Τιμές Β-Χοριακής σε μία εγκυμοσύνη

Η β-χοριακή γοναδοτροπίνη, είναι η ορμόνη της εγκυμοσύνης, η οποία παράγεται από τον πλακούντα με την πραγματοποίηση της εμφύτευσης του ωαρίου στη μήτρα, γεγονός που συμβαίνει 1 εβδομάδα περίπου από την γονιμοποίησή του. Η τιμή της συνεχίζει να ανεβαίνει μέχρι περίπου την 10-12 εβδομάδα, οπότε είτε σταθεροποιείται είτε μειώνεται στο αίμα της εγκύου.

Πολλές γυναίκες αναρωτιούνται, εάν έχουν μια φυσιολογική τιμή β χοριακής γοναδοτροπίνης ή όχι. Στις περισσότερες φυσιολογικές εγκυμοσύνες, στις οποίες η τιμή της χοριακής είναι κάτω από 1200 mlU/ml (την ημέρα που θα γίνει η μέτρηση), περιμένουμε σε αυτή την περίπτωση η τιμή της ορμόνης, συνήθως, να έχει δυναμική  διπλασιασμού κάθε 48-72 ώρες, και συνήθως αυξάνεται κατά 60% το λιγότερο, κάθε 2 ημέρες. Καθώς η εγκυμοσύνη εξελίσσεται, ο ρυθμός αύξησης μειώνεται σημαντικά. Μεταξύ 1200 και 6000 mlU/ml, η ορμόνη συνήθως διπλασιάζεται σε 72-96 ώρες. Για τιμή  από 6000 mlU/ml και πάνω χρειάζονται περισσότερες από 4 μέρες για να διπλασιαστεί  η τιμή, αλλά σε  αυτή την περίπτωση δεν έχει πολύ μεγάλη σημασία να παρακολουθείς τα επίπεδα της χοριακής καθώς η αύξηση είναι φυσιολογικά μικρότερη και δεν σχετίζεται πλέον με την καλή εξέλιξη της εγκυμοσύνης. Μετά από 2-3 μήνες η αύξηση θα μειωθεί ακόμη περισσότερο και τελικά τα επίπεδα της χοριακής θα πέσουν.

Δεν υπάρχει στην πραγματικότητα μια μοναδική φυσιολογική τιμή για την χοριακή, αλλά υπάρχει ένα ευρύ φάσμα καθώς η εγκυμοσύνη προχωρά.

Εάν ενδιαφέρεστε να ανακαλύψετε εάν η εγκυμοσύνη σας εξελίσσεται φυσιολογικά, τότε η πιο σημαντική πληροφορία είναι να βρείτε αν η τιμή της χοριακής στο αίμα σας αυξάνεται φυσιολογικά.

 

 

Δείτε επίσης: Φολικό οξύ, ο σούπερ ήρωας της εγκυμοσύνης!