμα μας δέχεται κάθε τυχόν συνεργασία με επιστημονικούς και μαιευτικούς συλλόγους προκειμένου να συμβάλλει στην καλύτερη και ασφαλή εκμαίευση των γυναικών Ελλάδος.
21/4/2018
Φιλικά
Άγγελος Κούτρας Δ/ντής Του Μαιευτικού-Γυναικολογικού Τμήματος Γενικού Νοσοκομείου Σύρου “Βαρδάκειο & Πρώϊο”
Ερωτάται ο κύριος Κούτρας
-Υπάρχουν επιδημιολογικά στοιχεία που θα μπορούσε να μας διαθέσει ως προς την ηλικία και την αιτία της καισαρικής τομής αυτών των πρωτοτόκων γυναικών;
-Υπάρχουν επιστημονικές έρευνες που να επιβεβαιώνουν ότι οι άγαμες, οι εν διαστάσει και οι οικονομικά αναξιοπαθούσες γυναίκες πρέπει να υποβάλλονται σε καισαρική τομή;
-Υπάρχουν επιστημονικές έρευνες που να επιβεβαιώνουν ότι οι γυναίκες που είναι άνω των 35 ετών ή είναι παχύσαρκες και έχουν σακχαρώδη διαβήτη πρέπει να υποβάλλονται σε καισαρική τομή;
-Αν μια αλλοδαπή γυναίκα δεν έχει πρόσβαση σε διερμηνεία για τη λήψη ενός λεπτομερούς ιστορικού, θα πρέπει να υποβάλλεται σε καισαρική τομή;

Σύμφωνα με τα τελευταία αναθεωρημένα πρωτόκολλα του Αμερικανικού Συλλόγου Μαιευτήρων Γυναικολόγων (ACOG),  ένας Φυσιολογικός Τοκετός Μετά Από Καισαρική (ΦυΤΜΑΚ/VBAC) μπορεί να διεξάγεται σε οποιαδήποτε δομή μπορεί να διεξάγεται και μια καισαρική τομή.

Διευκρινίζεται ότι τα ποσοστά που παρουσιάστηκαν από την Κωνσταντίνα Νούσια, αφορούσαν στο γενικό πληθυσμό που απευθύνθηκε για φροντίδα τοκετού στα νοσοκομεία και όχι μόνο σε πρωτοτόκες γυναίκες. Οφείλουμε, ωστόσο, να παρατηρήσουμε ότι ακόμη και το 37% των καισαρικών τομών σε πρωτοτόκες γυναίκες απέχει κατά πολύ από το 15% που τίθεται ως όριο από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, στο οποίο έχουν συνυπολογιστεί όλες οι παθολογικές καταστάσεις από τη μητέρα ή το έμβρυο που μπορούν να οδηγήσουν σε καισαρική τομή.