Ίωση…ή (Αντιβ)ίωση; To take …or not to take?

Γράφει η Παναγιώτα Ν. Αθανασοπούλου MD, Παιδίατρος τ. Επιμελήτρια Παιδονευρολογικής Κλινικής Γ.Ν.Π. "η Αγία Σοφία"

Σε περίπτωση ιογενούς λοίμωξης, πρέπει να ξεκουραστείτε, να πίνετε άφθονα υγρά και να αντιμετωπίζετε τα συμπτώματα – όπως πυρετό ή πόνους – με κατάλληλες δόσεις αναλγητικών και αντιπυρετικών φαρμάκων σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες του γιατρού σας.
Οι ιοί ζουν και αναπαράγονται μέσα σε ένα ανθρώπινο κύτταρο. Για να πολλαπλασιαστούν εισάγουν το γενετικό τους υλικό στο DNA του ανθρώπινου κυττάρου προκειμένου να αναπαραχθούν. Σε συγκεκριμένες ιογενείς λοιμώξεις, όπως η γρίπη ή ο έρπης ζωστήρας ο γιατρός σας μπορεί να αποφασίσει να συνταγογραφήσει ένα αντιικό φάρμακο για να μειώσει τη μόλυνση και να βοηθήσει στην πρόληψη των επιπλοκών. Τα αντιιικά φάρμακα πρέπει να λαμβάνονται νωρίς συνήθως στις πρώτες 24 έως 48 ώρες για να είναι πιο αποτελεσματικά και να αποτρέψουν την αναπαραγωγή και εξάπλωση των εν λόγω ιών.
Εκτός από τα αντιιικά φάρμακα και τα εμβόλια είναι ειδικά για τους ιούς.
Τα εμβόλια διεγείρουν το δικό σας ανοσοποιητικό σύστημα στην παραγωγή αντισωμάτων, τα οποία στη συνέχεια αναγνωρίζουν τον ιό και τον απενεργοποιούν προτού να προκαλέσουν λοίμωξη.
Τα αντιβιοτικά με τη σειρά τους στρέφονται κατά των βακτηρίων. Τα χωρίζουμε σε βακτηριοκτόνα, αυτά που καταστρέφουν απευθείας τα μικρόβια και βακτηριοστατικά που εμποδίζουν των περαιτέρω εξάπλωσή τους. Συνεπώς τα αντιβιοτικά δεν μπορούν να σκοτώσουν τους ιούς επειδή τα βακτήρια και οι ιοί έχουν διαφορετικούς μηχανισμούς για να επιβιώσουν και να αναπαραχθούν.
Δυστυχώς μερικές φορές, σε περίπλοκες ή παρατεταμένες ιογενείς λοιμώξεις, τα βακτηρίδια μπορεί να εισβάλουν και να προκαλέσουν αυτό που είναι γνωστό ως «δευτερογενής βακτηριακή λοίμωξη». Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει αντιβιοτικό, αν χρειαστεί, για να σκοτώσει τα συγκεκριμένα εισβάλλοντα βακτηρίδια και όχι για τον πρωταρχικά υπαίτιο ιογενή παράγοντα.
Οταν πρόκειται για αντιβιοτικά, συμβουλευτείτε το γιατρό σας για το είδος, τη δόση και τη χρονική διάρκεια χρήσης των αντιβιοτικών φαρμάκων. Τα τελευταία χρόνια γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη η εκστρατεία υπέρ της ορθολογιστικής χρήσης των αντιβιοτικών τόσο σε εθνικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Πριν λάβουμε αβίαστα κάποια αντιβίωση με τον πρώτο πυρετό θα πρέπει να κάνουμε κάποιες σκέψεις:
 • Πολλές ήπιες βακτηριακές λοιμώξεις περνούν από μόνες τους χωρίς να είναι απαραίτητη η χρήση αντιβιοτικών. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς πως ακόμα και πριν την ανακάλυψη της πενικιλίνης, οι άνθρωποι ξεπερνούσαν μόνοι τους κάποιες λοιμώξεις…!!
 • Λαμβάνοντας αντιβιοτικά όταν δεν τα χρειάζεστε, ενθαρρύνετε τα επικίνδυνα βακτήρια που ζουν στον οργανισμό σας να γίνουν ανθεκτικά. Αυτό σημαίνει ότι τα αντιβιοτικά μπορεί να μην λειτουργούν όταν τα χρειάζεστε περισσότερο και θέτει σαφέστατα εσάς και την οικογένειά σας σε σοβαρό κίνδυνο.
 • Είναι σημαντικό να ολοκληρώσετε τη λήψη μιας συνταγογραφούμενης σειράς αντιβιοτικώνακόμη και αν αισθάνεστε καλύτερα, εκτός εάν κάποιος επαγγελματίας υγείας σας πει διαφορετικά. Εάν σταματήσετε να παίρνετε ένα αντιβιοτικό μερικώς σε μια πορεία, τα βακτήρια και πάλι μπορεί να γίνουν ανθεκτικά στο αντιβιοτικό.
 • Μην ξεχνάτε ότι όπως συμβαίνει με οποιοδήποτε φάρμακο, τα αντιβιοτικά μπορεί να προκαλέσουν παρενέργειες ιδίως του γαστρεντερικού, αλλά και τοπικές και συστηματικές αλλεργικές αντιδράσεις.
 • Ορισμένα αντιβιοτικά δεν είναι κατάλληλα για άτομα με συγκεκριμένες ιατρικές παθήσεις, για έγκυες ή θηλάζουσες μητέρες. Πρέπει να παίρνετε μόνο αντιβιοτικά που σας συνταγογραφούνται – ποτέ να μην τα “δανείζεστε” από έναν φίλο ή μέλος της οικογένειάς σας.
 • Μερικά αντιβιοτικά μπορούν επίσης να αλληλεπιδράσουν με άλλα φάρμακα, ουσίες ή αλκοόλ.
 • Είναι σημαντικό να διαβάσετε προσεκτικά το ενημερωτικό φυλλάδιο που συνοδεύει το φάρμακο σας και να συζητήσετε τυχόν ανησυχίες με το θεράποντα ιατρό σας.

