Συνέντευξη της Θεοδώρας Μεγαλοοικονόμου, βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στο EimaiMaia.gr

Συνέντευξη της Κωνσταντίνα Νούσια

Πρόσφατα συναντήσαμε την κυρία Μεγαλοοικονόμου, μια μάχιμη και δυνατή γυναίκα και μιλήσαμε για το Παρατηρητήριο Μαιευτικής Βίας Ελλάδας – OVO Hellas, για το μεγάλο ποσοστό καισαρικών στη χώρα μας και για το πως μάχεται για τη γυναίκα εντός και εκτός κοινοβουλίου.
 
Κυρία Μεγαλοοικονόμου, ασχολείστε ενεργά με τα θέματα της υγείας από την
αρχή της εκλογής ως Βουλευτή. Ποια είναι κατά την άποψή σας τα
σημαντικότερα προβλήματα που αφορούν στην υγεία των γυναικών σήμερα στην
Ελλάδα?
Πράγματι, από την αρχή της εκλογής μου ως μέλος του Ελληνικού Κοινοβουλίου, είμαι
μέλος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής και στηρίζω ενεργά όλες τις δράσεις υπέρ των γυναικών. Η υγεία και δη η πρόληψη πρέπει να είναι η βασική μας προτεραιότητα. Σε αυτή την κατεύθυνση, στήριξα ενεργά και εγώ, όπως και πολλές Βουλευτίνες, την πρωτοβουλία που έκανε πραγματικότητα η σημερινή Κυβέρνηση -μετά από απαίτηση ετών-, για κάλυψη από τα ασφαλιστικά ταμεία της ψηφιακής μαστογραφίας. Η βασική μας δράση πρέπει τώρα να κατευθυνθεί στην ενημέρωση των γυναικών, για όλα τα θέματα που τις αφορούν: προληπτικές γυναικολογικές εξετάσεις, τεστ Παπ, μαστογραφία, αλλά και επίσης η πλήρης ενημέρωση για θέματα τοκετού. Εμείς οι γυναίκες είμαστε το στήριγμα της οικογένειας και δυστυχώς συχνά αμελούμε να φροντίσουμε τον εαυτό μας, όπως φροντίζουμε τους αγαπημένους μας, το σύζυγό μας, τα παιδιά μας. Θέλω, όμως, να δώσω ένα μήνυμα σε όλες τις γυναίκες να προσέχουν τον εαυτό τους, να αγαπούν τον εαυτό τους και να κάνουν όλα τα απαραίτητα για την υγεία τους.
Ήσασταν πρωτοπόρος στην ανάδειξη εντός του Κοινοβουλίου του θέματος των
τεράστιων ποσοστών καισαρικών τομών στη χώρα μας. Πείτε μας για αυτή σας
την πρωτοβουλία.
Πράγματι, τον Απρίλιο του 2017, πριν από περίπου ένα χρόνο, είχα καταθέσει επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας με θέμα τα εξαιρετικά υψηλά ποσοστά καισαρικών τομών στην Ελλάδα. Με είχαν συγκλονίσει τα νούμερα, αφού σχεδόν το 60% των τοκετών στην Ελλάδα γίνεται με καισαρική τομή. Μάλιστα, με βάση και τα νέα στοιχεία που ήρθαν πρόσφατα στο φως στο δημοσιότητας, υπάρχουν περιοχές της Ελλάδας -όπως η Κρήτη και το Αιγαίο-, όπου τα ποσοστά φτάνουν -και ξεπερνούν- ακόμα και το 65%! Η δική σας  προσωπική- συνδρομή, κυρία Νούσια, στην ανάδειξη του προβλήματος υπήρξε καθοριστική σε αυτό το θέμα, το οποίο μέχρι πρότινος δεν είχε λάβει τις διαστάσεις που θα έπρεπε.
Παρότι εκείνη την περίοδο που υπέβαλα την επίκαιρη ερώτηση, ήμουν στο στρατόπεδο της Αντιπολίτευσης, οφείλω να ομολογήσω, ότι ο κ. Υπουργός Υγείας μου απάντησε με μεγάλη ειλικρίνεια για το πρόβλημα και είναι και ο ίδιος ιδιαιτέρως ευαισθητοποιημένος για το θέμα.
  
