Διαβήτης Κύησης: “Οι υψηλές θερμοκρασίες μπορούν να οδηγήσουν σε λάθος διάγνωση”

Γράφει η Άννα Μιχαλάκη

Schwangerschaftsdiabetes

Σύμφωνα με νέα έρευνα Ελλήνων επιστημόνων, η θερμοκρασία περιβάλλοντος άνω των 25 βαθμών Κελσίου συνδέεται με αύξηση του κινδύνου λανθασμένης διάγνωσης του διαβήτη κύησης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Με βάση αυτό το δεδομένο, υπάρχει μια μερίδα γυναικών που έχουν διαγνωστεί με διαβήτη κύησης, ενώ στην πραγματικότητα δεν πάσχουν. Αυτό συνεπάγεται μια μερίδα πληθυσμού, η οποία βρίσκεται υπό ινσουλινοεξαρτώμενη θεραπεία, ενώ δεν χρειάζεται. Ταυτόχρονα, ο συγκεκριμένος πληθυσμός εγκύων, έχει εισέλθει σε μια στρεσογόνο κατάσταση, χωρίς να συντρέχει ο αντίστοιχος λόγος ανησυχίας.

Ο διαβήτης κύησης είναι ένα είδος σακχαρώδη διαβήτη, ο οποίος εμφανίζεται στην εγκυμοσύνη, ιδιαίτερα προς το τέλος της και οφείλεται σε ανεπάρκεια του παγκρέατος να παράγει την ινσουλίνη που χρειάζεται ο οργανισμός, καθώς οι ορμόνες της εγκυμοσύνης έχουν αυξήσει τις ανάγκες. Ο διαβήτης κύησης, αν δεν τεθεί υπό έλεγχο έγκαιρα, αποτελεί μια δυνητικά επικίνδυνη επιπλοκή για τη μητέρα και το έμβρυο.

Για παράδειγμα, μπορεί να οδηγήσει σε ένα πέραν του φυσιολογικού μεγάλο μωρό, συνθήκη η οποία θα δυσχεράνει τον τοκετό και ενδεχομένως να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία του νεογνού, όπως την εμφάνιση υπογλυκαιμίας κ.α.

Η συγκεκριμένη έρευνα που δημοσιεύθηκε στη European Journal of Endocrinologyεστιάζει στο να συγκρίνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, προ και μεταγευματικά. Διεθνώς, απόκλιση προς τα πάνω σε κάποια από τις δύο αυτές τιμές, συνήθως συνεπάγεται την πιθανότητα διαβήτη κύησης.

Στη συγκεκριμένη έρευνα, συμμετείχαν ερευνητές από τα νοσοκομεία Αλεξάνδρα και Αγία Σοφία. Η ερευνητική ομάδα πραγματοποίησε 2 έρευνες, συλλέγοντας συνολικά στοιχεία από 8.386 γυναίκες. Οι ερευνητές σημείωσαν, ότι προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει πως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες υπήρχε αύξηση της διάγνωσης του διαβήτη κύησης, γεγονός που υποδηλώνει ότι μπορεί η κατάσταση αυτή να είναι εποχιακή, αλλά επίσης ότι μια λάθος διάγνωση θα μπορούσε να είναι πιο πιθανή κατά τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. 

Διαπίστωσαν ότι, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, οι μεταγευματικές μέσες τιμές σακχάρου (στα 60′, στα 120′ και στα 180′ μετά τη λήψη γλυκόζης) στο αίμα ήταν υψηλότερες σε σύγκριση με το χειμώνα, ενώ τα επίπεδα σακχάρου νηστείας δεν ήταν.  

Η έρευνα καταλήγει στην υπόθεση ότι οι εποχιακές μεταβολές που παρατηρούνται μπορεί να οφείλονται σε αύξηση της ροής αίματος, η οποία με τη σειρά της μπορεί να μειώσει την εξαγωγή σακχάρου από το αίμα στους ιστούς.

Με βάση τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης έρευνας, αναδύεται η ανάγκη για επαναπροσδιορισμό των κριτηρίων διάγνωσης του διαβήτη κύησης, έτσι ώστε να διαγιγνώσκονται μόνο οι έγκυες γυναίκες που πράγματι εμφανίζουν τη συγκεκριμένη επιπλοκή, εξασφαλίζοντας έτσι ότι λαμβάνουν θεραπεία μόνο όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους μπορεί να αποτελέσουν κίνδυνο για τον εαυτό τους και το μωρό και αποφεύγοντας την περιττή θεραπεία και την αγωνία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.