Η απάντηση του Υπουργείου Υγείας στην έγκυο που επιθυμεί να γεννήσει φυσιολογικά μετά απο καισαρική στο δημόσιο σύστημα.

Λίγες μέρες πριν, το eimaimaia.gr δημοσίευσε την επιστολή μιας γυναίκας προς το Παρατηρητήριο Μαιευτικής Βίας – OVO Hellas, η οποία διανύοντας τις τελευταίες εβδομάδες της εγκυμοσύνης της και θέλοντας να διεκδικήσει το αυτονόητο, έναν τοκετό με σεβασμό για εκείνη και το παιδί της, απευθύνθηκε επίσημα στο Υπουργείο Υγείας.

Συγκεκριμένα:

“Κύριε Υπουργέ, με την παρούσα επιστολή – αίτηση θα ήθελα να σας ενημερώσω για το πρόβλημα που αντιμετωπίζω, σχετικά με την κατάσταση που βιώνω ερχόμενη αντιμέτωπη με το Δημόσιο Σύστημα Υγείας.
Κυοφορώ έμβρυο διανύοντας τον έβδομο μήνα της κυήσεώς μου. Είμαι ήδη μητέρα, γεννώντας το πρώτο μου τέκνο στο ΑΡΕΤΑΙΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ το έτος 2013 με καισαρική τομή.
Για το δεύτερο κυοφορούμενο έμβρυο επιθυμώ να γεννηθεί φυσιολογικά με την μέθοδο τοκετού Φυσιολογικό τοκετό μετά από καισαρική (ΦυΤΜΑΚ), όπως ορίζουν τόσο τα διεθνή όσο και τα ελληνικά πρωτόκολλα της Ελληνικής Μαιευτικής Γυναικολογικής Εταιρείας (ΕΜΓΕ) και του Αμερικανικού Κολλεγίου Μαιευτήρων Γυναικολόγων (ACOG).
[…]Παρόλα αυτά όμως οι ιατροί – μαιευτήρες των δημοσίων νοσοκομείων αρνούνται να με αναλάβουν παρά μόνο αν προβούν σε μια επαναληπτική καισαρική τομή.
Κύριε Υπουργέ, αφού μέχρι και σήμερα, όλες οι εξετάσεις μου είναι άριστες και δεν
έχει διαγνωσθεί κάποιο πρόβλημα, θερμοπαρακαλώ οι μαιευτήρες-γυναικολόγοι του δημοσίου να το πράξουν.
Έφτασαν σε σημείο να μου “κλείσουν” προκαθορισμένο ραντεβού για να υποβληθώ σε καισαρική τομή στις 20 Μαρτίου, ήτοι όταν διανύω τον όγδοο μήνα της κυήσεώς μου. Σε κανένα δημόσιο νοσοκομείο δεν δέχονται να με αναλάβουν για να γεννήσω φυσιολογικά και με παραπέμπουν σε ιδιωτικές κλινικές χωρίς να υπάρχει η οικονομική δυνατότητα από πλευράς μου.
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ
Σας παρακαλώ, να πράξετε τα δέοντα προκειμένου να λάβω το βασικότερο
αγαθό ενός κοινωνικού κράτους, ήτοι αυτό της υγείας και να μου διασφαλιστεί
ο φυσιολογικός τοκετός σε περίπτωση που δεν υπάρχει κάποιο ιατρικό
πρόβλημα.”

Η απάντηση του Υπουργείου Υγείας ήρθε, σήμερα, μέσω του Γενικού Γραμματέα κ. Γεώργιου Γιαννόπουλου.

“ΠΡΟΣ: Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο

ΘΕΜΑ: Διαβίβαση επιστολής – αίτησης. Σας διαβιβάζουμε αντίγραφο του ανωτέρου σχετικού, το οποίο αφορά σε αίτημα εγκύου να γεννήσει με φυσιολογικό τοκετό σε νοσοκομείο του ΕΣΥ, ενώ έχει ήδη υποβληθεί σε καισαρική τομή, καθώς το συγκεκριμένο αίτημα θίγει ιατρικό θέμα γενικότερου ενδιαφέροντος, ως εκ τούτου παρακαλούμε να εξετάσετε τα αναγραφόμενα και να προβείτε στη σχετική ενημέρωση της ενδιαφερόμενης, κοινοποιώντας την απάντησή σας και στην υπηρεσία μας.”

Ο λόγος, πλέον, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας ανήκει στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, την απάντηση του οποίου περιμένουμε λίαν συντόμως.

Ως γυναίκες, ως μητέρες αλλά και ως εκπρόσωποι του Παρατηρητηρίου Μαιευτικής Βίας Ελλάδας – OVO Hellas, είμαστε στο πλάι της Α.Β. και στηρίζουμε έμπρακτα την προσπάθειά της, η οποία είναι προσπάθεια όχι μόνο για την ίδια και το παιδί της, αλλά και για κάθε γυναίκα έχει βρεθεί ή θα βρεθεί σε αντίστοιχη θέση.

Κωνσταντίνα Νούσια

Άννα Μιχαλάκη

Δείτε επίσης: Νέα Έρευνα: Τι επιπτώσεις έχει η καισαρική για την υγεία;, Δεν θεωρείται η Ελλάδα η ασφαλέστερη χώρα για να γεννηθεί ένα μωρό. Διαβάστε στο EimaiMaia.gr