Ποια είναι η άποψή σας για το Παρατηρητήριο Μαιευτικής Βίας – OVO Hellas, το
οποίο πρόσφατα δραστηριοποιήθηκε και στην Ελλάδα με στόχο να καταγράφει
μαρτυρίες γυναικών που έχουν υποστεί μαιευτική βία κατά την περιγεννητική
περίοδο, αλλά και σεξουαλική παρενόχληση κατά τη διάρκεια
γυναικολογικών/μαιευτικών εξετάσεων.
Χαίρομαι ιδιαιτέρως που πλέον υπάρχει και στη χώρα μας ένα σύστημα αποτύπωσης τέτοιων
περιστατικών μαιευτικής βίας και σεξουαλικής παρενόχλησης κατά τη γυναικολογική εξέταση. Δυστυχώς, στην Ελλάδα είναι ελάχιστη έως ανύπαρκτη η πληροφόρηση γύρω από αυτά τα ζητήματα.
Έτσι, η δημιουργία του Παρατηρητηρίου θεωρώ πως θα βοηθήσει πάρα πολύ στην ενημέρωση του κοινού γενικώς, και των γυναικών ακόμα περισσότερο. Το ανησυχητικό είναι, ότι αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να έχουμε εικόνα του τι ακριβώς συμβαίνει στην Ελλάδα, μέχρι να έχουμε κάποια πρώτα στατιστικά στοιχεία από το Παρατηρητήριο. Για παράδειγμα, ενημερώθηκα, ότι στην Ιταλία, το 21% των γυναικών δήλωσαν ότι έχουν υποστεί μίας μορφής μαιευτική βία κατά τον τοκετό. Επομένως, πρόκειται για ένα φαινόμενο που πρέπει να γνωρίσουμε, να το παρατηρήσουμε και ακολούθως να λάβουμε πρωτοβουλίες για να το εξαλείψουμε. Δυστυχώς, οι γυναίκες είμαστε στο σκοτάδι για όλα αυτά τα θέματα για πάρα πολλά χρόνια. Ήρθε η στιγμή να ξεπεράσουμε τα ταμπού του παρελθόντος, να παύσουμε να ανεχόμαστε παθητικά τη βία κατά τον τοκετό και τη γυναικολογική εξέταση και να γνωρίζουμε τι είναι σωστό και τι όχι. Γνωρίζω περιπτώσεις γυναικών που βίωσαν ως κάτι ιδιαιτέρως τρομακτικό τον τοκετό τους, ακριβώς λόγω της συμπεριφοράς του όλου ιατρικού προσωπικού. Αυτά τα περιστατικά πρέπει να παύσουν άμεσα.
Είστε και εσείς μητέρα και μάλιστα μία πολυάσχολη γυναίκα. Πως συνδυάζετε
όλους τους ρόλους : της γυναίκας, της συζύγου, της μητέρας, της επαγγελματία και
της Βουλευτή;
Καταρχάς, θεωρώ ότι είναι ευλογία να είσαι γυναίκα. Και ας είναι δύσκολο πολλές φορές να
ανταποκριθείς σε όλους τους ρόλους και όλες τις υποχρεώσεις. Πράγματι, κάποιες φορές αναγκαστικά κάτι μένει λίγο πιο πίσω για να τα προλάβω όλα. Όλες οι εργαζόμενες μητέρες το ίδιο κάνουν. Όμως, δεν υπάρχει μεγαλύτερη ευλογία από το να είσαι γυναίκα, να μπορείς να φέρνεις μία νέα ζωή στον κόσμο και ταυτόχρονα να παλεύεις για όλα τα προσωπικά σου – επαγγελματικά σου όνειρα.
Είμαι μητέρα τριών παιδιών και ακόμα θυμάμαι με συγκίνηση εκείνο το πρωινό της Δευτέρας, μετά τις εκλογές που με κάλεσαν από ραδιοφωνική εκπομπή και με ρώτησαν πως αισθάνομαι που εξελέγην βουλευτής. Αυθόρμητα απάντησα «σαν να έγινα για τέταρτη φορά μητέρα», πράγμα που σήμαινε για μένα απεριόριστη ευτυχία αλλά ταυτόχρονα απεριόριστη ευθύνη.
Τα τελευταία 2,5 χρόνια έχω τη μεγάλη ευτυχία να παλεύω καθημερινά και για τα όνειρα των συμπολιτών μου. Και αυτό είναι που μου δίνει τη μεγαλύτερη χαρά και δύναμη.
Θεωρείτε ότι οι γυναίκες έχουμε καταφέρει να επιτύχουμε την πλήρη ισότητα δικαιωμάτων έναντι των ανδρών;
Όχι, δεν θεωρώ ότι έχουμε στην πράξη πλήρη και απόλυτη ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών.
Φυσικά, σε όλα τα πολιτισμένα κράτη υπάρχει νομική κατοχύρωση των ίσων δικαιωμάτων ανάμεσα στα δύο φύλα. Όμως, δεν αρκεί αυτό. Ας σκεφτούμε, ότι στην Ελλάδα οι γυναίκες έχουν δικαίωμα να εκλέγονται στα δημόσια αξιώματα μόλις τα τελευταία 65 χρόνια. Προφανώς, χρειάζεται χρόνος και πολύ προσπάθεια για να εμπεδωθεί τελικά η ιδέα ότι γυναίκες και άνδρες είναι απολύτως το ίδιο ικανοί σε όλα τα επίπεδα. Εξάλλου, στην καθημερινότητά μας, βλέπουμε ακόμα νοοτροπίες εντελώς αναχρονιστικές εναντίον των γυναικών, ακόμα και περιστατικά υποβιβασμού – bullying των γυναικών

στον επαγγελματικό τους χώρο, μόνο και μόνο λόγω του φύλου τους. Ακόμα και το Ελληνικό Κοινοβούλιο να πάρει κανείς ως παράδειγμα, από τους 300 εκλεγμένους Βουλευτές, αυτή τη στιγμή μόνο 54 είμαστε γυναίκες. Μία από τις προτεραιότητές μου είναι οι συντονισμένες προσπάθειες για να εξαλειφθούν όλα τα φαινόμενα υποβιβασμού και υποτίμησης των γυναικών σε όλους τους επαγγελματικούς χώρους και σε όλα τα επίπεδα.

Δείτε επίσης: Συνέντευξη με τον Κώστα Μπαργιώτα, βουλευτή Λάρισας ΔΗΣΥ, υπέυθυνο Τομέα Υγείας