Όταν χρησιμοποιούνται αντιβιοτικά θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση βακτηριακών λοιμώξεων που:

 • είναι απίθανο να εκκαθαριστούν χωρίς αντιβιοτικά
 • θα μπορούσαν να επιμολύνουν άλλους, εκτός εάν αντιμετωπιστούν
 • μπορεί να έχουν παρατεταμένη διάρκεια χωρίς θεραπεία
 • φέρουν τον κίνδυνο πιο σοβαρών επιπλοκών
 • δύνανται να χορηγηθούν ως χημειοπροφύλαξη σε άτομα υψηλού κινδύνου.
Συμπερασματικά, τα αντιβιοτικά καταπολεμούν τα μικρόβια και τα βακτήρια και όχι τους ιούς. Συνεπώς η χορήγηση αντιβιοτικών δεν έχει κανένα αποτέλεσμα στην αντιμετώπιση μιας ίωσης, ενός κρυολογήματος ή και μιας γρίπης.
Λαμβάνουμε αντιβιοτικά όταν εμφανιστεί κάποια επιπλοκή ιώσεως, επιμένει ο πυρετός πάνω από 3-4 μέρες και το συστήσει ο γιατρός. Τα αντιβιοτικά δεν πρέπει να λαμβάνονται επειδή κάποιος βήχει πολύ ή έχει πυρετό, ούτε για να «προλάβει» κάποιος μια επιπλοκή.
Και παρότι ‘’Κάλλιον το προλαμβάνειν του θεραπεύειν’’ μη διστάσετε να απευθυνθείτε στον γιατρό σας :
-Οταν έχετε πάνω από 38,5 πυρετό για πάνω από 4 μέρες.
-Οταν γίνετε καλά, αλλά σε δύο μέρες ξαναπαρουσιάσετε πυρετό.
-Οταν ο πυρετός είναι χαμηλός ή δεν έχετε καθόλου πυρετό και ξαφνικά παρουσιάσετε υψηλό πυρετό.

 

Δείτε επίσης:  Hot, baby, hot!!! Αχ αυτός ο πυρετός!