Οι περιπέτειες μιας εγκύου στο ελληνικό δημόσιο σύστημα υγείας!

Γράφει η Κωνσταντίνα Νούσια

Δεν είναι λίγες οι φορές, που γυναίκες βρίσκονται στη θέση που περιγράφεται παρακάτω. Έννοιες όπως, ανθρώπινα δικαιώματα στην πληροφόρηση, στην υγεία και κυρίως στην αξιοπρέπεια, βρίσκονται στην προκειμένη περίπτωση σε κάποιο παράλληλο σύμπαν. Η τρομοκρατία καλά κρατεί και οι παρεμβατικές πρακτικές, χωρίς ενδείξεις, το ίδιο. 

Αυτή είναι η ιστορία της Α.Β., εγκύου που ζητά να γεννήσει στο δημόσιο σύστημα υγείας με τη μέθοδο ΦυΤΜΑΚ (Φυσιολογικός Τοκετός Μετα απο Καισαρική), όπως ακριβώς θέλησε να τη μοιραστεί με το Παρατηρητήριο Μαιευτικής Βίας – OVO Hellas και κοινοποιείται με την έγκρισή της. 

“Τετάρτη 14 Μαρτίου 2018

Και ο αγώνας για το αυτονόητο συνεχίζεται

Μια συνηθισμένη μέρα… Φύγαμε από την Χαλκίδα με την μητέρα μου για να έρθουμε στην Αθήνα, σε μεγάλο νοσοκομείο για μια εξέταση που είχε να κάνει.

Εγώ πλέον στις 37+5 εβδομάδες κύησης και χωρίς γιατρό (μιας που τον παράτησα αφού δεν σεβάστηκε την επιθυμία μου για φυσιολογικό τοκετό ή έστω να περιμένουμε την αυτόματη έναρξή του) αποφασίζω να πάω στην μαιευτική και να ζητήσω αν γίνεται να μου κάνουν ένα nst για να ακούσω το μωρο μου (αφού ήμουν ήδη εκεί και ερχόμενη από μακριά γιατί να μην μου το κάνουν σκέφτηκα). Πηγαίνω, λοιπόν, και τους εξηγώ την κατάσταση. Σε ποια εβδομάδα είμαι, ότι δεν έχω γιατρό, ότι έχω προηγηθείσα καισαρική τομή (με ρωτήσαν) και ότι επειδή έχω ελαφριά πονακια χαμηλά θα ήθελα να ακούσω το παιδί. Επίσης, ενημέρωσα την μια από τις μαίες ότι θα προσπαθήσω για φυσιολογικό τοκετό και ήταν πολύ θετική ως προς αυτό, αλλά μου είπε ότι εκεί δεν υπήρχε περίπτωση να μου το κάνουν (εντάξει το ήξερα αυτό). Γίνεται λοιπόν το nst.

Όλα μια χαρά με το μωρό! Εγώ στο ενδιάμεσο είχα 4 συσπάσεις πενηντάρες, τις οποίες ένοιωσα αρκετά, αλλά χωρίς πόνο. Κάποια στιγμή έρχεται μια γιατρός. Βλέπει το nst. Δεν απευθύνει τον λόγο σε εμένα παρα μόνο γυρνάει και λέει σε μια μαία: ετοιμάστε την για εισαγωγή και αν συνεχιστούν οι συσπάσεις θα μπει για χειρουργείο σήμερα! Εγώ λες και ήμουν άφαντη! Εν τω μεταξύ, οι συσπάσεις εννοείται ότι συνεχίστηκαν!

Φεύγουν από το δωμάτιο και προφανώς της είπε η μια μαία ότι την ενημέρωσα πως πηγαίνω για φυσιολογικό τοκετό. Με κλειστή πόρτα την άκουγα από το δωμάτιο να φωνάζει: ΔΕΝ ΜΕ ΝΟΙΑΖΕΙ ΤΗ ΘΕΛΕΙ Η ΚΑΘΕ ΜΙΑ! ΕΔΩ ΜΕΣΑ ΟΠΟΙΑ ΕΧΕΙ ΠΡΟΗΓΗΘΕΙΣΑ ΚΑΙΣΑΡΙΚΗ ΞΑΝΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙΣΑΡΙΚΗ! Σοκάρομαι, αλλά παραμένω ψύχραιμη! Έρχονται τρεις κοπέλες στο δωμάτιο και μου ζητούν να ξαπλώσω για να δουν αν έχω διαστολή! Τους λέω με ύφος: Εγώ ήρθα απλά να ακούσω αν είναι καλά το παιδί μου! Δεν ήρθα να με ξεγεννήσετε! Μου λένε: Ναι, όμως έχετε συσπάσεις και πρέπει να σας δούμε! Τους λέω: ΜΕ υποχρεώνει κάποιος; ΟΧΙ μου λένε! Ωραία λέω, τότε δεν υπάρχει λόγος να το συζητήσουμε άλλο.

Λίγο μετα μπαίνει η γιατρός (με πολύ ύφος) και μου λέει: Από τη στιγμή που έχεις συσπάσεις εγώ πρέπει να σε κρατήσω! Της λέω πως θα υπογράψω και θα φύγω. Μου λέει με νεύρα: Ξέρεις τις επιπλοκές που μπορεί να προκύψουν; Της λέω ΝΑΙ!

Νευριάζει ακόμη περισσότερο και μου λέει: Ναι πρέπει και εγώ όμως να στις αναφέρω!

Ωραία, της απαντώ. Πείτε τες μου για να υπογράψω και να φύγω!

Μου λέει: Μπορεί να πάθεις αιμορραγία, ρήξη μήτρας, να πεθάνεις εσύ ή το παιδί σου! Εντάξει της λέω. Που υπογράφω; Όσο πιο ήρεμη με έβλεπε τόσο νεύριαζε! Λέει στη νοσηλεύτρια που έπαιρνε τα στοιχεία μου: Γράψε ότι η κυρία ενημερώθηκε για όλες τις επιπλοκές και με δική της ευθύνη υπέγραψε να φύγει! Α! Και γράψε αναλυτικά τις επιπλοκές! Αυτό ήταν. Υπέγραψα και έφυγα.

Γλύτωσα το προγραμματισμένο χειρουργείο από τον πρώην γιατρό μου στις 38+6 εβδομάδες και ξαφνικά θα έμπαινα απρογραμμάτιστη στις 37+5!”

 

 

Δείτε επίσης: Κραυγή απελπισίας εγκύου: Θέλω να γεννήσω ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΑ Υπουργέ μου!Η απάντηση του Υπουργείου Υγείας στην έγκυο που επιθυμεί να γεννήσει φυσιολογικά μετά απο καισαρική στο δημόσιο σύστημα.